Interesant, nu?

0
(0)

Cu trimitere directă la ceea ce face Parlamentul în aceste zile prin mutilarea legilor justiției, iată un fragment interesant din ceea ce spune Karl Popper în „Societatea deschisă și dușmanii ei” – vol. I, la pagina 94:

În domeniul deciziilor, situația este analoagă. Luarea unei decizii, adoptarea unei norme sau a unui standard este un fapt. În schimb, norma sau standardul adoptat nu este un fapt. Că majoritatea oamenilor sunt de acord cu norma „Să nu furi!” este un fapt sociologic. În schimb, norma „Să nu furi!” nu este un fapt nu este un fapt și nu poate fi niciodată derivată din propoziții ce descriu fapte. Ne dăm seama cât se poate de clar de acest lucru dacă ne reamintim că față de un anumit fapt relevant sunt totdeauna posibile decizii diferite și chiar opuse. Bunăoară, în raport cu faptul sociologic că majoritatea oamenilor adoptă norma „Să nu furi!”, este totuși posibil de a decide fie să adoptăm această normă, fie să ne opunem adoptării ei; este posibil să încurajăm pe cei care au adoptat norma sau, dimpotrivă, să-i descurajăm și să căutăm să-i convingem să adopte o altă normă. În rezumat: este imposibilă derivarea unei propoziții ce enunță o normă sau o decizie sau, să zicem, o propunere de conduită, dintr-o propoziție ce enunță un fapt; acesta nu este decât un alt mod de a spune că din fapte nu se pot deriva norme sau decizii sau propuneriIe.

Afirmația că normele sunt făcute de oameni (nu în sensul că au fost proiectate conștient, ci în sensul că oamenii pot să le judece și să le modifice – adică în sensul că responsabilitatea pentru ele ne revine în întregime nouă) a fost adesea greșit înțeleasă. Aproape toate răstălmăcirile își au sorgintea într-o eroare fundamentală, și anume în credința că ideea de „convenție” implică pe cea de „arbitrar”; că dacă suntem liberi să alegem ce sistem de norme ne place, atunci nici un sistem nu este mai bun decât vreun altul.”

 
 

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.