Documente – Comunicat Oficial al Marelui Cartier General – 13 oct. 1916

0
(0)
Comunicat Oficial nr. 60
Comunicat oficial nr. 60/13.10.1916

Istoria prin prisma arhivelor… În arhive se pot găsi documente care prin „atmosfera” lor aduc în prezent stări de spirit, acțiuni din vremuri trecute. Pe scurt, aduc mai în prezent istoria…

Iată cum arăta și ce conținea (cu păstrarea ortografiei) un „Comunicat Oficial” al Marelui Cartier general, redactat de Prefectura județului Covurlui din 13 octombrie 1916, anul intrării României în Primul Război Mondial:

PREFECTURA JUD. COVURLUI

Comunicat Oficial no. 60

din 13 Octombrie 1916, ora 7 dimineața.

Marele Cartier General

Frontul de nord și nordvest:

La vest de Tulgheș acțiune de artilerie.
S’a luat muntele Kerokhavas la sud de Bicaz.
În valea Uzului inamicul a fost respins spre vest până la D Nasoli.

În valea Oituzului acțiunea continuă dincolo de frontieră: s’au luat prizonieri 1 ofițer și 137 oameni de trupă.

În rezumat pe frontiera de vest a Moldovei, după lupte crâncene, inamicul a fost aruncat peste tot dincolo de graniță și nu mai ocupă azi de cât colțul coprins între Sulța și Trotuș și o mică parte din Valea Uzului. Perderile sale sunt foarte mari.

În valea Buzeului, la Tabla Buții, Bratocea și Predeluș nimic nou. Acțiunea continuă la sud de Predeal; atacurile inamice au fost respinse.

În regiunea Dragoslavele s’au respins atacurile violente ale inamicului.

În valea Oltului nimic nou. În valea Jiului inamicul a înaintat în regiunea la vestul Vaei. Generalul Dragalina comandantul armatei a fost rănit pe când conducea operațiunile în acea parte.

La Orșova foc de artilerie.

Frontul de Sud:

Pe Dunăre foc de artilerie. În Dobrogea nimic nou.

Prefectul Jud. Covurlui, AL. GUSSI

Generalul DragalinaComunicatul conține de fapt un eveniment tragic, rănirea generalului Dragalina, eveniment ce a dus la moartea lui, descrisă în Wikipedia astfel:

În dimineața zilei de 12 octombrie 1916, generalul Dragalina ia o mașină, un șofer și doi ofițeri (colonelul Toma Dumitrescu și maiorul Constantin Miltiade) și pleacă personal în Valea Jiului, în recunoaștere, pentru a vorbi cu comandanții aflați în primele linii, deoarece legăturile cu unitățile înaintate erau întrerupte. Ajunge în primele linii și trece podul din apropierea Mănăstirii Lainici, unde s-a spo­ve­dit și s-a împărtășit. La întoarcere, podul este cuprins într-un schimb de focuri. Mașina trece în viteză pe pod prin ploaia de gloanțe, dar câteva gloanțe își ating ținta. Generalul este rănit de două gloanțe în brațul stâng și în omoplat.

Mașina reușește să ajungă în tabăra română, iar Dragalina este transportat de urgență la postul sanitar din Gura Sadului, unde este bandajat, iar rana îi este curățată. Este dus apoi la Târgu Jiu și în aceeași zi la Craiova, unde doctorii constată că este necesară amputarea brațului. Marele Cartier General ordonă printr-o telegramă ca generalul Dragalina să fie transportat de urgență la Spitalul Militar de la Palatul Regal din București. Este urcat în tren, dar din cauza aglomerației de pe calea ferată rana i se infectează. Trenul ajunge la București abia în seara zilei de 13 octombrie; i se dezinfectează rana, i se scoate glontele din omoplat, iar brațul îi este pus în ghips. Pe patul de spital, regele Ferdinand I al României îi conferă Ordinul Mihai Viteazul. La 16 octombrie 1916, îi este amputat brațul stâng. Deși starea sa începuse să se îmbunătățească, spre seară se declanșează septicemia. Moare în seara zilei de 24 octombrie/9 noiembrie 1916.

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.