În discuție: „Principiul puterii”

0
(0)

Documentarul momentului, „Principiul puterii” cu cele trei părți ale sale, Imperiul, Propaganda și Apocalipsa este o cale de înțelegere a modului în care au funcționat și funcționează imperiile de-a lungul istoriei umane…

După ce ai investit atât de mult în înarmare (pe motiv de „război rece”) cum să accepți reducerea acestor cheltuieli?

Acum peste două sute de ani, filozoful Adam Smith a făcut o profeție remarcabilă. El a susținut că America va deveni un imperiu extins, probabil unul dintre cele mai mari și mai formidabile ce au existat vreodată în lume.

Înțelegerea unor evenimente ce au schimbat soarta unor întregi țări sau a populației unor întregi zone ale globului e strâns legată de acțiunile mai mult sau mai puțin fățișe ale americanilor. Deși proclamă democrația ca valoare supremă, decidenții americani fac practică orice altceva: lovituri de stat în diverse țări, operațiuni sub steag fals, intimidări, etc.

Aici nu e vorba de a fi pro- sau anti-america. E vorba de a înțelege lumea contemporană, o lume puternic influențată de politica americană. Dar, filozofic vorbind, dacă nu erau americanii, probabil că erau alții…

Nu are rost o descriere, filmele merită văzute. Rețin aici doar un fragment al post scriptum-ului:

Dacă ameliorezi învățământul, sănătatea, educația, condițiile de trai ale oamenilor, ei devin mai puternici, mai încrezători, se simt protejați de frică. Și sunt capabili să ceară mai mult. Dar asta nu se întâmplă! Și nu pentru că cei ce conduc spun asta! Cei ce conduc nu simt neapărat plăcere făcându-i pe alții să sufere. Dar se apără ca nu cumva alții să devină puternici, ca nu cumva alții să le ia averile, să le ia puterea, ca nu cumva alții să se ridice. Și pentru asta lucrurile sunt clare: dacă vrei să împiedici oamenii să se ridice, trebuie să-i menții slabi, temători, relativ needucați. Și, ca atare, alegi programe și politici care au acest efect…

Ar trebui să înțelegem (măcar acum) de ce politicienii/aleșii noștri fac politica pe care o fac, conduc în modul în care conduc, iar noi avem viața pe care o avem…

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.