Și imaginea morții se vinde. Dar Bălcescu ce-a greșit?

4.4
(8)

Palermo… Dincolo de poveștile despre mafia siciliană, am avut ocazia să-mi confirm încă o dată că oamenii duc lucrurile la extrem. O carte a lui Vintilă Corbu și Eugen Burada vorbește despre „Moarte și portocale la Palermo”, dar nu așa…

Mumificați din Cripta Capucinilor

Ce vreau să subliniez este ceea ce-au făcut călugării capucini: mumificările practicate de aceștia începând cu 1599… Încă o dovadă a aberațiilor la care poate duce extremismul religios.

În nebunia lor religioasă, indivizii ăștia s-au mumificat unii pe alții cât timp au avut bani. Când s-au terminat banii, pentru a putea continua această practică macabră, i-au convins pe palermitanii bogați să adere la chestia asta, obținând astfel tributul necesar… Nu-i deloc comod să-i vezi pe oamenii ăia agățați în cuie pe zidurile criptei.

Cobori din autocar lângă zidul cimitirului, într-o parcare aflată într-o curbă, pe partea ei exterioară, în vreme ce pe partea interioară funcționează o piață de fructe. Plătești trei euro lui Antonio (despre care am aflat că-i are în grijă pe atârnații ăia de pereți, pe care, se spune, că-i mai șterge de praf, deși nu s-ar spune), și cobori câteva trepte. Faci o curbă la dreapta și ajungi deja în coridorul cu mumificați atârnați de ziduri…

Iată ce scrie Wikipedia despre Nicolae Bălcescu:

A murit la Palermo, dar nu a fost îngropat la groapa săracilor cum s-a scris, ci transportat la mânăstirea Capucinilor, specializată în mumificări. Mumia lui se poate vedea și astăzi în galeria acelei mânăstiri, cu mențiunea: “Nicolae Bălcescu, prim ministru al Valachiei“.

Este un neadevăr! Nu există o astfel de mumie! Singurul lucru pe care-l poți fotografia în criptează capucinilor este, ce credeți? O plăcuță montată pe peretele din stânga, înainte de a putea începe să-i admiri pe domnii din secolele trecute… Iat-o:

Plăcuță memorială Nicolae Bălcescu
Plăcuță memorială Nicolae Bălcescu

Ce să caute o plăcuță comemorativă a lui Nicolae Bălcescu în cripta călugărilor capucini? Știm că bietul Bălcescu s-a stins aici în Palermo. Nimeni na putut preciza unde-i sunt rămășițele. Probabil că zac undeva la groapa comună.

Singura compensație ar fi aceea că în Piața Inchiziției, cumva în apropierea bustului lui Garibaldi, a fost amplasat și bustul lui Bălcescu…

Bust Bălcescu - Palermo
Bust Bălcescu – Palermo

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 8 :: Media evaluării: 4.4

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.