Acești italieni gânditori și clarificările lor minunate…

5
(1)

Recent, dincolo de marele maestru al literaturii care a fost Umberto Eco, am descoperit un alt italian: Carlo M, Cipolla, istoric și pasionat de economie, fost profesor de istoria economiei la University of California, Berkeley, Institutul European din Florența și Scuola Normale din Pisa.

Cippola a avut cel mai mare succes cu lucrarea The Basic Laws of Human Stupidity (legile fundamentale ale imbecilității umane), publicată într-o ediție limitată în 1976. Ulterior, abia în 1988 a acceptat publicarea unei versiuni în limba italiană…

Iată care sunt aceste cinci legi în viziunea autorului:

Titluri pe pagină

Prima lege fundamentală

Numărul indivizilor imbecili în viață este mereu și în mod inevitabil subestimat de toată lumea.

A doua lege fundamentală

Probabilitatea ca un anumit individ să fie imbecil este independentă de orice altă însușirea a respectivei persoane.

A treia lege fundamentală (așa numita Regulă de Aur)

Un imbecil este o persoană care cauzează pierderi unui alt individ sau grup de indivizi, fără a câștiga nimic în schimb, uneori chiar suferind pierderi de pe urma acțiunilor sale.

A patra lege fundamentală

Non-imbecilii vor subestima întotdeauna influența negativă a imbecililor. Îndeosebi, non-imbecilii vor uita mereu că, indiferent de moment, loc sau circumstanțe, a avea de-a face și/sau a te asocia cu imbecilii se va dovedi cu siguranță o mare greșeală.

A cincea lege fundamentală

Imbecilul este cel mai periculos tip de persoană.

Corolar

Imbecilul este mai periculos decât un răufăcător.

Reflexii și aprecieri

Pentru a nu cădea în derizoriu, insist asupra noțiunii de imbecilitate, definită în concordanță cu „Regula de aur”: dovada imbecilității e dată de orice acțiune umană care produce pierderi altcuiva, fără a genera nici un câștig celui ce acționează, ba mai mult, putând ajunge ca urmare a acelei acțiuni să-și producă șieși pagube… Punând lucrurile în acest fel, vom putea să interpretăm mai corect atât propriile acțiuni, cât și pe ale celor din jur!

Cred că într-adevăr autorul are perfectă dreptate când spune că acest grup uman, cel al imbecililor, „este mai influent decât Mafia, decât complexul militar-industrial, decât comunismul”… Mai mult, este un grup „negrupat”, neorganizat de nimeni, fără lideri și fără reguli, dar care, în pofida acestor „lipsuri” „reușește totuși să opereze în perfectă armonie, ghidat parcă de o mână nevăzută, de așa natură încât activitatea fiecărui membru consolidează eficacitatea activităților celorlalți membri”.

Și eu subscriu părerii exprimate în carte, conform căreia „oamenii nu sunt egali, unii dintre ei sunt imbecili, în vreme ce alții nu, iar această diferență nu depinde de factori și influențe culturale, ci pur și simplu de ereditate”, așa cum tot ereditatea transmite culoarea părului…

Contul comun

Interacțiunile umane zilnice ne conduc la ideea că fiecare dintre noi are un cont pe care îl împarte cu ceilalți, în acest cont putând intra atât valori materiale, cât și spirituale precum voia bună. „Orice acțiune sau lipsă de acțiune ne aduce un câștig sau o pierdere în acel cont și, în același timp conduce la câștig sau pierdere în contul altcuiva.” Ajungem astfel la următorul grafic:

Graficul celor patru cadrane se bazează pe o reprezentare a propriilor beneficii (+)/pierderi (-) pe axa OX și a beneficiilor (+)/pierderilor (-) altora. Este adevărat că „majoritatea oamenilor nu sunt consecvenți în acțiunile lor” și că „în anumite circumstanțe, o persoană poate acționa inteligent, iar în altele ca un neajutorat” (naiv). Excepția este dată de imbecili, „care sunt puternic înclinați să acționeze în același mod, indiferent de situație”.

