„Orice om îi este teamă”, nu-i așa?

Când nu mai suporți atmosfera socială și mai ales cea guvernamentală, cu efecte directe asupra vieții de zi cu zi, când te scot din minți diverșii parveniți în funcții publice, când rămâi mut de uimire la ce mai vezi pe la televiziunile subordonate politicului, când toate astea-ți amărăsc zilele, ce-ți rămâne de făcut? Păi, unii, împinși de instinctul de autoconservare își iau lumea-n cap (la propriu) și aleg alte zări de soare pline… Iar alții, așa cum face Radu Paraschivescu, mai scriu o carte de trist umor, cu care mai fac haz de necaz, împărtășindu-le și cititorilor domniei sale doza de zâmbet amar în colțul gurii…

Autorul și contextul


Radu Paraschivescu (n. 1960, București) trăiește în Balta Albă și se visează la Roma. E mefient față de avioane, reptile și sfaturile medicilor. Croiește articole pentru ziare și reviste traduce romane, se ocupă de hermeneutica ofsaidului în emisiuni de analiză fotbalistică și – mai rar decât i-ar plăcea – scrie cărți.

„Scurt” rezumat

După victoria partidului, înfrângerea țării…

Orice om îi este teamă
Title: Orice om îi este teamă
Page Count: 220
Categorii: ,
Published: 2018
 

Deși în acte, creșterea economică apare la valori maximale în cadrul Uniunii Europene, deși guvernele coaliției la guvernare au pompat (se spune) bani în salariile bugetarilor, chiar și fidelul votant al coaliției PSD-ALDE constată (sau ar trebui să constate, dacă nu e chiar rupt de realiate) că la piață, lucrurile nu mai par atât de roze (sau rozé, de!). Bucuria dată de „punga de zahăr și litrul de ulei” se epuizează repede în fața realității prețurilor. Dar dincolo de umplerea mațului, cei care (sub asaltul media aservite) nu și-au pierdut discernământul, mai trebuie să suporte și alte înfrângeri: „nivelul jalnic al multor miniștri, incompetența lor revoltătoare, sau, uneori, reaua lor intenție flagrantă”, atacul la adresa justiției, pentru că, nu-i așa, „nu avem toată puterea până nu luăm și Justiția”…

Personalitatea și personulitatea

E vorba aici despre al treilea premier (Vasilica Viorica Dăncilă) în doi ani de guvernare PSD, starostele partidului dându-și jos primii doi prim-miniștri (Sorin Grindeanu și Mihai Tudose) pe motiv de tentative de rupere a sforilor sforarului șef, în persoana aceluiași Liviu Nicolae Dragnea. Astfel treptele dizolvării oricăror criterii de valoare și competență individuală au fost coborâte până la unicul criteriu acceptat de „liderul suprem”, cel al fidelității față de șef. Te poți declara uluit de viteza cu care nulități ca Dănuț Andrușcă, Liviu Pop „Genunche”, Florin Iordache zis „Ciordache”, Ioana Bran sau Valentin Popa (de fapt lista e mult mai lungă…) au ajuns în guvern, dar, dacă într-un final dramatic înțelegi că cele două personaje cocoțate în vârful Camerei Deputaților și Senatului (Dragnea și respectiv Tăriceanu) au probleme cu legea, lucrurile par a avea o coerență logică

Așa, ajungi să nu te mai miri de acțiunile Jandarmeriei din 10 august 2018 sub coordonarea ministrului de interne Carmen Dan și a prefectului capitalei, Speranța Clișeru.

