În discuție: „The God Delusion” – Richard Dawkins

5
(4)

I s-ar putea spune și „Iluzia numită Dumnezeu”, sau Allah, sau cum își mai botează credincioșii zeul pe care-l consideră motorul a tot și a toate… Richard Dawkins i-a spus simplu, „The God Delusion”… Un articol dedicat documentarului momentului de pe pagina „Documentare”…

ideile de bază ale acestui documentar pot fi regăsite și în cartea lui Dawkins, tradusă în română ca „Himera credinței în Dumnezeu”… Ele sunt prezentate simplu. Pe înțelesul tuturor… Din păcate, probabil că cei îndoctrinați religios, prin suspendarea gândirii critice, vor refuza chiar și simplul gest de a urmări un astfel de documentar…

Iată ce ne spune acest om încă de la început:

Dintre toate problemele cu care se confruntă societatea zilelor noastre „religia” reprezintă una dintre cele mai contrariante și distructive idei. Sper ca acest documentar despre ea să vi se pară interesant!

Destul de mulți oameni care au fost crescuți sub influența uneia sau alteia dintre religii, sunt nemulțumiți, nu cred în ea, sau sunt alarmați de relele făcute în numele ei. Există oameni care simt o dorință confuză de a renunța la religia părinților, și ar dori să o poată face, dar nu realizează că a o părăsi ține doar de opțiunea lor.

Filmul explorează o lume din ce în ce mai polarizată, datorită religiei. Cu atrocitățile comise pe 11 septembrie 2001 și pe 7 iulie 2005, încă prezente în memoria noastră.

În jumătatea de vest a Americii și în Israel, a devenit evident cât de predispuși sunt oameni,… altfel întregi la minte, la extremisme, odată ce au acceptat credința religioasă. O credință fără dovezi! Când renunță la rațiune.

Acest film aruncă o privire critică asupra conceptului însuși de „credință”. Cum acționează acesta precum un virus al creierului, infectând generații de copii. Cum perpetuează valori morale îndoielnice și învechite.

Religiile ar merita să fie examinate mult mai critic decât au fost până acum. Afirm aceasta cu toată convingerea! Dacă filmul ar putea face măcar un singur lucru, sper ca el să încurajeze oamenii să se întrebe de ce o minte ciudată și denaturată, bazată pe credința religioasă, ar trebui să presupună, și de obicei să primească, respectul societății noastre…

Peste tot în lume, poți găsi o mulțime de criminali dispuși să ne omoare, pe mine sau pe tine, sau pe ei înșiși, pentru că sunt motivați de ceea ce cred ei că este idealul suprem! Desigur, politica este un lucru important! Irak, Palestina,… chiar și depravarea socială din Bradford! Dar în timp ce ne confruntăm cu aceste imense provocări ale lumii noastre „civilizate”, să nu uităm de „elefantul” din încăpere, de „elefantul” numit RELIGIE.

Atentatorul sinucigaș este convins că murind pentru Dumnezeul lui, va ajunge, cât ai clipi, într-un Rai special, destinat martirilor. Asta nu e o problemă doar a Islamului! În acest film, îmi propun să examinez acel lucru periculos, comun atât iudaismului, cât și creștinismului: procesul de NON-GÂNDIRE numit CREDINȚĂ.

A sosit vremea ca oamenii raționali să spună: „De ajuns, până aici!” Credința religioasă descurajează gândirea independentă, stârnește discordie între oameni și este periculoasă.

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 4 :: Media evaluării: 5

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.