Masele – idei, gândire și imaginație

Aceasta este partea 4 din totalul de 6 articole ale seriei Masele
0
(0)

Ideile maselor

În general, civilizațiile se clădesc pe baza unui mic număr de idei fundamentale, înnoite destul de rar. Iar „perturbările istorice importante își au obârșia în schimbări la nivelul acestor idei fundamentale”.

Ideile fundamentale sunt aidoma apelor unui râu lent, ideile trecătoare sunt micile valuri clipocind la suprafaţă care, deşi fără importanţă adevărată, sunt mai lesne vizibile decât însuşi cursul râului.

Pentru a fi acceptate și a deveni dominante, ideile sugerate mulțimilor trebuie să capete o formă simplă, de preferat ca reprezentări ale unor imagini. Ierarhia valorică a acestor idei nu prezintă importanță, „singurele care interesează sunt efectele produse de ea”. Evul Mediu a fost dominat în Europa de ideile creştine, secolul al XVIII-lea și-a avut propriile idei democratice, au urmat ideile sociale. Chiar dacă, cel puțin unele din ele ar putea fi considerate adevărate greșeli din punct de vedere filozofic, au avut roluri esențiale, putând fi enumerate printre factorii folosiți în conducerea statelor.

Pentru ca o anumită idee să devină accesibilă maselor, suportă niște procese simplificatoare. Dar pentru a avea efecte, o astfel de idee trebuie să pătrundă în subconștient, sub forma sentimentelor. Un astfel de proces e de durată… De aceea, „masele sunt întotdeauna în urmă în urmă cu mai multe generaţii față de savanţi şi filosofi”. Desigur că astăzi, o astfel de afirmație s-ar putea clătina în fața noilor tehnologii de comunicare… Sau nu?… 😉

Gândirea maselor

Deși nu se poate face o afirmație categorică ce ar exclude rațiunea în influențarea mulțimilor, totuși acestea acceptă și sunt influențate, de obicei, de argumente simpliste. Logica mulțimii are la bază asocieri de noțiuni bazate pe raporturi aparente și generalizări ale unor cazuri particulare. De aceea, oratorii vor folosi totdeauna astfel de asociații de idei și va evoca imagini care seduc mulțimile, tocmai pentru a le manipula.

Masele de oameni prezintă o anumită neputință de a raționa corect, fiind private de spirit critic, de capacitatea de a distinge adevărul de eroare. Acceptă relativ ușor judecăți impuse/sugerate, deoarece mulți indivizi nu se ridică deasupra nivelului mediu al maselor.

Imaginația maselor

Masele sunt aidoma unei persoane adormite, când raţiunea, suprimată momentan, lasă să se ivească imagini de o extremă intensitate…

Așa se ajunge la o concluzie greu de acceptat: „miraculosul și legendarul reprezintă, în fapt, adevăratul suport al unei civilizații”.

În istorie, aparența a jucat un rol mult mai important decât realitatea, şi irealul domină realul.

Idealul fericirii plebei romane era acela dat de „pâine și circ” („panem et circenses”). Pare că acest ideal s-a schimbat prea mult?

În ochii mulțimilor, irealul capătă tot atâta importanţă ca realitatea, manifestând tendinţa de a nu le diferenţia.

… marii oameni de stat din toate epocile şi din toate ţările, inclusiv tiranii absoluţi, au considerat imaginaţia populară drept un suport pentru puterea lor. Niciodată nu au încercat să guverneze împotriva ei. «Numai dovedindu-mă catolic, spunea Napoleon în Consiliul de Stat, am reuşit în războiul din Vendeea, numai dovedindu-mă musulman, m-am stabilit în Egipt. Dacă aş fi fost în fruntea unui popor evreu, aş fi restaurat templul lui Solomon.»

O altă caracteristică a manipulării mulțimilor pe care o folosesc oratorii este aceea a faptului că „important este că lucrurile să fie înfăţişate
global, fără referire la cauzele lor
.”

Rezumând, se poate spune că „nu faptele în sine tulbura fantezia populară, ci felul în care sunt ele expuse”. Arta de a emoţiona mulţimile înseamnă și arta de a le guverna.

Deplasare în serie<< Masele – sentimente și etică :: Convingerile maselor și formele lor religioase >>

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.