Un joc fără reguli: despre imprevizibilitatea istoriei

Deși pe goodreads.com există aprecieri cumva negative la adresa cărții, eu însumi recunoscând simplitatea prezentării ideii concept, totuși nu aș fi foarte critic la adresa ei. La un moment dat, cum să atragi largi mase de oameni să mai citească și ceva despre istorie, dacă nu așa?

Autorul și contextul

Un joc fără reguli: despre imprevizibilitatea istoriei
Title: Un joc fără reguli: despre imprevizibilitatea istoriei
Page Count: 112
Categorii: ,
Etichetă:
Published: 2016
„Împărţim istoria în bucăţi, pe tranşe cronologice, domenii, probleme, structuri, în timp ce Istoria adevărată le cuprinde pe toate de-a valma. Punem în istorie o ordine pe care Istoria nu o are. Ne referim la Antichitate ori la Evul Mediu, ca şi când asemenea împărţiri chiar ar exista. La fel, identificăm o istorie economică, socială, culturală, politică şi aşa mai departe. Sunt simple sertare, pe care noi le-am confecţionat şi pe care am lipit etichete.…

Lucian Boia este un istoric cu o voce tot mai puternică în publicistica de specialitate contemporană. Are o bogată listă de scrieri, începând din 1976 până în prezent. Actualele evoluții istorice, prezentul devenit, așa cum spune autorul, prea repede trecut, viteza cu care societatea umană devine tot mai mult o societate fluidă, toate acestea justifică ideile acestui eseu.

Scurtă prezentare

În chiar micul capitol de final, Boia spune:

DACĂ PRIVIM LUCRURILE mai de sus, foarte de sus – prea de sus? –, vedem cum nesiguranţa Istoriei se înscrie în misterul de nepătruns al
Universului și al condiției umane. Ce înseamnă această lume și ce căutăm noi în ea? Nu știm și nu vom şti. Suntem prinşi într-un joc pe care
nu-l înţelegem, un joc fie lipsit de sens, fie încărcat cu sensuri, dar sensuri imposibil de pătruns de gândire a umană. Vom face încă nenumărate descoperiri, vom străbate, poate, cândva, galaxiile, dar la Marele Secret tot nu vom reuşi să ajungem.

Cât despre Istorie, ce concluzii am putea trage, de vreme ce n-am parcurs decât un segment și nu-i știm continuarea și încheierea? Desigur, nu scenariile lipsesc; ele abundă şi, bineînţeles, se bat cap în cap. Accelerarea actuală a Istoriei le infuzează un dramatism suplimentar. Dacă atâtea transformări s-au petrecut în câteva zeci de ani, ce se va întâmpla de-a lungul secolelor următoare, dar peste mii sau zeci de mii de ani? Va fi triumful absolut al speciei umane? Sau, dimpotrivă, ascensiunea de până acum va fi urmată de o prăbuşire brutală, eventual chiar de un sfârşit definitiv prin autodistrugere (modelele devenite clasice ale unui asemenea scenariu fiind războiul nuclear și Încălzirea globală)? Se înţelege, între aceste extreme, rămâne destul spaţiu pentru nenumărate scenarii intermediare, mai bune sau mai rele, amestecate în fel şi chip. Ceea ce probabil că nu reuşim să ne imaginăm este tocmai ceea ce se va petrece în realitate. Încotro mergem, spre ce orizonturi, spre ce împliniri sau spre ce dezastre, nu noi decidem – și nu se decide acum. O va face Istoria, de fiecare dată, la timpul cuvenit.

Ideea de bază este aceea a imprevizibilului în mersul istoriei:

Încotro mergem, spre ce orizonturi, spre ce împliniri sau spre ce dezastre, nu noi decidem – și nu se decide acum. O va face Istoria, de fiecare dată, la timpul cuvenit.

După ce clarifică diferența dintre diferitele „istorii” subiective, incomplete și „afectate de diverșii factori contemporani momentului scrierii lor și Istoria reală care s-a petrecut (dar pe care noi n-o vom cunoaște niciodată), pentru a-și argumenta susținerea acestei idei, Boia nu face decât să prezinte câteva exemple, luând în obiectiv unele momente ale istoriei:

  • geneza civilizației occidentale;
  • Revoluția Franceză de la 1789;
  • Primul Război Mondial;
  • Al doilea Război Mondial;
  • crearea României.

Și privind înainte, autorul insistă să ne spună că de fapt, singurul lucru clar despre trecut este acela că nu-l cunoaștem și prin urmare, dacă e să învățăm ceva din asta ar fi faptul că trebuie să știm că viitorul este incert, că „Istoria nu este de domeniul necesității, ci teren de confruntare a multor posibilități.

O dublă consecinţă decurge de aici. Mai întâi, fluiditatea interpretării trecutului, inevitabila diversitate, adesea contradictorie, a perspectivelor
şi judecăţilor, care n-au cum să-şi afle o autentică validare ştiinţifică. Apoi însă, şi e mult mai frustrant, opacitatea totală a viitorului. Nu ştim spre ce ne îndreptăm. Chiar dacă am cunoaşte până în cele mai mici amănunte toate datele zilei de azi, tot n-avem cum să ghicim ce viitor va rezulta din mult prea încâlcita lor interacţiune.

O altă idee de reținut este aceea a „accelerării istoriei” și a „micșorării lumii” ca urmare a dezvoltării tehnologice ce a facilitat deplasarea și comunicarea.

SWOT

[mp_easy_icon icon=”fa-plus-circle” vertical_offset=”0″] Puncte tari

  • Prezentarea clară a ideii de bază.
  • Comentariile la trăsnăile din declarațiile politicienilor.

[mp_easy_icon icon=”fa-minus-circle” vertical_offset=”0″] Puncte slabe

  • Deși nu i-aș spune chiar un punct slab, observăm totuși că lucrarea e din categoria „pentru mase”…

Aprecieri personale

Simplă, clară, cu argumente suficient de puternice pentru a putea fi combătute, o carte ce poate umple cu folos câteva ore de lectură…

Oportunitate și actualitate

Ieșirea din canoanele unor pretențioase rigori „științifice”, combaterea „corectitudinii politice” care face ravagii, iată și în științele sociale, toate acestea recomandă cartea atât din punct de vedere a oportunității, cât și a actualității.

Originalitate

Originalitatea e foarte greu de realizat. Dar, cartea poate fi considerată originală prin modul de argumentare a ideii de bază.

Concluzie

Câteva ore alocate citirii ușoare a unui astfel de eseu n-ar trebui decât să ne încurajeze… Mai ales dacă ne convingem (încă o dată) că viitorul n-a fost scris. Și că el e deschis oricăror posibilități, fie ele bune sau rele…

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

 

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.