În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi)

Situația e tulbure. Memoria e tulbure. Și tot Tulbure e și Victor, proletpoetul care scoate în anii 1980 scremetul intitulat, ei bine, da, În lume nu-s mai multe Românii. Nu e singura ispravă din lirica – zi-i pe nume – tulburesciană.

În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi)
Title: În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi)
Page Count: 232
Categorii: ,
Illustrator: Ioana Nedelcu
Published: 2019
„Guvernul României și alianţa din care provine și-au dovedit de atâtea ori fascinaţia pentru selecţia negativă, încât nu mai poţi nici măcar să te revolţi. Ilie Mario Rafael e doar un nume din dosarul pe care scrie cu litere mari «Cultura sfidării». De ce-l numește premierul într-o asemenea funcţie? Pentru că poate. Codrin Ștefănescu a lămurit deja dilemele pricinuite oamenilor onești de abuzurile puterii PSD. «Pentru că putem» e, din acest punct de vedere, o…

Și pentru a nu rămâne în ceața tulburelii, iată integrala:

Un vultur se rotește în tării
Peste Carpații mei cu frunți de piatră.
În lume nu-s mai multe Românii,
Ci una doar, și-aceea ne e vatră!

Sclipesc în soare turle argintii,
Par sondele un codru de mesteacăn
În lume nu-s mai multe Românii,
Ci una doar, și-aceea ne e leagăn!

În zori răsună viers de ciocârlii,
De aur e pe câmp nemărginirea.
În lume nu-s mai multe Românii,
Ci una doar, și-n ea ni-i fericirea!

Se-nalță-un steag cu falduri purpurii,
La noi în august e fierbinte vara.
În lume nu-s mai multe Românii,
Ci una doar, și-aceea ne e țara!

„Scurt” rezumat

Ca să fie clar

Autorul găsește și o variată actualizată la zi, cu directă trimitere la un zicător ministru al agriculturii:

Un cormoran se-avântă în tării,
Ce vede cu privirea-i acvilină?
Ochiuri de apă, lanuri aurii
Și tare-ar face-o baie în piscină.

Se impun niște precizări pentru a ne fi clară unicitatea:

Avocatul Poporului pleacă în concediu la sfârșitul toamnei, ca să nu atace Ordonanțele de Urgență legate de justiție la Curtea Constituțională și are grijă să nu-și delege atribuțiile nimănui.

Prim-ministrul Japoniei e invitat pentru prima dată în România de un omolog român care nu-l așteaptă la aeroport, din cauză că tocmai fusese îndepărtat din funcție.

Un fost ministru de externe agasat de excesul de hidrogen în apă și debordând în trecut de declarații prietenos-admirative la adresa Americii se trezește declarând, fără pic de glumă, că Rusia este soluția optimă pentru supraviețuirea noastră ca națiune liberă”.

Un doctor în istorie susține, după o eschivă care-l scapă de cămașa de forță, că limba pe care au vorbit-o primii oameni pe pământ a fost limba română”.

Întunericul este mediul optim de lucru atât pentru guvernanții care vor să subjuge justiția, cât și pentru un membru al Curții Constituționale, care o invită la o discuție între patru ochi pe președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție și-i mărturisește că are de gând să ignore un articol de lege, spre a-și sluji căpeteniile penale.

Premierul se laudă cu scosul țării din noroi într-o țară în care există drumuri înnămolite până și în capitală, spre a nu mai vorbi de alte localități. Programul Național de Dezvoltare Locală e, în ciuda numelui, un sistem de sifonare a banului public printr-o rețea care constă inclusiv în evlavioși reprezentanți ai clerului.

