Dosar permanent

Așa cum scria cineva, cartea lui Snowden est un „proiect ambițios prin care autorul vrea să ridice cortina de pe prețioasele sale secrete, de pe tot ceea ce poate fi ușor catalogat, în cazul său, drept trădare”. Snowden își expune cu nonșalanță propria intimitate, prezentând și „zona goală care se întinde dincolo de puterea statului”.

Scurt rezumat

Dosar permanent
Title: Dosar permanent
Page Count: 560
Published: 9/18/2019
În 2013, la 29 de ani, Edward Snowden a șocat lumea întreagă când a rupt legătura cu sistemul american de informații și a dezvăluit că Guvernul SUA încerca, în secret, să colecteze datele din orice apel telefonic, mesaj sau e-mail. Miza era un sistem de supraveghere în masă fără precedent, care să poată accesa viața privată a oricărui om de pe planetă. Șase ani mai târziu, Snowden își spune povestea pentru prima dată și scrie…

După ce am tot citat în ultimele luni din această autobiografie a lui Ed Snowden (a se vedea „Snowden explică de ce…”, „Democrație și hacking”, „Doar un contractant…”, „Efectul Frankenstein”, „Despre TOR – explicațiile lui Snowden”, „Metadatele nu sunt doar date despre date”, „Protejarea vieții private e drept fundamental” și „Supravegherea globală: ce și cum…”), iată un ultim efort de a convinge oamenii să citească această carte…

După apariția cărții „Dosar permanent” (Permanent record), desigur c-au apărut repede și alte recenzii. Am frunzărit unele dintre ele, constatând că unii considerau că Snowden nu convinge cu motivația transformării lui în avertizor de integritate (whistleblower). E destul de subiectivă percepția despre convingere. E necesar să-i dai credit autorului atât pe baza a ceea ce transmite el, dar și pe baza propriilor păreri ale cititorului. Și pentru că-l consider pe Snowden un idealist, și pentru că eu însumi, în forul interior (dar numai acolo), sunt la fel, da îi pot da creditul necesar pentru a-l crede în cele spuse…

Aș aprecia în primul rând ordonarea cronologică a capitolelor cărții, toată evoluția vieții sale (de altfel o perioadă relativ scurtă) către ceea ce a devenit: un whistleblower! De la adolescentul care își căuta drumul în viață, până la tânărul cu convingeri foarte solide, capabil de a respecta principii imuabile…

Dependența de computere a apărut de la o vârstă fragedă. Curiozitatea lui Ed combinată cu senzația de libertate deplină oferită de Internetul acelor ani l-a ajutat să fie la curent cu cele mai recente descoperiri tehnologice. Merită spus că acel Internet încă neinvadat de comerț și politică l-a ajutat să învețe singur orice dorea, chiar renunțând la a-și mai face temele școlare. Culmea, evenimentele din 11 septembrie 2001 au fost cele care i-au facilitat pătrunderea în lumea FBI și CIA. Și urmare a cunoștințelor dobândite, cartea lui are și o latură ce poate fi considerată un manual de securitate digitală.

Ce ar mai fi de remarcat? Una din ideile de bază pe care le transmite Snowden este legată de viteza inovării și implementării descoperirilor hardware și software, viteză care duce la un decalaj de cel puțin o generație între inovare și legislație.

O altă idee importantă este clarificarea pe care ne-o aduce autorul pentru a înțelege că factorii administrativi, juridici și politici, serviciile de informații încearcă să ne păcălească atunci când afirmă că nu fac „supraveghere în masă”, ci „colectare în masă”. Disjung deci 1) colectarea și stocarea permanentă a informațiilor despre cetățeni de 2) posibila interogare ulterioară dedicată a bazei de date pentru obținerea unui rezultat specific. Astfel, încearcă să ne convingă de faptul că se „garantează” chipurile intimitatea ta din prezent, chiar dacă în viitor supraveghetorii se vor putea „întoarce în timp”, interogând baza de date ca să vadă ce-ai făcut cu ani sau zeci de ani în urmă. Orice grup de putere care controlează serviciile îi poate urmări pe cei care folosesc dispozitive electronice (calculator, tabletă, telefon, etc.) pentru a vedea cine ești, de unde, cu ce te ocupi, pe unde umbli, cu cine te vezi, de ce și, cel mai sensibil, ce ai făcut în trecut.

Orice dispozitiv conectat la Internet, fie el televizor, frigider, cuptor cu microunde etc., pentru a nu mai pomeni de telefon, tabletă, computer, sau ceas digital, nu face decât să ușureze supravegherea corporatistă în propriile case. Autorul menționează situația hilară în care astfel de dispozitive instalate în dormitoare sau bucătarii pot înregistra și transmite activitatea din zonă și pot oferi informații despre tabieturile, preferințele și excentricitățile noastre. Acestea din urmă pot/vor fi transformate, prin intermediul algoritmilor publicitari, în bani. Prin urmare, în timp ce prin supravegherea exercitată de către servicii se urmărește controlul și supunerea cetățeanului, prin cea corporatistă consumatorul este văzut ca o sursă de informații generatoare de profit care este vândută altor companii, brokeri de date și agenții de publicitate.

Undeva pe la pagina 441, citim că serviciile pot urmări telefoanele inteligente chiar și atunci când sunt „oprite”.

Totuși, care au fost consecințele dezvăluirilor lui Snowden? În anul 2016, Parlamentul European a adoptat Regulamentul General privind Protecția Datelor (GDPR), cel mai important efort făcut până în prezent pentru a preveni invazia hegemoniei tehnologice.

SWOT

[mp_easy_icon icon=”fa-plus-circle” vertical_offset=”0″] Puncte tari

  • Ordinea cronologică a evoluției convingerilor personale.
  • Redarea atmosferei din „servicii”.
  • Clarificarea rămânerii lui Snowden în Rusia.

[mp_easy_icon icon=”fa-minus-circle” vertical_offset=”0″] Puncte slabe

  • Poate c-au rămas o mulțime de întrebări fără răspuns. Spun doar poate…

Aprecieri personale

Fiind personale, îmi permit să apreciez cartea lui Snowden la cinci stele.

Oportunitate și actualitate

O carte absolut necesară. Marele public ar fi rămas cu vagi impresii create de știri, și de alte cărți ce-au tratat subiectul Snowden. Acum avem ocazia de a-l percepe de Ed și lumea lui prin propriile cuvinte.

Originalitate

O autobiografie poate avea ca originalitate modul în care e scrisă. Eu unul am sesizat, cel puțin în anumite paragrafe, candoarea prezentării unor activități care numai la candoare nu te-ar duce cu gândul.

Concluzie

E inutil să precizez faptul că oricine ar trebui să-și găsească timpul necesar citirii acestei cărți, din care vom înțelege mult mai multe despre modul în care datele personale ale fiecăruia dintre noi au ajuns marfă din care se fac grămezi de bani, sau mai rău, urmele existenței noastre în online ne pot afecta viitorul.

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 1 :: Media evaluării: 5

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.