Libertatea și viitorul internetului (1)


Acest articol este partea 1 din totalul de 11 din seria Libertate-viitor-Internet

Vorbim aici despre o cărțulie („Cypherpunks – Libertatea și viitorul internetului”) pe care am cumpărat-o fără a aștepta de la ea atât de mult cât oferă… Este practic, reproducerea unei discuții purtate de patru eroi ai zilelor noastre: Julian Assange, Jacob Appelbaum, Andy Müller-Maguhn și Jérémie Zimmermann. Ideile lansate în…

...

Libertatea și viitorul internetului (2)


Acest articol este partea 2 din totalul de 11 din seria Libertate-viitor-Internet

Așa cum spuneam în prima parte a acestei serii, cartea e structurată ca un dialog al celor patru. Voi încerca să expun ideile lansate în discuție, fără a urmări neapărat dialogul și apartenența ideilor. Comunicare versus supraveghere Pe la începutul anilor ’90, statele au început să interzică criptografia, lucru ce…

...

Libertatea și viitorul internetului (3)


Acest articol este partea 3 din totalul de 11 din seria Libertate-viitor-Internet

Să vedem și alte idei din discuția celor patru… Militarizarea spațiului virtual Ne aflăm deja într-un „intens proces de militarizarea a spațiului cibernetic”, similar unei ocupații militare…Având în vedere că aproape toate device-urile folosite sunt acum conectate la Internet și că aceste device-uri sunt folosite în primul rând pentru comunicare,…

...

Libertatea și viitorul internetului (4)


Acest articol este partea 4 din totalul de 11 din seria Libertate-viitor-Internet

Care ar putea fi mijloacele de combatere a supravegherii tot mai acute a Internetului? Continuăm prezentarea ideilor principale ale discuției celor patru… Combaterea supravegherii totale Ideile prezentate anterior au arătat realitatea faptului că tehnologia actuală permite supravegherea totală a tuturor comunicațiilor. Desigur că întrebarea următoare este legată de ce se…

...

Libertatea și viitorul internetului (5)


Acest articol este partea 5 din totalul de 11 din seria Libertate-viitor-Internet

Iată ce ne spun cei patru participanți la dialog despre ceea ce în zilele noastre se numesc rețele sociale… Sectorul privat și spionajul Însăși structura democrațiilor este lovită prin sponsorizarea de către stat a supravegherii, în condițiile existenței supravegherii private. Și este dat ca exemplu marele Google… Google va ști…

...

Libertatea și viitorul internetului (6)


Acest articol este partea 6 din totalul de 11 din seria Libertate-viitor-Internet

Combaterea supravegherii totale cu legile fizicii Există soluții tehnice precum unele servicii descentralizate pentru ca fiecare să-și găzduiască propriile date, servicii de criptare a datelor, spre exemplu. Sau există opțiunea politicilor prezentate anterior. Pentru moment, pare că se impune dezvoltarea ambelor opțiuni. Ceea ce devine limpede este necesitatea existenței și…

...

Libertatea și viitorul internetului (7)


Acest articol este partea 7 din totalul de 11 din seria Libertate-viitor-Internet

Internetul și politica Și iată că discuția celor patru revine la aspectele de natură legislativă… Cu această ocazie este subliniată puterea hackerilor, precizându-se sensul inițial al conceptului de „hacker”, o persoană ce iubește tehnologia, care vrea s-o înțeleagă pentru a o perfecționa și pentru a nu deveni captivul acesteia. Deci…

...

Libertatea și viitorul internetului (8)


Acest articol este partea 8 din totalul de 11 din seria Libertate-viitor-Internet

Internetul și economia Din discuțiile celor patru se identifică trei categorii esențiale ale libertății individuale: libertatea de mișcare; libertatea de gândire/comunicare; libertatea economică. Din acestea trei, derivă celelalte. Iar una derivată este cea a confidențialității, pentru că „ai nevoie de confidențialitate pentru a comunica liber și a gândi liber”. Din…

...

Libertatea și viitorul internetului (9)


Acest articol este partea 9 din totalul de 11 din seria Libertate-viitor-Internet

Cenzura Un alt important aspect reliefat prin discuțiile celor patru este cel legat de cenzură, acesta fiind un alt atac la adresa libertății individuale, atât de exprimare, cât și de informare. O primă idee pe această temă este aceea a diferențierii ce trebuie făcută între securitatea tehnică a unui sistem…

...