Una din practicile Big Pharma: mituirea medicilor…

0
(0)

În pofida faptului că practicile Big Pharma sunt încadrate de Wikipedia la categoria „teoria conspirației”, iată că grație (și) unor jurnaliști români, mai aflăm o parte a adevărului: Mită pentru medici: 8 șefi ai companiei pharma KRKA audiază angajații din România. ”Voi știați tot!”

A se vedea pentru detalii și articolul (inclusiv video) de pe libertatea .ro:

„DOCUMENTE INTERNE. O mare companie pharma din România, KRKA, mituiește de peste 10 ani medicii și are rubrică de „Amortizare” în excel-ul șpăgii!
Citeşte întreaga ştire: DOCUMENTE INTERNE. O mare companie pharma din România, KRKA, mituiește de peste 10 ani medicii și are rubrică de „Amortizare” în excel-ul șpăgii!”

„Sumele noastre nu erau foarte mari. Pentru un medicament, medicii primeau câteva sute de lei la trimestru, se ajungea rar la 1.500 de lei de doctor. E adevărat că aveam mai multe medicamente. Sigur, excursiile valorau mai mult, cam 1.000 de euro. Oricum, față de companiile de inovative, care dădeau și o cheie de mașină sau de casă pentru medicii importanți, noi dădeam mărunțiș și banii înainte, ca la curve.

Se vorbește despre „2 gigabytes de informații (contracte, excel-uri, tabele centralizate) din interiorul companiei slovene KRKA și mărturii de la mai mulți angajați. De peste un deceniu, corporația pharma, una dintre cele mai mari trei pe piața de medicamente generice din România, plătește doctorii, oferindu-le bani, vacanțe sau recompense ca speakeri. KRKA a ajuns să creeze, în propriile fișiere excel, o rubrică intitulată „Perioada amortizare”, unde compania pharma înregistrează, în dreptul medicilor cu nume și prenume, în câte trimestre își scoate mita plătită acestora!

KRKA nu a negat nici documentele și nici mărturiile. În schimb, a trimis 8 șefi ai săi la București, anunțând public faptul că nu tolerează practicile de corupție. ”Suntem cotați la bursă, nu puteau spune altceva”, explică unul dintre șefii români, sub anonimat. El susține că de câteva zile au început audierile interne, într-o formulă inedită: 8 șefi din Slovenia stau împreună și discută cu angajații din București, care sunt invitați pe rând într-o încăpere.

Cum se dădea șpaga? Metodele au evoluat de-a lungul timpului:

forma în care medicii primeau „comisionul” a diferit de la o perioadă la alta a firmei, în ultimul deceniu, așa cum mărturisesc angajații: „La început, ni se puneau nouă, reprezentanților de vânzări, banii în cont și-i dădeam în mână medicilor”.

„Apoi au apărut contractele de sponsorizare, cu un obiect vag, practic toată lumea știa că e un comision, cam de 10% din cât prescriau”.

„La un moment dat au început să apară și plimbările în Slovenia, cu un drum la Veneția”.

„În ultimii ani și în prezent, se apelează la mesele rotunde, unde sunt plătiți ca speaker”.

 

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.