Ministrul agriculturii scapă din marcaj și stupefiază asistența din cancelariile europene vorbind liber și provocându-i pe interpreți la un nivel nemaiîntâlnit până atunci. Iată pasul introductiv: „A pornit o primă întrebare de la un coleg, îngăduiți-mi să vă spun așa, care are același nume cu mine – Petre. Dar ce loc nu e plăcut în România?! Bravo! Am intrat în sală cu un succes formidabil, bravo!, extrem de important, dar atât de necesar și de util pentru noi toți. Aveți, să știți, vă spun aici, un moment deosebit de important prin prezența subsemnatului la acest consiliu. Bravo! A se vedea populația de cormorani. Cormoranii în România fac baie în piscine, nu se mai feresc de oameni – de pescari nici atât. Vă mulțumesc pentru întrebări. Bravo!

Un cetățean poate ocupa pe rând trei, patru sau cinci fotolii ministeriale, fără vreo competență anume pentru nici unul dintre domeniile pe care e chemat să le administreze.

Un deputat cere expulzarea ambasadorului SUA fiindcă, sprijinind lupta împotriva corupției, îl susține pe fostul procuror-șef al DNA. Partidul căruia îi aparține deputatul dă țării un guvern care gargarisește tot soiul de refrene prin care elogiază parteneriatul cu SUA și NATO.

Diverși impostori își fabrică diplome și parafe, își cumpără halate și pe urmă se angajează ca medici în spitale importante din București și din țară.

Guvernul are în componență analfabeți, plagiatori și sfertodocți, iar camerele Parlamentului sunt conduse de condamnați penal.

Numărul celor care pleacă din țară sătui de minciună, sărăcie, abuz, nepăsare, corupție și neglijență criminală depășește cinci milioane și transformă România în țara cu cea mai mare populație emigrată pe timp de pace din întreaga lume. Înaintea României se găsește doar Siria, devastată de un război civil înfricoșător.

Un premiu național de poezie este transferat dinspre câștigător spre al doilea clasat întrucât câștigătorul nu poate fi de față la premiere – festivitatea se desfășoară la sute de kilometri de locul unde poetul, în vârstă de optzeci de ani, e bolnav și țintuit la pat. Al doilea clasat, cu o stare medicală incomparabil mai bună, se deplasează la locul faptei, ridică premiul și mulțumește juriului.

Un deputat cu cvasistudii de cvasidrept confundă protestul cu greva și-i amenință cu închisoarea pe magistrații care protestează împotriva unei ordonanțe de urgență care le pune gâtul în jugul partidului aflat la putere și le suprimă independența decizională.

Analfabetismul funcțional depășește 40%, ceea ce trimite România la coada țărilor membre ale Uniunii Europene (și) pe acest criteriu.

Fostul procuror-șef al României e șicanat, jignit și linșat politic de compatrioții din partidul aflat la putere când candidează la șefia Parchetului European. Cei care se comportă așa sunt aceiași care deplâng atitudinile antiromânești ale europarlamentarilor care divulgă pe scena europeană abuzurile guvernului român. Operațiunea de obstrucționare a candidatului e desfășurată de un partid plin de inși „mândri că sunt români” și are loc exact când România se află la conducerea rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Așa cum observă doi gânditori români într-o conferință ținută sub cupola Ateneului Român, contraselecția politică și morală are câștig de cauză în dauna modelelor iradiante ale binelui.

Un senator constată că „pe vremea tehnocraților se făceau șase ore de la Caransebeș la București, pe când acum, datorită creșterii economice, se fac opt, fiindcă sunt mai multe camioane pe drum”.

Spitalizarea reprezintă supărător de frecvent scurtătura spre infecție și deces.

Ministrul muncii devine șomer.

Valentin Popa, sub inspirația muzelor…

Realizarea poetică a lui Valentin Popa trebuie trecută la categoria proletcultistă a vremurilor trecute, nu departe de rima anilor ’50, „Clipă, tu, oprește-ți zborul, că pornește compresorul!”:

Se cuvine, dragi prieteni, ca la ceas aniversar
Să-i cinstim pe-aceia care la ASE fost-au făurari.
Pe acei ce-au pus sămânța și au tras din greu, cu spor,
De la domnul Davidoglu pân’ la domnul Isidor.
Pe toți ce-au împins ștacheta spre înalturi, către zări,
Ca ASE-ul să răspundă miilor de provocări.
Care-au îmbinat tradiții cu-n învățământ modern,
Ducând faima Academiei și intern, dar și extern.
Lor, a noastră admirație și nu știu dacă contează,
Cică toate se-mplini-vor dacă-un Popă le urează.

