Mulțimea și numărul

0
(0)

În „Nebunia de a gândi cu mintea ta”, a cărei recenzie urmează curând, Gabriel Liiceanu îl citează pe Kierkegard, cel care avea ca și constantă a gândirii „mulțimea” și „numărul”. De aceea, acesta ajunge să afirme că guvernarea mulțimii este „cel mai teribil supliciu din câte se pot imagina”:

În guvernarea populară «egalul» tău e cel care guvernează. El va trebui să știe tot în privința ta, să știe dacă barba ta e ca a lui, dacă ieși la plimbare la aceeași oră cu el, dacă ești întocmai ca el și ca ceilalți. Și dacă nu – ei bine, atunci avem de-a face cu o crimă, cu o crimă politică, cu o crimă de stat! […] Într-un asemenea regim nu poți să ai decât o singură dorință: aceea de a muri și de a fi mort. Căci Socrate a îndurat această a-spiritualitate a Numărului devenit Guvernare, una în care toți suntem egali, nu în fața lui Dumnezeu (căci într-un regim popular nu dăm doi bani pe Dumnezeu!), ci în fața numărului. Numărul e răul însuși… Un regim popular este adevărata imagine a infernului.

În fond, crima care trece în ochii oamenilor drept cea mai mare și pe care o pedepsesc cu cruzime maximă este crima de a nu fi ca ceilalți. De-aici și dovada că oamenii sunt creaturi animale. E firesc ca vrăbiile să bată-n cap cu ciocul, până o omoară, vrabia care nu e ca celelalte; aici specia e superioară individului, iar vrăbiile sunt animale și nimic mai mult. Exact pe dos ar trebui să se petreacă lucrurile când e vorba de oameni. Fiecare luat izolat nu ar trebui să fie ca toți ceilalți, ar trebui, dimpotrivă, să aibă propria lui particularitate. Și totuși, oricare altă crimă îi este iertată omului, numai nu aceea de a fi om.

Așa ajunge Liiceanu să spună:

Prin aglutinarea lor în mulțime, Indivizii încetează să fie Indivizi și, ca mulțime, ei se transformă în subiect al politicului. Mulțimea este un concept al politicului, exact în măsura în care nu este unul al eticii și al religiei. A face parte dintr-un partid, a ridica mâna pentru a vota în grup înseamnă a face parte din mulțime și a-ți pierde calitatea de Individ. Și, implicit, a rata adevărul.

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.