Îmblânzirea Lebedei Negre

Aceasta este partea 19 din totalul de 71 articole ale seriei Incerto
0
(0)

Cum să dai la pace cu LN

În paginile de încheiere, N. N. Taleb ne spune cum procedează el însuși pentru a se proteja de efectele nedorite ale LN LN LN

„Sunt sceptic în privinţa confirmării – cu toate că doar atunci când erorile sunt costisitoare -, nu în cea a infirmării. O mulţime de date nu furnizează confirmarea, dar o singură instanţă poate infirma. Sunt sceptic atunci când bănuiesc prezenţa aleatoriului sălbatic, şi credul atunci când consider că aleatoriul e blând.”

„Jumătate din timp sunt hiperconservator în gestionarea afacerilor mele; cealaltă jumătate, sunt hiperagresiv. Asta s-ar putea să nu fie nemaipomenit, dar conservatorismul meu se aplică la ceea ce alţii numesc «asumarea riscurilor», iar agresivitatea în domenii în care ceilalţi recomandă prudenţă.”

„Îmi fac griji mai puţin pentru riscurile anunţate şi senzaţionale decât pentru cele mai vicioase, ascunse. Îmi fac griji mai puţin pentru terorism
decât pentru diabet, mai puţin pentru chestiunile care îi îngrijorează de obicei pe oameni – pentru că sunt griji evidente – şi mai mult pentru cele aflate în afara conştiinţei şi a discursului comun (şi trebuie să mai mărturisesc şi că nu-mi fac prea multe griji – încerc să-mi fac griji pentru chestiunile în privinţa cărora pot face ceva). îmi fac griji mai puţin pentru stânjeneală decât pentru pierderea unei oportunităţi.

În fond, aceasta este o regulă banală pentru luarea deciziilor: sunt foarte agresiv atunci când pot obţine o expunere la LN LN LN pozitive caz în care un eşec ar avea o importanţă minoră – şi foarte conservator
atunci când mă aflu sub ameninţarea unei LN LN LN negative. Sunt foarte agresiv când o eroare dintr-un model îmi poate aduce beneficii şi paranoic atunci când aceasta îmi poate face rău. Această atitudine s-ar putea să nu fie prea interesată, numai că este exact ceea ce nu fac ceilalţi. Spre exemplu, în finanţe, oamenii folosesc teorii fragile pentru a-şi gestiona riscurile şi supun scrutării «raţionale» idei sălbatice.

Jumătate din timp sunt intelectual, cealaltă jumătate – practician cu bun-simţ. Am bun-simţ şi practic în chestiuni academice şi intelectual
atunci când vine vorba de practică.”

Nu alerga după tren

O anumită eleganță se impune în viață. Chiar dacă unii ar spune, cumva peiorativ, că asta ar fi ceva aristocratic. O astfel de eleganță impune și o rezistență la tentația de a „da în gât” pentru respectarea unui orar prea riguros. Pentru că, iată o chestie: „Pierderea trenului este dureroasă doar dacă alergi după el!

„Dacă este decizia dumneavoastră, renunţarea la o poziţie bine plătită va părea o răsplată mai bună decât utilitatea banilor despre care este vorba (ar putea părea nebunesc, dar am încercat asta şi a funcţionat). Acesta este primul pas spre o înjurătură stoică aruncată sorţii. Aveţi mai mult control asupra vieţii dumneavoastră dacă decideţi de unul singur, pe baza propriilor criterii.”

„Mama Natură ne-a furnizat câteva mecanisme de apărare: ca în fabula lui Esop, unul dintre acestea e abilitatea noastră de a considera acri strugurii la care nu putem (sau nu am putut) ajunge. Dar un dispreţ stoic agresiv şi o respingere apriorică a strugurilor reprezintă recompense şi mai bogate. Fiţi agresiv; fiţi cel care demisionează, dacă aveţi curajul.

Este mult mai dificil să pierzi într-un joc pe care l-ai pus la punct tu însuţi.

În termenii LN LN LN , asta înseamnă că vă expuneţi improbabilului doar dacă îl lăsaţi să vă controleze. Controlaţi întotdeauna ceea ce faceţi dumneavoastră; aşadar, faceţi-vă din asta un scop.”

Niște paragrafe de final

Dar toate aceste idei, toată această filosofie a inducţiei, toate aceste probleme de cunoaştere, toate aceste oportunităţi sălbatice şi pierderi posibile înspăimântătoare – totul e insipid în faţa următoarei consideraţii metafizice.

Sunt uluit uneori de modul în care oamenii pot avea o zi oribilă sau se pot înfuria pentru că se simt frustraţi pentru o masă proastă, o cafea rece, o respingere socială sau o primire nepoliticoasă. Amintiţi-vă discuţia din Capitolul 8 despre dificultatea de a vedea adevăratele probabilităţi ale evenimentelor care vă conduc viaţa. Uităm repede că însuşi faptul că suntem în viaţă este o mostră extraordinară de noroc, un eveniment rar, cu o probabilitate de apariţie de proporţii monstruoase.

Imaginaţi-vă un fir de praf pe o planetă de un miliard de ori mai mare decât pământul. Firul de praf reprezintă probabilitatea ca dumneavoastră să vă fi născut, iar planeta uriaşă probabilitatea să nu vă fi născut. Nu faceţi ca ingratul care a primit în dar un castel, iar apoi îşi făcea probleme pentru igrasia din baie. Nu mai căutaţi de dinţi calul primit în dar – amintiţi-vă că sunteţi o LN LN LN . Vă mulţumesc pentru că aţi citit această carte.

Deplasare în serie<< Incertitudinea falsului :: Un prolog la „Antifragil” >>

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.