Din aceeași plămadă, un oarecare Mircea Cosma cocea o altă trăsnaie:

Victor, o galaxie română-n devenire
răsare-n universul zidit de răstigniri,
Pe temelia veche, de piatră și jertfire,
El reînață-o țară a vechilor români.

Varza de Bruxelles

Cam ăsta-i rolul stabilit de păpușarul ei doamnei Viorica Vasilica Dăncilă, această persoană „neconflictuală”. Și-n vreme ce ea face eroice eforturi de a se conforma acestui rol, „în spatele ei păpușarul râde pe sub mustață și își vede liniștit de planuri”:

Viorica Dăncilă nu e doar un om de paie, ci în primul rând o diversiune. Un paratrăsnet. O pistă falsă. A red hering, cum ar spune englezii dac-ar mai fi „la noi, la Bruxelles”.

Iarna lui 2018 a adus în Piața Victoriei un banner relevant, ca răspuns la sloganul PSD „Îndrăznește să crezi”:

I can’t, bă, Liviu!

Autorlâcul a devenit fie o modă prin curentul veleitarilor doritori să-și vadă numele pe o copertă de „carte”, fie prin cel al „autorilor” de după gratii.

Vă asigur că există o largă majoritate care a înțeles textele de lege fără să le citească.

Florin Iordache

Pontaleza:

Ambele citate datează din din 2014, anul în care Victor Ponta a pierdut prezidențialele. Primul ilustrează conștiința impunității și (…) sună așa: «Asta se va întâmpla după ce vom prelua controlul politic asupra DNA-ului.» Fraza e rostită în plină conferință de presă și ar fi trebuit să se soldeze, într-o lume bine așezată, cu punerea imediată sub acuzare a rostitorului. Iată și al doilea citat: «Din câte știu, doamna Merkel nu votează în România.» Victor Ponta s-a dorit ironic, dar n-a izbutit decât să calce în străchinile diplomației și să cimenteze în ochii occidentalilor impresia mizerabilă pe care le-o făcuse la primele întâlniri. Cititor frenetic de Caragiale, el a dat replica „Nu voi să știu, stimabile, de Europa dumitale”, a făcut din ea o lozincă și din Nae Cațavencu un mentor.

SWOT

[mp_easy_icon icon=”fa-plus-circle” vertical_offset=”0″] Puncte tari

  • Umorul fin.
  • Comentariile la trăsnăile din declarațiile politicienilor.

[mp_easy_icon icon=”fa-minus-circle” vertical_offset=”0″] Puncte slabe

  • În contextul dat, n-am găsit… 😉

Aprecieri personale

Voi considera totdeauna că e necesară critica exprimărilor publice. Doar ea va putea tempera ieșirile în decor, impunând oratorilor o minimă autocenzură. În lipsa ei, cumulată cu lipsa culturii generale, „geniile carpatine” vor da tot mai mult cu oiștea-n gard, impunând maselor de votanți și adulatori alte „standarde” de exprimare. Și oricât de vie ar fi limba, ea merită un dram de respect…

Oportunitate și actualitate

Există posibilitatea ca, urmare a cartonașului roșu arătat de electorat coaliției PSD-ALDE, mulți să considere că o astfel de carte și-ar pierde actualitatea și poate oportunitatea… Să nu ne amăgim! O țară care a făcut posibilă o Dăncilă în funcția de prim-ministru va fi mereu inegalabilă!

Originalitate

Cartea se înscrie în seria dedicată de autor criticii fine a trăsnăilor reprezentanților politichiei românești. Există diverse abordări similare în presă și în scrierile altora. Și totuși, savoarea ei merită considerată originală.

Concluzie

Cartea merită păstrată la îndemână. Măcar pentru comparație cu ce va să vină. Politichia românească nu și-a epuizat „perlele”…

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.