23-24 august 2019. Kazan, Rusia. WorldSkills Conference 2019. O conferință dedicată competențelor pentru schimbare. O ocazie de a-l vedea din nou pe Taleb. (Dacă e nevoie, nu uitați să activați subtitrarea automată…)
Titluri pe pagină
Subiecte
Taleb atinge câteva subiecte (puțin spus) de actualitate:
- ✅Importanța metodei încercare-eroare în dezvoltarea tehnologiei.
- ✅ Teoria nu permite interacțiunea cu incertitudinea.
- ✅ Cunoștințele teoretice este inferioare cunoștințelor dobândite din experiență.
- ✅ Devenim mai inteligenți atunci când acționăm, nu doar atunci când stăm și gândim.
- ✅ Oamenii ce folosesc metoda încercare-eroare au mai mult succes decât cei care se dedică doar proiectării, scrierii formulelor și raționamentului teoretic.
- ✅ Afacerile care fac greșeli mici, ieftine pot ajunge la o greșeală care le va face mari.
- ✅ Persoanele implicate în tehnologie nu scriu cărți. Cărțile sunt scrise de către profesori. Dar adevărații eroi nu au venit din lumea academică, ei nu au avut timp să discute despre ceea ce făceau.
- ✅ Nu încercați să învățați păsările să zboare. Lumea nu se dezvoltă de sus în jos.
- ✅ Revoluția Industrială și Cibernetică nu a venit din mediul academic și științific, ci de oameni fără studii formale.
- ✅ Educația formală nu generează bogăție pentru țări.
- ✅ În primul rând, ei trebuie să se îmbogățească și doar apoi să investească în acest tip de educație (Dacă vă interesează Brazilia!)
- ✅ Coreea de Sud și Elveția a devenit mai întâi bogate, cu abilitățile tehnice ale oamenilor lor și mai târziu au investit în educația formală.
Clipul video
Fragment din discurs
Pentru a stârni interesul, iată un fragment din cele spuse de Taleb:
Se întruchipează ideea modului de a gestiona potențialul câștigurilor față de pierderi în viața reală. Și am numit efectiv „opționalitate” modul cum funcționează natura. Cum funcționează natura? Natura produce lucruri, pe care de cele mai multe ori speciile nu le reușesc, din când în când ceva funcționează, așadar, folosește aleatoriul în acest domeniu pe post de combustibil al progresului.
Oamenii cred că natura este ca un proiect uriaș. Nu! Jumătate dintre bebelușii concepuți suferă avort spontan, încearcă, și bineînțeles, chiar fără ca persoana să observe. Deci, natura e o „specie” care iubește greșelile, dar nu greșelile prea mari. De exemplu, să presupunem că în reproducerea ADN-ului există o eroare, iar această eroare provoacă o mutație. Dacă mutația e bună, atunci avem adaptarea speciei. dacă mutația e rea, nimeni altcineva nu va auzi despre asta. Este foarte asemănător cu aparatul de fax, care face câte o greșeală din când în când. Tot ce ai nevoie este ca această încercare-eroare să apară. Naturii nu-i place altceva decât încercarea și eroarea.
Deci… dacă rata de eroare este prea mare, atunci beneficiile anterioare nu se păstrează, așa că e nevoie de raportul potrivit. Încercarea-eroare în care rata de eroare nu este nici atât de mare și nici atât de mică. dacă rata de eroare e prea mică, nu înveți. Dacă rata de eroare e prea mare, nu păstrați beneficiile anterioare.
Permiteți-mi să explic de ce încercarea și eroarea sunt cu mult superioare oricărei alte forme de cunoaștere. Recunoașteți acest obiect de aici? (Pe ecran e o roată.) Cu alte cuvinte, voi arăta că mai bine am făcut cu mâinile noastre, decât cu mintea. Suntem mai deștepți atunci când facem, decât atunci când gândim. Acest obiect îl recunoașteți. este o roată. Am folosit-o cel puțin din 2500 BC, deci de acum 4500 de ani. A fost folosită în Sumer, chiar înaintea lui Saddam ( 🙂 ), știți, aceeași linie în Sumer. Dar de ce? Îmi poate cineva explica de ce a durat atât de mult pentru a descoperi această aplicație? (Ecranul prezintă un geamantan pe roți = troler) Sunt sigur că mulți dintre dvs. călătoresc în întreaga lume și că folosiți unul dintr-ăsta. Îmi amintesc când aveam păr și eram comerciant cum îmi transportam gențile pe care trebuia să le duc la aeroport, știți! Pentru că nu ne pricepem să ne gândim la aplicații. este posibil să aveți tehnologia în fața dvs. și să nu știți cum să o folosiți. Trebuie să fii un performer…
Nassim Nicholas Taleb are un loc aparte pe acest site. I-am prezentat câteva cărți cu multe detalii…
Și, ca de obicei, Taleb este provocator. Și te pune pe gânduri. Și lasă loc de discuții…