Snowden: declarație de intenție

0
(0)

Mulți mă vor denigra pentru că am eșuat în a mă implica în relativismul național, că mi-am întors privirea de la problemele societății (mele) către rele îndepărtate, externe, pentru care noi nu avem nici o autoritate, nici responsabilitate, dar cetățenia presupune datoria de a supraveghea propriul guvern înainte de a căuta să le corectezi pe altele. Aici, acum, acasă, noi îndurăm o administrație care abia permite un control limitat și refuză responsabilitatea atunci când sunt comise infracțiuni. Când tineri marginalizați comit infracțiuni minore, noi ca societate închidem ochii atunci când suferă consecințe de neîndurat în cel mai mare sistem penitenciar din lume, dar când cei mai bogați și mai puternici furnizori de telecomunicații din țară comit conștient zeci de mii de înșelătorii, Congresul trece peste principala lege a națiunii noastre oferind prietenilor de elită imunitate totală retroactivă – civilă și penală – pentru infracțiuni care ar fi meritat cele mai lungi sentințe din istorie.

Aceste companii… au cei mai buni avocați din țară în echipa lor și nu suferă nici cele mai mici consecințe. Când oficiali de la cele mai înalte niveluri ale puterii, pentru a-l aminti aici în mod specific pe vicepreședinte, sunt anchetați deoarece au condus personal o astfel de acțiune penală, ce ar trebui să se mai întâmple? În cazul în care credeți că ancheta ar trebui oprită, rezultatele ei secretizate într-un compartiment special pentru „Informații Controlate în mod Excepțional” numit STLW (VÂNTSTELAR), orice anchetă ulterioară exclusă pe principiul că tragerea la răspundere a celor care abuzează de putere este împotriva interesului național, că trebuie să „privim înainte, nu înapoi” și că mai degrabă decât să se închidă programul ilegal îl veți extinde cu și mai multe autorități, veți fi bineveniți pe coridoarele puterii nelimitate, pentru că aceasta a ajuns să fie, iar eu public documente care o dovedesc.

Înțeleg că voi suferi pentru acțiunile mele și că divulgarea acestor informații îmi marchează sfârșitul. Voi fi mulțumit dacă federația legii secrete, exonerarea inegală și puterile executive omnipotente care conduc lumea pe care o iubesc sunt dezvăluite chiar și numai pentru o clipă. Dacă vreți să ajuți, alătură-te comunității sursă deschisă și luptă pentru a menține spiritul presei viu și internetul liber. Am văzut cele mai întunecate secrete ale administrației, iar lucrul de care se tem ei este lumina.

Edward Joseph Snowden, SSN: …
Nume de cod CIA „…”
Număr de Identificare Agenție: …
Fost consilier superior | Agenția de Securitate Națională a Staleor Unite, sub acoperire corporativă
Fost ofițer de teren | Agenția Centrală de Informații a Statelor Unite, sub acoperire diplomatică
Fost lector | Agenția de Informații a Armatei Statelor Unite, sub acoperire corporativă

Glenn Greenwald: „Afacerea Edward Snowden: Cele mai șocante dezvăluiri despre spionajul global american

Acesta este un fragment din mesajul conținut de fișierului „Readme first” (inclus pe stickul de memorie pe care la transmit inițial Laurei Poitras) adresat jurnalistului Greenwald.

Pentru a înțelege și mai bine motivațiile lui Snowden, iată un fragment din scrisoarea sa adresată jurnaliștilor cărora le-a dat arhiva sa cu documente secrete:

Singurul meu motiv este să informez publicul cu privire la ce s-a făcut în numele său și ce s-a făcut împotriva sa. Administrația americană, în conspirație cu statele subordonate, dintre care cele mai importante sunt așa-numitele Five Eyes – Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă –, a generat un sistem de supraveghere secretă universală față de care nu există scăpare. Ei își protejează sistemele interne de supravegherea a cetățenilor prin secrete și minciuni și se protejează ele însele de ultraj în eventualitatea unor scurgeri de informații supra-accentuând protecțiile limitate pe care au ales să le acorde celor guvernați…

Documentele anexate sunt reale și originale și sunt furnizate pentru a oferi o înțelegere a modului în care funcționează sistemul de supraveghere global și pasiv, astfel încât să se poată dezvolta protecții împotriva acestuia. În ziua în care am scris aceste cuvinte, toate înregistrările noi ale comunicațiilor care pot fi absorbite și catalogate de acest sistem urmează să fie deținute timp de () ani, iar noi „Depozite Masive de Date” (sau eufemistic Depozite de Date din „Misiune”) sunt construite și desfășurate în lumea întreagă, cel mai mare fiind noul centru de date din Utah. În timp ce eu mă rog ca publicul să conștientizeze și să genereze o dezbatere care să ducă la reformă, am în vedere că politicile omenirii se schimbă în timp și chiar Constituția este subminată atunci când apetitul pentru putere o cere. În cuvinte istorice: să nu mai vorbim despre credința în om, ci să-l încătușăm pe acesta pentru nereguli cu lanțurile criptografiei.

Reamintesc ce spuneam aici: se apropie un moment editorial remarcabil: „Dosar permanent”…

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.