Descentralizarea – proces ireversibil. Chiar și pentru bani…

0
(0)

În ultima perioadă, atacul la adresa monedelor virtuale, care a inclus chiar acțiuni de interzicere a tranzacțiilor cu aceste monede (vezi „Un grup bancar interzice angajaților tranzacțiile cu monede virtuale”, „Coreea de Sud vrea să interzică Bitcoin. Moneda virtuală s-ar putea prăbuşi”, „Una dintre cele mai puternice ţări ale lumii a interzis Bitcoin”), a luat amploare. Și cel puțin pentru moment, atacul a avut succes (vezi „Ce a determinat căderea Bitcoin cu 20% într-o zi”, „Bitcoin: cădere drastică”).

Cunosc persoane care, deși primesc salariul/pensia într-un cont, la o bancă, preferă ca imediat să scoată toți banii și să-i țină în portmoneu. Asta denotă pe de o parte o lipsă de încredere în bănci! Dacă le vorbești unor astfel de oameni despre cripto-monede, clar, i-ai pierdut pe drum. A fost o vreme în care eu însumi, eram foarte sceptic cu privire la dispariția banilor fizici, cu trimitere la documentarul pe care l-am prezentat aici. Reflectând totuși asupra problemei, cu luarea în considerare a ceea ce înseamnă de fapt cripto-monedele, am ajuns la concluzia că problema nu este una și aceeași: adică nu e totuna să n-ai încredere în modul în care o bancă comercială „tutelată” de o bancă centrală la rându-i parte a unui sistem financiar global și în ultimă instanță centralizat și să n-ai încredere în cripto-monede… Lucrurile sunt complet diferite.

Oricum, mi s-a părut că atacul (concentrat) din ultima perioadă asupra cripto-monedelor este incorect și anti-democratic, el reprezentând reacția sistemului financiar centralizat care se teme de succesul acestor noi instrumente ce ar duce la prăbușirea puterii marii finanțe. Și pentru că mi s-a părut incorect, era în căutarea reversului medaliei, adică al unui punct de vedere care să susțină cripto-monedele. Și iată, l-am găsit: „Viitorul seriilor descentralizate” (The Decentralized Future Series)!

Pentru simplificare, aș face următoarea comparație: eu unul, am prins perioada „Centrelor de calcul”, cele care dețineau tehnica de calcul; apariția microcalculatoarelor, a PC-urilor și ulterior a laptop-urilor a dus la democratizarea puterii de calcul, distribuind-o (cel puțin teoretic) fiecărui cetățean; asta ar face și cripto-monedele în domeniul financiar… Este un pas logic în istoria societății umane, cripto-moneda putând fi lebăda neagră a pieței financiar-bancare…

Revenind la articolul menționat mai sus, reproduc doar următoarele (probabil traducerea nu e ideală 😉 ):

Putere (și date) pentru oameni

Bitcoin este sigur din punct de vedere criptografic. Puteți efectua tranzacții cu alte persoane fără a vă expune cheia privată, adică seria de caractere care vă oferă acces la fondurile dvs. Este ca și cum ați semna pe mai multe site-uri de pe internet fără a comunica parola.

Bitcoin are o recompensă de 150 de miliarde de dolari. Până în prezent, protocolul nu a fost niciodată spart. Oamenii pot argumenta că Mt Gox, Okcheck și alte instrumente de schimburi au fost sparte, dar protocolul Bitcoin nu a fost niciodată spart. Schimburile, portofelele și deținătorii au fost compromise. Din nou, centralizarea, componentele de încredere pot fi hack-uite și vor fi hack-uite deoarece sunt borcane cu miere.

În această perioadă, vedem hacking ce se întâmplă în fiecare săptămână. Trebuie să gestionăm zeci de parole cu manageri de parole complexe. Blockchains și cripto-monedele vor rezolva această problemă. Folosirea unui schimb descentralizat sau a jocului Crypto Kitties fără a fi nevoie să creați un cont este un moment magic.

Acum puteți deține toate datele și activele dvs. Nimeni nu poate accesa informațiile dvs. fără cheia privată. Terțe părți, cum ar fi rețelele sociale, nu ar putea beneficia de acestea fără permisiunea dvs. Intimitatea, în sfârșit, vă aparține. Acest caz de utilizare câștigă adoptarea. De exemplu, Microsoft lucrează la identități digitale descentralizate.

Cu toate acestea, acum trebuie să instalați extensii de browser, cum ar fi Metamask, pentru a interacționa cu site-urile care permit „funcționalitatea cripto”. Ele sunt încă într-adevăr ciudate și utilizatorul mediu nu știe că acestea chiar există. Experiențele native și mai lustruite atât pe web cât și pe mobil pentru a semna și a valida tranzacțiile trebuie să se întâmple pentru ca acest lucru să devină semnificativ. Până atunci, numai utilizatorii de tehnologie inteligentă vor beneficia de o identificare sigură în cazuri de utilizare a nișelor.

Și iată finalul, la care personal subscriu:

Concluzie

În opinia mea, adoptarea reală vine. Există o inversare a infrastructurii la orizont. Am suferit mai multe inversiuni de infrastructură în secolul trecut. Ele nu sunt niciodată evidente, decât privite retrospectiv. Autoturismele au fost de râs când au rămas blocate pe drumuri înnoroite, dominate de cai. Odată ce infrastructura a fost schimbată și drumurile s-au îmbunătățit, caii puteau să meargă pe ele, dar mașinile au ajuns mult mai repede. Companiile de telecomunicații au refuzat ani de zile să treacă de la analog la digital pentru a comunica mai multe date. Odată ce au făcut-o, era banal să se transmită voce prin noua lor infrastructură, dar invers a fost aproape imposibil. Cred că același lucru este valabil și pentru Bitcoin: serviciile bancare tradiționale care durează zile și impun taxe mari pot fi ușor implementate pe Bitcoin, dar contrariul nu este adevărat.

Noua infrastructură se construiește astăzi. În cadrul acestei serii vom vorbi cu experții în domeniu care îl construiesc pentru a face posibile aceste promisiuni pe termen lung. Vom lansa adânci scufundări pe următoarele teme:

O nouă eră de investiții.
Viitorul comerțului.
Viitorul organizațiilor.
Transformarea activelor în Token.
Securitatea începe cu identitatea.
Calculatorul lumii noi.

Viitorul vine, cu toată opoziția actuală a celor ce doresc (încă) centralizarea…

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.