Când singurul criteriu de a accede în funcții de decizie este doar supunerea oarbă față de șeful de partid, nu cred că pot fi prea mari așteptările. Problema mare e că, dacă nu se-ntâmplă nimic, mai urmează încă doi ani de guvernare PSD…

Dăncileza

Din fericire, o astfel de limbă încă nu există… Încă! Dar, cine știe, dacă mai durează mult guvernarea actuală, la viteza cu care se mișcă stimabilii, să nu ne mire… Citez doar o parte din perlele exprimării doamnei în cauză, așa cum le-a antologat autorul… pe principiul napoleonian, conform căruia „în politică, prostia nu e un handicap”…

În cursul anului 2017, adversarii PSD au pus la bătaie un discurs alarmist pentru a contesta acest program care, vă spun sincer, nu a făcut bine României.

Ieri, un ministru din guvernul meu, un coleg pe care îl cunosc de ani de zile, a fost făcut prost de către un grup de tineri. Le transmit că acest coleg al nostru nu este singur. Suntem cu toții alături de el!

Cei care cer demisia președintelui PSD încalcă grav Constituția României.

În ceea ce privește învățământul antrepreșcolar mai exact copiii sub trei ani, care se află în creșe și grădinițe, începând cu următorul an, finanțarea de bază va fi de la bugetul de stat. Această modificare atrage după sine abrogarea sau, mai bine spus, aprobarea unui plan de școlarizare de către Ministerul Educației.

Vom reduce democrația… birocrația.

În mod sigur există salarii pentru pensii și salarii.

Până acum, cele care au trebuit să părăsească Guvernul în urma unui conflict cu premierul sunt aproape toate femei.

O altă problemă la care doresc să mă refer este declanșarea mecanismului european de protecție civilă, și mă refer la imunoglobină.

Nu e ușor, faceți un exercițiu de imagine și puneți-vă în locul meu.

Toți beneficiarii pot beneficia în plus de 20.000 de lei, dacă este angajat sau se angajează în timpul derulării programului.

Eu cred cu putere că viitorul nostru va fi din nou unul comun, că ne vom reuni curând în sânul familiei europene, onorând astfel lupta strămoșilor noștri bărbați, dar, să nu uităm, și femei.

Jandarmerița a fost bătută cu bestialitate de protestanți.

Inițiativa de modificare a Constituției nu este îndreptată spre o anumită orientare sexuală.

Cei cincizeci și opt de kilometri aferenți tronsoanelor 1 și 2 sunt convinsă că va duce la deconcesionarea… la… mult așteptată… a traficului în localitățile Balș și Slatina.

De ce? Daea…

Înainte de a ajunge ministru, Petre Daea și-a prefațat ieșirile în decor printr-o zicere de tipul: „Femeia este acel ceva care face bine omului.” Dar și prin declararea fidelității față de partid: „am muncit ca o furnicuță ca să aduc voturi partidului. Acum eu plec dacă plec, dar nu plec.

Odată pus în funcție, omul e plin de vervă:

Efemeritatea existențială ne îndeamnă la respect și prețuire.

Vestea tristă îmi produce lacrima despărțirii.

Oaia este o statuie vie. Uitați-vă dumneavoastră, în orice parte a țării, cât de frumos este acest animal pe pășunile verzi ale țării românești.

Ciobanul e o fărâmă de divinitate. Trebuie păstrat cu atâta grijă, ca nici lacrima de rouă să nu-l atingă.

Vaca este un miracol extraordinar, care transformă furajul în lapte.

Frunza o are toată lumea, dar oi ca-n România , nu. Lângă oaie găsești o frunză, dar lângă frunză nu poți să găsești o oaie.

Oamenii frumoși se văd și când nu există.

Eu când cad din pom întâi mă uit dacă am coaste rupte, pe urmă mă scutur și abia pe urmă încep să zbier, nu zbier înainte.

Când să mă gândesc la ce spun, dacă n-am timp?.

Vreau să vă spun că nu am văzut oul când am ciocnit de Paște, fiindcă mă uitam pe cer să văd dacă nu cumva începe să plouă.

Eu fac trafic de a merge treaba în România.

Nu am înțeles cum într-un complex care are o singură intrare și o singură ieșire, cum a putut intra virusul.

