Pornind de la un moment editorial…

5
(1)

Copertă „Dosar permanent”Așadar, s-o luăm ușurel…

Aflăm că editura Nemira va publica pe 17 septembrie autografia unui adevărat personaj contemporan: Edward Snowden! Moment editorial concretizat în cartea „Dosar permanent”, va avea loc simultan simultan în SUA și alte 20 de țări! Snowden e cel care a dezvăluit lumii întregi pericolele sistemelor de supraveghere a comunicațiilor și internetului, și a fost inculpat de spionaj de către SUA.

Pornind de aici, iată câteva idei legate de supravegherea globală a fiecărui individ, dorită de unii și alții, idei extrase din cele spuse de Cătălin Vrabie în cadrul conferinței „Libertatea ta începe unde se termină intimitatea mea” (vezi mai jos):

  • având în vedere cele dezvăluite până în prezent, predicțiile lui Orwell (vezi 1984), par chiar optimiste;
  • se vorbește despre o „supraveghere en-gros a lumii întregi”.

Serviciile de informații au infiltrat un cod standardizat pentru sabotarea algoritmilor de criptare, algoritmi altfel destul de siguri!

Echivalentul în lumea reală ar fi că serviciile de informații ar avea un cod PIN secret pentru fiecare sistem de alarmă din casele noastre pentru a putea intra nestânjenite oriunde, explicând asta prin faptul că răufăcătorii ar putea avea și ei alarme acasă. Treaba asta, însă, ne face pe noi toți mai vulnerabili. Existența unui astfel de viciu într-un algoritm de criptare este cel puțin surprinzătoare. Așa ceva creează confuzie în mintea tuturor.

(…) că există informații exacte cu privire la data în care s-a început colectarea informațiilor pentru fiecare furnizor al acestor servicii. De exemplu, este menționată data de 11 septembrie 2007 ca debut al colectării datelor de la Microsoft, pentru Yahoo – 12 martie 2008, și apoi alții, precum Google și Facebook, și terminând cu Apple – octombrie 2012. Interesant este că fiecare dintre aceste companii neagă orice implicare – pur și simplu spun că așa ceva nu este adevărat, că ele nu dau acces nimănui la datele lor.

(…)

Această ipoteză contrazice existența fișierelor domnului Snowden, ceea ce înseamnă fie că cineva minte fie (ca explicație alternativă) că acești furnizori de servicii au fost sabotați. Asta ar explica totul. Ei nu cooperează cu guvernul Statelor Unite, ci sunt sabotați de acesta.

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 1 :: Media evaluării: 5

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.