În discuție: „The God delusion”

0
(0)

Sub titlul „The God delusion” (Himera credinței în Dumnezeu),

O introducere relevantă pentru conținutul acestui documentar:

Dintre toate problemele cu care se confruntă societatea în zilele noastre, „religia” reprezintă una dintre cele mai contrariante și distructive idei. Sper ca acest documentar despre ea să vi se pară interesant.

Destul de mulți oameni, care au fost crescuți sub influența uneia sau alteia dintre religii, sunt nemulțumiți, nu cred în ea, sau sunt alarmați de relele făcute în numele ei. Există oameni ce simt o dorință confuză de a renunța la religia părinților și ar dori să o poată face, dar nu realizează că a o părăsi ține doar de opțiunea lor.

Am scris o carte intitulată „The God delusion” adresată acestor oameni. Cartea a stat la baza unei serii de scurte documentare pentru Channel 4, tratând pericolele religiilor, serie intitulată „Rădăcina tuturor relelor” (The root of all Evil). Acum am realizat un singur film, intitulat „Himera credinței în Dumnezeu”, regrupând aceste seriale. Filmul explorează o lume din ce în ce mai polarizată, datorită religiei. Cu atrocitățile comise pe 11 septembrie 2001 și 7 iulie 2005, încă prezente în memoriile noastre. În jumătatea de vest a Americii și în Israel a devenit evident cât de predispuși sunt oamenii, altfel întregi la minte, la extremism, odată ce au acceptat credința religioasă. Credință fără dovezi! Când renunță la rațiune…

Acest film aruncă o privire critică asupra însuși conceptului de „credință”. Cum acționează acesta precum un virus al creierului, infectând generații de copii. Cum perpetuează „valori” morale îndoielnice și învechite. Religiile ar merita să fie examinate mult mai critic, decât au fost până acum. Afirm aceasta cu toată convingerea! Dacă filmul ar putea face măcar un singur lucru, sper ca el să încurajeze oamenii să se întrebe de ce o minte ciudată și denaturată, bazată pe credința religioasă, ar trebui să presupună, și de obicei, să primească respectul societății noastre…

Richard Dawkins

Am văzut în acest film agresiunea unor „pastori” americani atunci când li se pune sub semnul întrebării autoritatea. Am văzut atitudinea agresivă de care sunt capabili musulmani, culmea, unii ajunși în lumea musulmană din… Europa. Vedem pe tărâmuri mioritice cum politicienii și-au dat mâna cu reprezentanții bisericii, făcând un troc murdar pe seama a întregi generații de copii a căror minte fragedă e agresată cu ceea ce se numește ora de „religie”. Richard Dawkins are dreptate: de ce ar merita respectul și prețuirea societății oamenii afectați de virusul religios?

Așadar, documentarul:

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.