Există oameni politici care vor să își construiască o rampă de lansare politicăpe subiectul pestei porcine africane, unii dintre ei fiind chiar vegetarieni.

Într-un nod îngust nu poate să intre toată apa din Prut și atunci vor rămâne doar situațiile neclare.

Pe mine nu mă interesează câte picioare are porcul, nu mă interesează guițatul lui. Pe mine mă interesează porcul la 110 kilograme, cum spune legea.

Să preiei cu dibăcie conexiunea factorială, dar mai ales să detașezi cu putere de percepție direcțiile de acțiune.

Eu pot să traversez calea ferată, dar după ce trece trenul.

Dacă vă conving că nu e bine, ne ferim de rău.

Păi, tată, tragi de ceapa de Bruxelles ca de cureaua de la pantaloni. Nu poți s-o mesteci.

Mie-mi plac abordările tematice pe care le faceți și pe șperaclul acesta care-l introduceți în străfundul științei mă incită și pe mine.

Medicul veterinar este Dumnezeul bolii.

Categoria: tută

Îmi cer scuze anticipat pentru greșelile pe care le-am făcut.

În baza numerică 10, 12 este mai mic decât 16. În altă bază numerică, 12 s-ar putea să fie mai mare decât 16, adică în baza 5.

Fiecare copil merită un viitor, un viitor mai bun decât cel prezent.

În viață, ca și în politică, există greșeli și există erori. Este însă esențial faptul că greșelile se pot corecta, erorile, nu.

Dar funcționarii noștri, în loc să ne ajute pe noi, pe cei din administrație, pe cei din ministere, mai mult ne pun furci caudine.

Zi de zi, seară de seară, am luat termometrul problemelor națiunii.

E clar că am ajuns într-un moment în care nivelul de compromis pe care din păcate îl forțează președintele României arată, iată, încă o dată, că ne întoarcem într-un moment în care anomaliile de tip „modus operandi” sunt, de fapt, cele care conduc fără echivoc România. Noi suntem determinați și hotărâți, alături de premier, alături de coaliția aflată la guvernare, să nu cedăm, să nu ne abatem de la implementarea programului de guvernare.

România nu este condusă de România, să fie foarte clar!

Construcția de autostrăzi, care, în paranteză fie spus, ne-ar fi utile pentru ca toată creșterea economică s-o punem în operă, închid paranteza. Este că mi-am pus întrebarea și bine ați spus în raport, de ce oare noi nu? Am luat conceptul anticorupție și l-am transformat în repercutarea dezvoltării.

Vizavi de calitatea aerului și de o taxă de mediu, nu putem vorbi de nici o taxă de mediu.

Trebuie să avem mare grijă cum implementăm, cum începem și stopăm acest virus.

Există o minunată rețea de autostrăzi în Occident. De ce au venit multinaționalele aici? Au venit că sunt salarii mici. Când o să avem autostrăzi, o să avem salarii mari. Și toți vor pleca. Către alte zone fără autostrăzi, dar cu salarii mici.

Pădurea am găsit-o, am găsit și ursul. Când îi luăm pielea, atunci facem și propunerea.

Durata se învârte permanent.

Doamna prim-ministru a rămas deschisă ca și la instalare.

Există filme suficiente, apocaliptice, în care lipsa de energie ne duce într-o altă societate.

Istoria partidului, reprezentată de foștii președinți, să nu fie participativă în partea negativistă.

Eu sunt un coleg ales de către colegii mei.

Funcția aceasta, pe care mi-au dat-o colegii mei într-un congres, mă obligă să blochez moartea partidului sub povara problemelor unor lideri.

Rezultatul final îl vom prezenta la sfârșit.

Nu poți să fii de stânga, de dreapta. Poți să fii, eventual, de stânga-mprejur.

Să punem Centenarul pe tricoaiele noastre și pe afișele noastre. Tot ceea ce înseamnă.

Fiecare vin cu scrisori.

