Începe Cartea a VI-a: „Via negativa”

Aceasta este partea 44 din totalul de 71 articole ale seriei Incerto
0
(0)

„Aproape tot ce este semnificativ în jurul nostru este greu de exprimat lingvistic; de fapt, cu cât mai puternic este un concept, cu atât mai incompletă este expresia noastră lingvistică pentru el.”

Sistemele naturale s-au bazat pe antifragilitate chiar și înainte ca Taleb să denumească această proprietate astfel… Există multe lucruri care nu au nume. Faptul că nu sunt botezate nu implică lipsa lor.

Indirect

Calea „apofatică” (vezi grecescul apophasis – „a spune nu” sau „a menționa fără a menționa”) evită descrierea directă…

O anecdotă apocrifă spune că Papa l-ar fi întrebat pe Michelangelo care e secretul geniului său, cu referire la statuia lui David. Răspunsul artistului a fost: „Este simplu. Am dat la o parte tot ceea ce nu era David.

Logica halterei impune eliminarea elementelor fragile mai întâi…

Unde-i șarlatanul?

Suferim o permanentă amăgire, supra-apreciind forma afirmativă a verbelor și tratând cu dispreț inacțiunea (forma negativă a verbelor):

… intervenționismul se concentrează asupra acțiunii pozitive, și anume face. La fel ca în cazul definițiilor pozitive, am văzut că acele acte care realizează efectiv ceva sunt respectate și proslăvite de mințile noastre primitive și că duc, de exemplu, la intervenții guvernamentale naive care sfârșesc în dezastre urmate de plângeri generalizate în legătură cu intervențiile guvernamentale naive, fiindcă acestea, se admite, sfârșesc în dezastre urmate de alte intervenții guvernamentale naive. Actele de omisiune, atunci când nu facem ceva, nu sunt considerate acte, deci nu par să facă parte din misiunea cuiva.

Așa ajungem la o regulă de a-i identifica simplu pe șarlatani: aceștia oferă exclusiv sfaturi pozitive, mizând pe exploatarea credulității. Taleb ne atrage atenția asupra unei forme de a exprima altfel realitatea: câștigătorii procesului evoluționist folosesc negativul (șahiștii devin maeștri deoarece nu pierd; unii devin bogați pentru că nu dau faliment („mai cu seamă când alții dau” – completează ironic Taleb); religiile formulează mai ales interdicții (bazate pe nu); în viață, învățăm mai ales despre ceea ce trebuie evitat.

Eliminarea, cale a cunoașterii

„Oamenii cred că a te concentra înseamnă să spui «da» lucrului asupra căruia trebuie să te concentrezi. Dar nu înseamnă nici pe departe asta. Înseamnă să spui «nu» sutelor de alte idei bune care există. Trebuie să alegi cu grijă. De fapt, eu sunt la fel de mândru de lucrurile pe care nu le-am făcut, pe cât sunt de mândru și de lucrurile pe care le-am făcut. Inovația înseamnă să refuzi 1.000 de alte lucruri.” – Steve Jobs

Trebuie să acceptăm un lucru esențial: cunoașterea prezintă asimetrii. „Platonicitatea” – concentrarea pe niște forma clare și abstracte, teoretice și universale – ne duce la a nu mai observa dezordinea ce domnește în realitate, o dezordine care generează efecte de tip LN LN LN (Lebădă Neagră).

În acest context, Taleb identifică și asimetria: ideile platoniciene inverse, niște universalii negative… Afirmația autorului se bazează pe un principiu central al epistemologiei, care ne poate arăta că „știm într-o măsură mult mai mare ceea ce este greșit decât ceea ce este corect sau, ca să formulez conform clasificării fragil/robust, cunoașterea este negativă (ce este greșit, ceea ce nu funcționează) este mai robustă la eroare decât cunoașterea pozitivă (ce este corect, ce funcționează)”.

Cunoașterea crește mai mult prin eliminare decât prin adăugare: ceea ce știm astăzi s-ar putea dovedi greșit, însă ceea ce știm că este greșit astăzi nu se poate dovedi corect mai târziu, cel puțin nu prea ușor.

(re)flexii

Aici, cu toată aprecierea pe care o am pentru cele scrise de Taleb, aș avea un contraargument, nu atât la ideea de bază, cât la explicația dată pentru susținerea ei: nu prea pot accepta ideea că ceea ce știm azi ca fiind greșit, nu se poate dovedi în viitor ca fiind corect. Exemplu: secole la rând s-a considerat greșită ideea că Pământul e rotund, deși ulterior s-a dovedit corect…

Totuși apreciez următoarea afirmație:

Infirmarea este mai riguroasă decât confirmarea.

Și explicarea ei, de asemenea: „o observație măruntă poate infirma o afirmație, pe când milioane de alte observații de-abia dacă o pot confirma”.

Din nou, halterele

Obținerea cunoașterii prin eliminare e o formă de halteră, care mai e și convexă pe deasupra. Ce-i greșit e foarte robust, ce nu știi e fragil și speculativ. Pentru a evita viitoare daune, nu lua foarte în serios ceea ce nu știi.

Mai puțin înseamnă mai mult

Există câteva reguli practice simple (chiar dacă imperfecte) pe care oameni de succes le folosesc în luarea deciziilor: adoptarea unui dram de umilință intelectuală și abandonarea năzuinței spre sofisticare.

Principiul Pareto pornea de la un raport 80/20. Dar asta era pe la-nceput de secol XX. Azi, ne îndreptăm deja spre o distribuție de 99/1 în multe sectoare. Azi, aproape orice activitate are efecte de tip „câștigătorul ia totul”.

Disciplinele convingătoare (și sigure pe sine) cum este fizica, tind să folosească puțin sprijin statistic, în timp ce științele politice și economia, care nu au produs niciodată ceva remarcabil, sunt pline de statistici complicate și de „dovezi” statistice (dar noi știm deja că, după ce dăm la o parte fumul, se descoperă că dovada nu era dovadă).

O altă formă de exprimare a faptului că mai puțin înseamnă mai mult:

  • dacă ai mai mult de un motiv pentru a face un anumit lucru, mai bine nu face acel lucru; deciziile evidente au nevoie de un singur motiv;
  • pe principiul „briciului lui Bergson”, Taleb consideră că „un filosof ar trebui să fie cunoscut pentru o singură idee, nu pentru mai multe”.

Iar românul are o vorbă: „ce-i mult, strică!”.

Deplasare în serie<< Piatra filosofală. Și inversul ei… :: Fragilitatea prin prisma celei de-a patra dimensiuni: timpul >>

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.