Ce (poate) face agramatul…

5
(2)

Am/aveam un cont Facebook… Da’ vorba unui coleg, „nu sunt rupt în gură după socializare”. Prin urmare nu aveam mulți „prieteni”. Nu era cazul. Mai redistribuiam unele mesaje pe niște grupuri, mai ales în perioadele de proteste stradale împotriva guvernării anilor 2017 ÷ 2019. Și cel mai mult, urmăream câteva grupuri cu și despre cărți.

Cu vreun an în urmă, am încercat să îndemn un grup de mămici entuziaste (și bine ghidonate de niște doamne „doctor”) să citească mai mult despre vaccinarea bebelușilor, să ia în considerare și riscurile. Atât le-a trebuit! M-au reclamat la Facebook! Care, după ce m-a blocat o perioadă, a renunțat la asta și mi-a permis accesul în rețea fără alte constrângeri… 😉

Dar, în nemernicia mea, iată c-am recidivat!

Dar, trebuie să recunoaștem, uneori te-apucă disperarea pe astfel de rețele sociale! Când vezi cum folosesc unii cuvintele, ajungi să te-ntrebi dacă o fac dinadins, sau chiar n-au reținut nimic din școală, pentru că lecturii nu pare să-i fi acordat vreo șansă.

Așadar, tot într-un grup oarecare, m-am apucat să ironizez folosirea prea multor „i”-uri, într-un cuvânt ce se termina deja în „i”. A fost de-ajuns pentru a declanșa asupră-mi o avalanșă de comentarii de tipul: „Și cu ce ești tu mai deștept?”, sau „Omul a-ntrebat ceva și vă găsiți voi să-l corectați…”, sau „Parcă murise Pruteanu…” E drept că au fost și vreo două opinii care îndemnau la păstrarea calmului și la a accepta o critică ce ar putea corecta greșelile. Dar, da, doar vreo două…

Credeam că lucrurile s-au oprit acolo. Dar nu, agramatul/agramații m-au pârât la domnu’ Zuckerberg & co. pe motiv că nu-mi folosesc numele real! De parcă asta e esențial pe o astfel de rețea socială, unde importante ar trebui să fie ideile și nu persoanele. Dar când n-ai idei, expui persoana, ce să-i faci? În carne și oase, eventual mai mult în carne, nu? (Profit de ocazie pentru a (re)aduce în atenție articolele etichetate „Rețeaua sigură”)

Iar Facebook, a decis că iată, e momentu’ ca și eu să mă aliniez trendului și să fac bine să prezint buletinu’ de identitate (sau alt „docoment”) din care să rezulte cine sunt… Cum nu vreau să prezint nici un document, Iată că Facebook continuă să-mi blocheze accesul în „minunata sa lume nouă”. Consecințe? Fac economie de timpul consumat pe Facebook. Nu mă mai enervez văzând bătaia de joc la adresa limbii române. Agramații se pot manifesta în voie, fără „agresiunile” la care i-am supus, cel puțin pe unii dintre ei…

Regrete? Am pierdut legătura cu acele grupuri cu și despre cărți. În rest, numai (de) bine…

 

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 2 :: Media evaluării: 5

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.