Justiția (a)politică sau cu capul spart

…domnul Flutur și alții, că sunt mai mulți, cred că se vor lămuri, în perioada următoare, după ce luăm controlul politic asupra DNA-ului.

Orice om îi este teamă de o plângere penală, dar eu sper să nu se ajungă la astfel de lucruri pentru că eu cred în justiție și cred că toată lumea trebuie să credem în justiție.

De ce să-mi dau demisia din Comisia Juridică? Cu ce afectează verdictul de colaborator? Că nu mai există poliție politică.

Vă asigur că există o largă majoritate care înțelege textele de lege fără să le citească.

E ca la rugbi. Cine are mingea o protejează. Așa facem și noi.

Fiind făcută la intrarea în Ministerul Justiției, declarația ministrului Wolf exprimă gândurile acestuia.

Vă asigur că orice lege care se adoptă mâine, poimâine, la anul, oricând vei găsi pe cineva care se află în ipoteza normei și care va beneficia de respectiva modificare.

 • Liviu Dragnea:

Definiția defăimării sociale va fi eliminată și va fi înlocuită cu «nimic», pentru că scopul principal al legii rămâne în continuare toleranța umană.

 • Eugen Nicolicea:

E periculos, pe emoție, să folosești spiritul civic împotriva spiritului civic.

 • Valeriu Zgonea:

Mie mi se pare că, în acest moment, Autoritatea Electorală Permanentă este incapabilă să facă un proiect de lege draft, pe scheletul PNL, pe scheletul domnului Tomac.

Cu domnul premier Victor Ponta, agenda a fost legată de angajamentul celor două Parlamente ca, împreună cu Parlamentul bulgar, să demnăm și un triunghi de înțelegere.

Să ne uităm că sunt țări în care nu există abuzul în serviciu. Această prevedere este o moștenire din perioada comunistă și stalinistă, și trebuie să facem un Cod penal care să fie modern.

 • Cătălin Rădulescu:

E un pas mare pentru omenire, cum spunea cineva pe vremuri, și un pas mic pentru el, care făcea pasul ăla, adică pentru noi, dar eu cred că pentru cetățenii români e un pas mare.

E greu să zbori prin parcuri

Ziceri diverse și chiar „perverse”…

Sectorul 3 este cel mai mare oraș al României, după București.

E greu să zbori prin parcuri, oricât ai iubi natura.

Ideea este să nu venim cu copaci urbani.

Mi-aș dori ca și biroul meu să se afle în mijlocul pădurii și să nu mai aud trilul telefoanelor.

Visez la o Românie mânată de vise imposibile, remorcată chiar și la o utopie, riscând improbabilul, forțându-și destinul. O Românie făcută din români care nu se tem. Care, după ce se dezbracă de imperturbabil, refuză dezabuzarea orizontală și optează pentru curajul vertical. Vizez la o Românie cum n-a mai fost. Și sunt convins că nu visez degeaba… Prea multă vreme am fost aidoma unui foc ce nu reușește să își înalțe flacăra. Am mai mocnit uneori. dar am mocnit și atât! Avem însă șansa extraordinară de a ne remarca printr-un PREZENT, în fața tuturor celor care își sorb seva din secunda căruntă. Avem șansa Răsăritului viu, în fața tuturor celor care se abandonează lascivității istorice a Amurgului. Iar tot ce trebuie să facem este să ne dezlipim genele și să ne întâlnim privirile… Fie să FIM!

A apărut un individualism foarte puternic al indivizilor.

Giurgiu are și un mare atribut, fiind în jurul Bucureștiului, în bună parte.

Noi suntem de tip elefant: nu sărim, nu țopăim, călcăm greu și lăsăm urme.

Mai bine urangutan, decât orangutan.

Atunci când curgea apa, insula era insulă.

În deplasarea din Vietnam am participat la schimbările climaterice și astea.

Am un sentiment de fatigue. Știți ce înseamnă ? De oboseală. Noi, în Oltenia, îi spunem efectul Real Madrid.

