Economie, demografie și provocări

Aceasta este partea [part not set] din totalul de 15 articole ale seriei Ciocnirea civilizațiilor
0
(0)

Încă o dată, Huntington nu se poate detașa de punctul de vedere occidental când afirmă că exprimarea indigenizării și a renașterii religiei și-ar fi găsit expresia în „afirmarea culturală a Asiei și a lumii musulmane”, prin provocări lansate Occidentului… Adică, acuzându-i pe alții că vor să urmeze propria cale de dezvoltare și nu acceptă orbește modelul occidental… Asiaticii se bazează pe creșterea economică, iar musulmanii pe mobilizarea socială și creșterea demografică. Iar autorul ne spune că aceste provocări vor avea un impact destabilizator asupra politicii globale

Titluri pe pagină

Afirmarea Asiei

A doua jumătate a secolului XX a reliefat dezvoltarea economică a Asiei de Est, un proces început în anii ’50 în Japonia, extinzându-se apoi la cei patru „tigri asiatici” (Hong Kong, Taiwan, Coreea de Sud și Singapore), pentru ca ulterior să se manifeste în China, Malaysia, Thailanda și Indonezia. Au urmat Filipine, India și Vietnam.

O atare dezvoltare economică (care generează o creștere a încrederii în forțele proprii) duce desigur la modificări ale echilibrului de putere între Asia și Occident.

… asiaticii cred că Asia de Est va continua să se dezvolte rapid și va depăși, în curând, ca produs economic, Occidentul, devenind astfel din ce în ce mai puternică în afacerile internaționale, în raport cu Occidentul. Creșterea economică stimulează în societățile asiatice sentimentul puterii și afirmarea capacității lor de a înfrunta Occidentul. „Zilele când Statele Unite strănutau și Asia răcea s-au dus.”, declara un important jurnalist japonez în 1993, iar o oficialitate din Malaysisa relua metafora medicală adăugând că „nici măcar o febră puternică a Statelor Unite nu ar face Asia să tușească”. Potrivit unui alt lider asiatic, în relațiile cu Statele Unite, asiaticii „ies din epoca de supunere înfricoșată și intră în epoca de ripostă îndrăzneață.”

Renașterea islamică

În locul dezvoltării economice, musulmanii s-au întors spre Islam ca sursă de identitate, sens, stabilitate, legitimitate, dezvoltare, putere și speranță, pe baza sloganului „Islamul e soluția”. Ca manifestări politice, Renașterea islamică seamănă cu marxismul: texte sfinte, viziune a unei societăți perfecte, angajament pentru schimbări radicale, respingerea autorității statului, diversitate doctrinară. Iar analogia cu Reforma protestantă are la bază aceeași reacție la stagnarea și corupția instituțiilor existente, aceeași dorință de întoarcere la puritate a religiei, propovăduind munca, ordinea și disciplina, adresându-se oamenilor dinamici ai clasei mijlocii.

Eșecul general al democrației liberale în societățile musulmane este un fenomen continuu și repetitiv încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Acest eșec este provocat, cel puțin în parte, de natura culturii și a societății islamice, nefavorabilă conceptelor liberale occidentale.

Creșterea demografică este o altă componentă a renașterii islamice. Iar „presiunea demografică și stagnarea economică favorizează emigrația musulmană către Occident și către alte societăți non-musulmane, imigrația devenind o problemă în societățile respective”.

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Deplasare în serie ::

2 thoughts on “Economie, demografie și provocări

  1. Magda 7 iunie 2018 at 19:04

    Nu știu ce să spun în privința Asiei…în Japonia – spre exemplu – știu din surse sigure, la fel ca și-n Coreea de Sud, americanii sunt cu ochii larg deschiși pe cele 2 nații. În privința Coreei de Sud, mi-am dat seama din serialele lor moderne că, precum la noi, așa și la ei…copiii, diplomații, șefii de servicii, armate, prim-miniștrii, președinții de stat trec prin SUA mai întâi. 
    Iar în privința Japoniei, din sursă sigură ȘTIU că, datorită politicilor și-a modernismului, populația este îmbătrânită, iar americanii sunt PE CAI acolo!
    În privința musulmanilor, religia lor înseamnă REGRES, VIOLENȚĂ și MOARTE! Femeile lor sunt transformate în aparate de făcut copii, OBIECTE date în uz de folosință de la vârste mici, pe mâna unor măgădăi bogați!

  2. Magda 7 iunie 2018 at 19:08

    Renașterea islamică este o PALMĂ PUTERNICĂ dată peste fața țărilor creștine, mai mult cu numele… care-au degenerat într-un formalism, o fațadă convenabilă de oameni cumsecade! Prăpastia dintre teorie și practică, este ocupată iată… de către cei care-și cred religiei lor, mai mult decât creștinii în Dumnezeul lor… ADEVĂRAT!frown

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.