Câte ceva despre psihologia maselor

Aceasta este partea [part not set] din totalul de 6 articole ale seriei Masele
0
(0)

O lege psihologică a unității mentale a maselor

O masă de oameni poate fi înțeleasă ca o reuniune a unor indivizi, indiferent de naționalitate, profesie, sex, sau alte criterii de clasificare. Desigur că astăzi, „reuniunea” nu mai presupune obligatoriu o întâlnire reală, ea putând avea loc și în spațiul virtual. Cert este că o astfel de mulțime de oameni poate dobândi caracteristici noi, uneori foarte diferite de cele individuale ale componenților ei. „Personalitatea conștientă dispare, sentimentele și ideile tuturor entităților sunt orientate în aceeași direcție.” Astfel, apare un spirit colectiv, tranzitoriu și eventual limitat în timp. Se ajunge la o masă organizată, sau așa cum spune Le Bon, la „o masă psihologică” supusă legii unității mentale a maselor.

Autorul încearcă chiar și o clasificare a maselor psihologice. În faza avansată a organizării unei mulțimi, desigur fiind vorba despre crearea unei noi entități, aceasta va avea caracteristici noi, diferite de cele ale indivizilor luați separat., ca urmare a intrării în funcție a „legii psihologice a unității mentale a maselor”. Simplul fapt „că oamenii sunt transformați într-o masă, îi investește cu un soi de suflet colectiv”. Așa se face că „masa psihologică este o «ființă» provizorie, compusă din elemente eterogene, dar sudate pentru o vreme”. Comparația plastică pe care o face Le Bon este aceea cu reacțiile chimice în cadrul cărora, elemente chimice puse laolaltă se pot combina, rezultând o substanță complet nouă, caracterizată de proprietăți diferite de cele ale elementelor chimice intrate în reacție. Încercând o explicație a fenomenului social, autorul introduce în discuție inconștientul uman și rolul acestuia:

„Oamenii cei mai diferiți ca nivel de inteligență au adesea porniri instinctuale, pasiuni şi simţăminte identice. În tot ce se întemeiază pe trăiri afective – religie, politică, morală, simpatii, antipatii etc. -, oamenii superiori nu depăşesc decât cu rare excepţii nivelul oamenilor de rând.”

Așa se ajunge la o afirmație simplă:

Masele acumulează nu inteligența, ci mediocritatea.

Iar primă explicație ar fi aceea că „în mulțime, individul capătă, doar din simpla pricină a numărului, sentimentul unei forţe invincibile permițându-i să cedeze instinctelor, pe care, singur, şi le-ar reprima. Va ceda cu atât mai bucuros acestei porniri, cu cât mulțimea este anonimă şi, prin urmare, sentimentul responsabilității, care îi reţine întotdeauna pe oameni, dispare complet”.

O altă explicație ar fi cea a puterii de sugestie, care are ca și efect contagiunea mentală:

Într-o masă de oameni, orice sentiment, orice act e contagios, într-atât de contagios încât individul îşi sacrifică foarte uşor interesul personal în favoarea interesului colectiv. Iată ceva contrar naturii sale, de care omul nu este capabil decât atunci când face parte dintr-o mulţime.

Și încă o afirmație de necontestat prin prisma istoriei:

Prin simplul fapt că aparţine gloatei, omul coboară mai multe trepte pe scara civilizaţiei.

Dar, „masele sunt întotdeauna inferioare din punct de vedere intelectual omului izolat”. În funcție de împrejurări, masele pot totuși să fie mai bune sau mai rele decât individul separat, totul depinzând de modul în care sunt influențate: mulțimile sunt de multe ori criminale, dar s-au dovedit și eroice.

Masele pot fi împinse cu uşurinţă să se lase ucise pentru triumful unei credinţe ori al unei idei, pot fi înflăcărate pentru glorie şi onoare, pot fi antrenate, aproape fără pâine şi arme, ca în vremea cruciadelor, să elibereze din mâinile necredincioșilor Mormântul sfânt sau să apere glia patriei. Eroism, desigur, puțin inconștient, dar cu un astfel de eroism s-a scris istoria.

 
 

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Deplasare în serie ::

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.