Intimitate în lumea modernă? Ia-ți gândul!

0
(0)
Natasha Lomas
Natasha Lomas

Iată o traducere (aproximativă, dar nu asta-i important!) a ceea scrie Natasha Lomas pe TechCrunch:, sub titlul „Facebook is the new crapware”:

Ne pare rău #DeleteFacebook, nu are nici o șansă.

Ieri, Bloomberg a relatat că asaltul scandalului social media a scos la lumină un număr necunoscut de înțelegeri cu producătorii de smartphone-uri, operatori de telefonie mobilă și sisteme de operare Android din întreaga lume, nu numai pentru a preîncărca aplicația Facebook pe hardware, ci pentru a face software-ul nedetectabil; o caracteristică permanentă a dispozitivului, indiferent dacă vă place sau nu modul în care aplicația companiei vă poate urmări fiecare mișcare și acțiune digitală.

Bloomberg a vorbit cu un proprietar din S.U.A. al unui Samsung Galaxy S8 care, după ce a citit discuțiile pe forum despre dispozitivele Samsung, a găsit că propria aplicație Facebook pre-încărcată nu a putut fi eliminată. Nu putea fi decât „dezactivată”, fără a avea nicio explicație despre ce însemna asta.

Galaxy S8 s-a vândut cu amănuntul pentru suma de 725 USD+ când a fost vândut în S.U.A. acum doi ani.

Un purtător de cuvânt al Facebook a declarat pentru Bloomberg că o aplicație dezactivată permanent nu va continua să colecteze date sau să trimită informații înapoi la companie, dar a refuzat să precizeze exact câte astfel de pre-instalări face Facebook pe plan global.

Samsung a declarat organizației de știri că furnizează o aplicație Facebook preinstalată pe „modele selectate” cu opțiuni de dezactivare, adăugând că odată dezactivată, aplicația nu mai rulează.

„Samsung livrează doar versiunea stub a Facebook pe telefoanele lor. Este în esență o coajă nefuncțională goală, acționează ca înlocuitor atunci când telefonul primește aplicația „reală” Facebook prin ca actualizări de aplicație https://t.co/KHdkF9fFyK

— Jane Manchun Wong (@wongmjane) January 8, 2019

După ce a fost publicat raportul Bloomberg, cercetarea mobilă și sfaturile tehnice obișnuite din Facebook făcute de Jane Manchun Wong, au fost trimise prin Twitter pentru a obține comentarii – descriind aplicația Facebook pre-încărcată pe dispozitivele Samsung ca fiind un „stub”.

Aka „practic o coajă goală nefuncțională, ce acționează ca înlocuitor atunci când telefonul primește aplicația” reală „Facebook ca actualizare a aplicației”.

Deși mulți utilizatori de smartphone-uri au activat actualizările automate și o aplicație omniprezentă este mereu acolo pentru a fi reactivată la o dată ulterioară (și astfel revigorată dintr-o țară zombie într-o viitoare zi, cu drepturi depline pe Facebook).

În timp ce puteți argumenta că utilizarea unei aplicații populare preinstalate poate fi utilă pentru consumatori (deși nu este deloc utilă pentru concurenții Facebook), o preinstalare permanentă este, fără îndoială, o mișcare împotriva consumatorilor.

Crapware este numit crapware pentru un anume motiv. Plătindu-și propriul hardware, de ce ar trebui ca oamenilor să li se impună pentru totdeauna cu software nedorit, stub sau altfel?

Și în timp ce Facebook nu este singura aplicație permanentă (Apple a primit o mulțime de critici istorice pentru propriile aplicații nedetectabile, de exemplu, adăugând în cele din urmă posibilitatea de a șterge unele aplicații încorporate cu iOS 12), este un exemplu deosebit de grav al atitudinii istorice a companiei împotriva intimității vieții private.

Consumatorii care nu doresc ca activitatea lor digitală și locația să le fie supravegheată de către gigantul în profiluri de oameni vor fi fericiți să nu aibă nici o formă de aplicație Facebook, stub sau altfel, ocupând spațiu pe dispozitivul lor.

Dar un număr necunoscut de utilizatori de Android află acum că nu au această opțiune.

Nu e în regulă, Facebook, nu e în regulă.

O altă întrebare interesantă pe care o ridică problema este modul în care pre-instalările Facebook permanente sunt contorizate în valorile utilizatorilor Facebook și în direcționarea anunțurilor.

În ultimii ani, compania a trebuit să își revizuiască anunțurile de mai multe ori. Deci este valabil să ne întrebăm dacă o aplicație Facebook  pre-instalată și dezactivată este corect înregistrată de companie (adică o pereche de globule oculare în minus pentru imperiul de direcționare a anunțurilor) sau nu.

Am întrebat Facebook despre acest aspect, dar la momentul redactării a refuzat să comenteze dincolo de afirmațiile sale existente către Bloomberg.

Și acesta e doar un exemplu. Viitorul probabil că va scoate la lumină alte astfel de atitudini ale giganților care, probabil, își doresc (explicit sau nu) rolul lui Big Brother.

Primul pas în combaterea acestui gen de atitudine este acela ca fiecare dintre noi să conștientizăm aceste aspecte și, dacă într-adevăr ne pasă de propria intimitate, dacă vrem să refuzăm să fim sub o permanentă supraveghere, să ne informăm și apoi să refuzăm să achiziționăm (plătind astfel propria supraveghere) astfel de dispozitive. Pentru că de fapt, Big Brother mizează chiar pe acest aspect: lipsa de informare!

Ai identificat și tu astfel de aplicații pre-instalate pe telefon, computer sau tabletă? Lasă te rog un mesaj aici pentru a-i ajuta și pe alții să evite să-și plătească propria supraveghere! Mulțumesc anticipat…

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.