Unde s-ar plasa pe graficul celor patru cadrane răufăcătorul/banditul desăvârșit? Ei bine, pe graficul următor el este o semidreapta OM, asta însemnând că el induce altora pierderi egale cu câștigul său, exemplul perfect fiind hoțul: furtul a 1.000 de lei înseamnă că victima a pierdut această sumă, iar hoțul câștigă exact această sumă…

Linia banditului perfect

Imbecilitatea și puterea

Ei, ajungem aici la situația gravă, aceea în care imbecilii ajung să dețină puterea… Spre deosebire de cei obișnuiți, distribuiți la nivelul societății care au un impact limitat asupra celor din jur, imbecilii ajunși la putere vor provoca daune imense întregii comunități. „Nu e greu să găsești exemple clare de imbecilitate în rândul birocraților, al generalilor, al politicienilor și al conducătorilor de stat, oameni al căror potențial impact negativ a fost (este) consolidat în mod alarmant de poziția socială pe care o au.” Asta, ca să nu mai vorbim de persoanele influente din domeniul religios…

clasa și originile individului reprezentau convențiile sociale care asigurau existența continuă a imbecililor în astfel de posturi în lumea preindustrială. Un alt factor important era religia. În lumea modernă, industrializată, conceptele de clasă și originile încep să dispară; la fel, religia își pierde din influență. Dar în locul acestora avem politicienii și birocrații, respectiv democrația. Într-un sistem democratic, votul universal este instrumentul principal ce asigură prezența procentului σ (procentul constant de imbecili din fiecare societate) printre cei influenți. Conform legii a Doua, un procent σ din cei care votează sunt imbecili, iar posibilitatea de a vota le oferă tuturor ocazia remarcabilă de a le cauza pierderi altora fără a câștiga nimic în schimb, prin menținerea procentului de imbecili la putere.

Un alt citat extraordinar ar fi acesta:

Din toate acestea se pot trage anumite concluzii despre modul în care funcționează societatea. Conform celei de A Doua Legi, procentul imbecililor este constanta σ care nu este afectată de timp, spațiu, rasă, poziție socială sau orice alte variabile socio-culturale ori istorice. Ar fi o greșeală extraordinară să credem că numărul de imbecili dintr-o societate aflată în declin este mai mare decât acela dintr-o societate în expansiune. Ambele trebuie să suporte același procentaj de imbecili; diferența este că într-o societate în declin au loc următoarele două fenomene:

  1. membrilor imbecili ai societății le este permis de către ceilalți membri să devină mai activi și să ia decizii;
  2. există o schimbare în procentajul de non-imbecili, cu un relativ declin al populației din categoriile In(teligenți), N(aivi)-Inteligenți și Bandiți-Inteligenți, însoțit de o creștere proporțională a numărului de indivizi din N(aivi)-Imbecili și Bandiți-Imbecili.

Această presupunere teoretică a fost confirmată cu prisosință de o analiză exhaustivă a numeroase cazuri de-a lungul istoriei omenirii. De fapt, această analiză ne permite să reformulăm într-un mod mai realist și mai detaliat concluziile obținute.

Indiferent de perioada istorică luată în considerare, este impresionant că fiecare țară aflată pe o traiectorie ascendentă are în mod inevitabil un procent σ de imbecili. Totodată, are și un procent neobișnuit de mare de oameni inteligenți, care reușesc să limiteze libertatea de acțiune a imbecililor și, în același timp, produc un profit îndeajuns de mare pentru a progresa, atât în interesul propriu, cât și al celorlalți membri ai societății.

Într-o țară aflată în declin, procentul imbecililor este în continuare egal cu σ, dar se poate observa la restul populației o creștere alarmantă a numărului de răufăcători cu înclinații spre imbecilitate care ocupă poziții privilegiate, dar și o creștere a numărului de neajutorați din cadrul celorlalte profesii. Asemenea schimbări în alcătuirea populației non-imbecile duc inevitabil la creșterea puterii distructive a procentului σ, și declinul devine astfel o certitudine. Iar țara se duce de râpă.

Nu vi se pare că citatul de mai sus descrie perfect situația de moment a României?

Ca să n-o mai lungesc, iată cartea în discuție poate fi descărcată de aici.

 

Posibile întrebări și așteptate comentarii

  • Pe reprezentarea grafică a celor patru cadrane, unde s-ar plasa Dragnea Liviu?
  • Dar Viorica Dăncilă?
  • Dar alte vedete ale politichiei românești de azi?
  • Dragnea a încălcat cel puțin una dintre cele cinci legi. Care și cu ce consecințe?

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 1 :: Media evaluării: 5

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.