Perspective?

0
(0)

Așa cum știm, există centre de analiză în care se proiectează lumea viitoare… Un astfel de think tank este și Institutul Hoover, care, iată, publică din când în când rapoarte ale unor astfel de proiecții. Mă refer aici la documentul următor, intitulat „Angajamentul pragmatic în contextul incertitudinii globale”, cu subtitlul „Trei provocări majore”.

În vreme ce societatea românească este zguduită de încercările disperate de subordonare politică a justiției puse în operă de un grup de interlopi ajunși la putere prin păcălirea votanților de decembrie 2016, lumea este în pragul unor profunde reașezări geopolitice. Și în acest context, România este ținută de acest grup într-o „baltă” de mizerii politicianiste…

Revenind la cele expuse în documentul amintit, merită subliniate câteva idei… în rezumat:

„Statele Unite ale Americii sunt deosebit de sigure. Astăzi, nu există nici o țară care să amenințe America, așa cum erau Germania, Japonia sau Uniunea Sovietică în secolul trecut. Pe termen scurt și mediu, nu există niciun sistem de valori care ar putea să înlocuiască concepția Americii despre libertatea individuală și o economie orientată spre piață – principii care au fost îmbrățișate de toate țările bogate industrializate ale lumii.

Mulți americani nu se simt în siguranță. Această anxietate provine dintr-o serie de surse. Principala dintre ele este faptul că Statele Unite se confruntă cu trei provocări pe termen lung pentru securitatea națională și prosperitatea economică și cu o incertitudine substanțială cu privire la modul în care aceste provocări se vor dezvolta în timp. Două provin din țări convenționale mari, cu resurse substanțiale, Rusia și China, una în declin și cealaltă în creștere. A treia provocare constă în pericolele „lebedelor negre”, cum ar fi atacurile nucleare, biologice sau cibernetice, care ar putea ucide mii sau chiar milioane de oameni, sau ar putea perturba grav societatea liberală. Aceste pericole lebede neagră apar din partea actorilor statali și ne-statali, cum ar fi grupurile teroriste transnaționale.

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.