În discuție: „Povestea sionismului”

0
(0)

Documentarul momentului, „Povestea sionismului”, chiar ne spune o poveste… O poveste ale cărei rădăcini produce încă și azi suferință, moarte și distrugere…

Peste 1300 de ani, încă de la apariția islamului, evreii și musulmanii au trăit împreună, fie că asta s-a întâmplat în Palestina, în Nordul Africii, sau chiar în Spania, într-o armonie religioasă și culturală fără precedent. Astfel că, până în secolul XX, totul părea în regulă în această relație….

Apoi, ceva s-antâmplat! O Lebădă Neagră s-a abătut ca din senin, iar vreii și arabii au început să-și ia gâtul unii altora…

Basel – Elveția – gazda primei convenții sioniste din 1897 (a se vedea First Zionist Congress). Sionismul a fost o mișcare națională de revitalizare a iudaismului ce urmărea unirea tuturor evreilor pe pământul natal național, fără a defini unde anume era acel „pământ natal”.

În acest context, poate merită aruncat un ochi pe „Controversa Sionului” a lui Douglas Reed:

Până în 1897 s-au vehiculat tot felul de variante pentru găsirea unui unui „pământ natal”: Uganda, Alaska, Madagascar și alte destinații mai mult sau mai puțin exotice. La Basel s-a decis o locație „ideală” și cu relevanță istorică: Palestina! Și oamenii ce locuiau deja aici?

 

Theodor Herzl:

Ar trebui să încercăm să facem să dispară peste graniță populația săracă.

Leo Motzkin:

Colonizarea Palestinei trebuie să se desfășoare în două direcții: așezări evreiești în Eretz Israel și recolonizarea arabilor în zone din afara țării.

Haim Weitzmann:

…palestinienii sunt „pietrele Iudeii”….

obstacole ce trebuiau înlăturate.

După ce secol după secol au împânzit țară după țară, solicitând toleranță, evreii au venit în Palestina spunând „Este țara noastră!”, fără a recunoaște existența unui alt popor ce locuia acolo. Toată ideologia Israelului, până azi, are la bază ideea:

E țara noastră, de la Mediterană până la râul Iordan și este numai țara noastră în exclusivitate. Nu există alt popor!.

Prin urmare, ori îți ții gura dacă ești palestinian și locuiești într-una din micile zone pe care ți-o oferim din toleranță și nu prin drept legal, ori pleci de-aici!

Filmul merită văzut și… gândit…

Iar citatul următor este relevant pentru un mod mai general de a înțelege ceva din lumea asta:

Grupurile activiste de oriunde, de orice credință, care militează pentru dreptate și pace, trebuie să-și pună, ele însele, unele întrebări incomode, privind eficiența lor reală. Și chiar mai concret, ce anume au făcut pentru a fi mai eficiente?

În opinia mea, există două realități politice cu care ne confruntăm: prima este că sionismul nu este interesat – și nici nu va fi interesat vreodată – de pacea necondiționată cu marea majoritate a palestinienilor și musulmanilor; a doua este că guvernele națiunilor puternice occidentale nu vor folosi niciodată pârghiile pe care le au la dispoziție pentru a trage la răspundere statul sionist pentru crimele sale, cu excepția cazului în care vor fi forțate s-o facă de către o opinie publică informată, de manifestări ale democrației și activismului.

Chiar în timp ce mă aflu la această tribună, în noiembrie 2006 – și cred că merită s-o repet – o problemă a majorității lumii creștine, non-evreiești, este că cetățenii națiunilor, în general vorbind, sunt mult prea neinformați pentru a face ceva. De fapt, ei nu sunt doar prost informați, ci sunt dezinformați, condiționați, am putea spune chiar spălați pe creier, pentru a accepta versiunea istoriei menționată deja, care este, pur și simplu, neadevărată. Și asta se întâmplă în multe locuri, fiindcă mass media majoră – la fel ca majoritatea politicienilor – este îngrozită să nu ofenseze sionismul.

Faptul trist este că, acei 6 milioane de evrei care au murit din cauza unei ideologii fasciste, rasiste, sunt folosiți cu cinism actualmente, pentru a justifica o altă ideologie fascistă și rasistă…

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.