votul

Falsul intelectual

Aceasta este partea 59 din totalul de 71 articole ale seriei Incerto
5
(1)

Continuând să ne deschidă ochii, Nassim Nicholas Taleb ne vorbește din nou apăsat despre „intelectualul idiot”. Și despre consecințele promovării acestui tip de intelectual în poziții decidente, arătând că între și 2018 (continuând și azi probabil), s-a manifestat global o răzvrătire împotriva elitei ce nu-și pune pielea la bătaie, împotriva celor care vor să ne spună ce să face, ce să mâncăm, cum să vorbim, cum să gândim și (mai ales!)… cu cine să votăm…

Unde-i pădurea?

Dar problema este cea a chiorului condus de orb: acești autointitulați membri ai „elitei intelectuale” nu pot vedea pădurea din cauza copacilor, adică nu sunt suficient de inteligenți pentru a defini inteligența, de unde și învârtirea în jurul cozii – principala lor calitate este capacitatea de a promova examene concepute de oameni ca ei, sau de a scrie lucrări citite de oameni ca ei. Unii dintre noi – nu și Tony Grăsanul – am fost orbi în fața incompetenței lor repetitive.

Știință și scientism

Autorul cărții îi denumește pe astfel de indivizi „academico-birocrați” și-i acuză de lipsă de rigoare. Ei sunt cei ce nu delimitează știința de scienetism!

Totodată, acești oameni au tendința de a confunda ansamblul cu agregarea liniară a componentelor sale – mai precis, ei cred că, înțelegând diverși indivizi, vom putea înțelege mulțimi și piețe sau că înțelegerea furnicilor ne permite să înțelegem coloniile de furnici.

De pe la jumătatea secolului XX s-ar fi răspândit această specie a intelectualului idiot! Grav este că acest tip de individ a fost preocupat cu preluarea controlului societăților, fără a-și pune vreodată pielea în joc.

Intelectualul idiot (I.I.) îi consideră anormali pe alții pentru pentru că fac lucruri pe care el nu le înțelege, fără să-și dea seama vreodată că puterea lui de înțelegere este cea care ar putea fi limitată. Crede că oamenii ar trebui să acționeze în interes propriu și că știe el care este interesul fiecăruia, mai ales dacă respectivii sunt „țărănoi” sau fac parte din categoria englezilor care nu pronunță clar vocalele și care au votat pentru Brexit. Când plebea face ceva care are sens pentru ea, nu și pentru I.I., acesta folosește termenul „needucați”. Pentru ceea ce noi numim, în general, participare la procesul politic, I.I. are două denumiri diferite: „democrație”, când e pe gustul lui, și, „populism”, când plebea îndrăznește să voteze contrar preferințelor lui. Dacă bogații adoptă principiul un vot pentru fiecare dolar din impozite, umaniștii – un vot pentru fiecare om, iar Monsanto – un vot pentru fiecare lobby-ist, I.I. crede în principiul un vot pentru fiecare diplomă din Ivy League, cu o oarecare echivalare pentru universitățile de elită și doctoratele din străinătate, de care clubul are nevoie.

Filistinismul intelectualist

Iată cum îl caracterizează Taleb pe un astfel de individ: e un abonat al revistei The New Yorker de unde învață să mimeze conversații despre evoluție, nu înjură niciodată pe rețelele sociale, deși vorbește de „egalitate”, nu iese niciodată la o bere cu un șofer de taxi (minoritar), a participat (minim o dată) la, sau a urmărit online (minim de două ori) o prelegere TED, confundă Orientul apropiat cu Orientul Mijlociu, crede că organismele modificate genetic înseamnă „știință”. Tot el, II, s-a înșelat în privința stalinismului și maoismului, în privința Irak-ului, a Libiei, a Siriei, a lobotomiei, a bahaviorismului, a grăsimilor transgenice, a teoriei portofoliului, a regresiei liniare, a gaussianismului, a salafismului, a modelelor dinamice stocastice la echilibru și asupra multor altor chestii. Cu toate astea, e convins că atitudinea sa e cea corectă…

Pentru a ne lega de realitatea locală

Este suficient să ne uităm în jur, sau la televizor… E drept că nu suntem la nivelul prezentat de Taleb. E drept că la noi lucrurile sunt cam ca într-o mahala, comparativ cu centrul. Totuși chiar și la această scară, sau cu atât mai mult, vom constata că suntem înconjurați, sau (mai grav) conduși de pseudo-intelectuali. De colecționari de diplome obținute pe la obscure „universități”, eventual câte două-trei, în paralel. Vedem indivizi promovați strict pe cu totul alte criterii decât cele de competență. Vedem ajunșii în funcții care n-au nimic a-ți spune, n-au nici o viziune, nici un program… Odată intrați în sistem (pe ușa din dos), au un singur obiectiv: să reziste acolo cât mai mult, cu slujirea orbească a unor altora, de același tip, dar aflați mai sus cu o treaptă pe scară.

Îi vedem folosind cuvinte și noțiuni cunoscute superficial, sau doar auzite… Fără a înțelege sistemul în care au ajuns să aibă ceva putere de decizie, îi vedem cum ezită și cum caută sprijin extern propriei persoane… Iar la primele semne de furtună, se sprijină unii pe alții, sau mai grav, pornesc rapid în căutarea unui acar Păun…

Deplasare în serie<< False asumări de riscuri în laborator :: Despre inegalitate și piele-n joc >>

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 1 :: Media evaluării: 5

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.