Iluzia intimității: „The Great Hack”

Titluri pe pagină

Ce?

Aceasta este o primă încercare de „recenzie” a unui film. De remarcat că am folosit ghilimelele… Nu sunt critic de film, interesul meu fiind legat mai mult de subiectul abordat și mai puțin de maniera de abordare a subiectului. Prin urmare, și conținutul acestui articol se concentrează pe ideile tratate de această realizare Netflix…

  • Gen filmului: Documentar
  • Data lansării: 24 Iulie 2019
  • IMDB: 7.1/10
  • Durata:1 h și 53 minute

Detalii asupra acestui film pot fi găsite pe IMDb.

The Great Hack

Premisa: Un documentar ca un thriller, ce detaliază modul în care o platformă socială precum Facebook și o firmă specializată pe date precum Cambridge Analytica, selectează și folosesc datele oamenilor pentru a face vânzări de lucruri – inclusiv candidați și agende politice.

Despre ce e vorba: Până în prezent, cei mai mulți oameni sunt sau nu conștienți că – indiferent de înclinațiile lor politice – datele pe care le furnizează pe site-uri precum Facebook și Twitter (precum și ceea ce au achiziționat, istoricul lor de navigare pe Internet și alte date personale) sunt cumpărate și utilizate de companiile care doresc să le vândă lucruri. Dar, măsura în care această recoltare de date a fost folosită pentru a remodela lumea noastră este, pentru mulți oameni, abia la începuturi, abia de acum înainte va intra în centrul atenției publice.

Spre exemplu, într-o campanie electorală strânsă, nu e nevoie de schimbarea opțiunilor tuturor electorilor. Trebuie influențați un oarecare număr de oameni al căror vot va înclina balanța într-un sens sau altul. Problema e de a-i găsi pe cei care pot fi influențați. Iar modul în care aceștia pot fi identificați are la baza analiza datelor personale. Prin „recoltarea” acestor date cu caracter personal, Cambridge Analytica a putut și chiar i-a identificat, reușind ulterior să-i convingă.

Citate relevante

… ce ne propunem ca firmă.
Suntem o agenție de modificare a comportamentului. Sfântul Pocal al comunicațiilor este atunci când poți începe să schimbi comportamentul.

Oamenii nu vor să admită că propaganda dă rezultate. A admite înseamnă a accepta ca adevărate propriile noastre bănuieli, faptul că ne e încălcat dreptul la viață privată și că suntem cumplit de dependenți de platforme tehnologice care ne distrug democrațiile prin diferite instrumente de atac.

Singura valoare a Google și Facebook este faptul că dețin, stochează și utilizează datele personale ale oamenilor din întreaga lume.

„Psihografia ar trebui clasificată ca fiind o armă.”

PSYOPS sunt operațiuni psihologice. Un termen folosit de armată pentru a descrie ce faci în război, dincolo de o luptă efectivă. Pe scurt, într-un loc ca Afganistan, ai de ales: ori bombardezi complet un sat, ori încerci alte tehnici pentru a-i convinge că de fapt… „Talibanii nu sunt foarte buni și ați duce-o mult mai bine fără ei.

… Ne-am ocupat de Lituania, România, Kenya, Ghana.
Destul de multe anul ăsta.

Aici nu e vorba de o singură companie. Această tehnologie folosită și va continua să fie folosită. Dar Cambridge Analytica a dispărut. Pe undeva am impresia că, deoarece tehnologia avansează atât de rapid și pentru că oamenii n-o înțeleg și sunt îngrijorați din cauza ei, era inevitabil să existe o Cambridge Analytica.

Dar e foarte important de înțeles că discuția despre Cambridge Analytica conduce de fapt spre o discuție mult mai amplă, mai îngrijorătoare despre datele noastre personale care sunt folosite împotriva noastră în moduri pe care nu le înțelegem.

Facebook este conceput să monopolizeze atenția. Ia toate trucurile de bază ale propagandei și le combină cu trucurile din jocurile de noroc, păcănele și tot restul, și practic mizează pe instincte, iar frica și furia sunt metode de nădejde prin care fac asta. Și atunci a creat un set de instrumente care le permite clienților de publicitate să exploateze acest public emoțional cu reclame țintite individual, da? Sunt 2,1 miliarde de oameni, fiecare cu realitatea lui. Când fiecare are realitatea sa, e relativ ușor să-i manipulezi.

Parlamentul a anchetat 18 luni. A convocat o mulțime de martori. Iar la final, raportul parlamentar spune limpede:

„Legislația noastră electorală e inadecvată. legile ELECTORALE BRITANICE SUNT INADECVATE

Efectiv nu putem avea alegeri libere și corecte în această țară. Iar asta, din cauza Facebook. Din cauza giganților tehnologiei ce nu pot fi trași la răspundere.

Sună apocaliptic. Dar efectiv pare că intrăm într-o nouă eră. Vedem că guvernele autoritariste sunt în ascensiune. Și toate se folosesc de politica urii și a fricii de pe Facebook.

Aceste platforme create pentru a ne conecta au fost transformate acum în arme. Și e imposibil să îți dai seama ce e adevărat și ce nu, pentru că totul se desfășoară pe aceleași platforme pe care vorbim cu prietenii sau trimitem poze cu bebeluși. Nimic nu este ce pare.

Deci, ca persoane putem limita volumul de date pe care le lăsăm în urmă la tot pasul. Dar nu există o soluție magică, nu poți rămâne complet anonim. Deci, trebuie să înțelegeți cum vă afectează viața propriile date. La mijloc e demnitatea noastră, ca ființe umane.

Însă partea cea mai dificilă de aici… este că aceste ruine și această fragmentare paralizantă, toate astea încep cu manipularea unei singure persoane. Apoi a alteia, și a alteia. Și nu pot să nu mă întreb: oare eu pot fi manipulat? Dar voi?

 

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.