Din categoria „pentru că putem”

„De ce le permiteți celor cu probleme penale să facă parte din guvern?” – Sebastian Zachmann, ziarist.

„De ce? Pentru că putem.” – Codrin Ștefănescu

 • Liviu Pop

Klaus Iohannis a condus o vreme o organizație care este continuatoarea unei grupări naziste. (…) Grupul Etnic German a fost o organizație nazistă condamnată pentru crime de război. Dacă Forumul German nu e continuatorul Grupului Etnic German, aștept oficial lucrurile astea, eu am spus ce citesc de pe net.

În momentul în care a venit CDR-ul la putere și țărăniștii au pus mâna pe sănătate la Galați, sigur că nu intram în politică, ci puneam mâna pe mitralieră, să mă ocup de țărăniști. Și un ciomag era bun, să le dau la ceafă!.

Manualele școlare este un subiect intens.

Ca neamț, să vorbești de gazare, îți trebuie mult curaj.

Nu ne putem salva pe rând, trebuie să ne salvăm toți odată.

 • Liviu Pop:

Statul, noi, am preferat să blocăm anumite reforme pentru că ne era mai comod.

Postarea prin care arătam că un lider #Rezist este sandilău mi-a fost ștearsă.

România are trei milioane de oameni, să zicem, din forța activă în acest moment în Occident. Dintre care vreun milion sunt fierari-betoniști, fierari și așa mai departe. Lucrează în construcții, autostrăzi prin Europa. Au, poate, 1.500 de euro salariu. O spun foarte direct. De banii ăștia, copiii se fac golani acasă și nevastă-sa curvă. Din 700 de euro vin acasă jumătate.

Când putem, ne ținem de cuvânt.

Din categoria „statul paralel”

 • Liviu Dragnea:

Am avut anul trecut o tentativă (de asasinat – n.a.) în aprilie. Nu vreau să povestesc pentru că nu este cazul. Au venit patru străini în România, au fost cazați la Athénée Palace, au stat trei săptămâni, dar, mă rog, am scăpat(…) E tot ce vreau să spun. Știu că s-a cercetat, mai departe nu știu. Am aflat cine-i plătește, dar nu pot să spun asta. E un om foarte celebru în lume.

 • Călin Popescu-Tăriceanu:

Statul Paralel ne pune extrem de mult pe gânduri și ne pune la încercare chiar și curajul.

Am știut de la început că bătălia cu Statul Paralel nu e ușoară, așa se explică și căderea celor două guverne.

Statul Paralel lucrează din plin! A interzis difuzarea interviului pe care l-am dat la România TV!.

 • Liviu Dragnea:

Protestatarii #Rezist au tabere de antrenament în munți.

SWOT

[mp_easy_icon icon=”fa-plus-circle” vertical_offset=”0″] Puncte tari

 • Umorul fin.
 • Comentariile la trăsnăile din declarațiile politicienilor.

[mp_easy_icon icon=”fa-minus-circle” vertical_offset=”0″] Puncte slabe

 • În contextul dat, n-am găsit… 😉

Aprecieri personale

Când simți că te sufoci de indignare la cele auzite de la așa-numiții „oameni politici” ai României, cei aflați temporar la putere (și nu numai), citirea unei astfel de cărți e o gură de oxigen…

Oportunitate și actualitate

O carte nu doar de actualitate și oportună, ci necesară, absolut necesară în atmosfera aridă a politichiei românești…

Originalitate

Mai sunt și alții care iau în tărbacă declarațiile – uneori de-a dreptul șocante – ale reprezentanților clasei politice românești. Totuși modul în care o face autorul, cu ironie devastatoare și trimiteri la cultura generală, parcă are o mai mare savoare.

Concluzie

Cartea se citește ușor. Cele câteva ore necesare alocării acestei activități vor fi o reală destindere…

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 2 :: Media evaluării: 5

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.