Experimentul fantei duble

2.5
(2)

Experimentul fantei duble demonstrează o ciudățenie a particulelor mici de materie și anume că acestea au un comportament de undă și sugerează că însuși actul observării unei astfel de particule are un efect dramatic asupra comportamentului său!

Titluri pe pagină

Descrierea experimentului

Să ne imaginăm un perete cu două fante în el. Să ne imaginăm ceva similar cu lovirea mingilor de tenis la perete. Unele se vor lovi de perete, altele vor trece prin fante. Dacă în spatele peretelui cu fante mai există unul, mingile de tenis care au trecut prin fante îl vor lovi. Dacă marcăm toate locurile în care mingile au lovit cel de-al doilea perete, ce ne-am aștepta să vedem? Logic ar fi să vedem două benzi de urme care să aibă aproximativ aceleași forme ca și fantele prin care au trecut mingile.

double_balls
Modelul urmelor pe perete

Acum să ne imaginăm o sursă de lumină (de o singură culoare, adică o singură lungime de undă) îndreptată către un perete cu două fante (unde distanța dintre fante este aproximativ aceeași cu lungimea de undă a luminii). În imaginea următoare, se reprezintă unda de lumină și peretele, văzute de sus. Liniile reprezintă vârful frontului de undă. Pe măsură frontul trece prin ambele fante, se împarte în două fronturi noi, fiecare corespunzând uneia dintre fante. Aceste două fronturi interferează între ele.

double_waves
Modelul interferențelor

Iată un filmuleț care prezintă mai clar experimentul cuantic al dublei fante:

Cum e posibil?

O explicație ar fi ca electronii să interfereze într-un fel unul cu celălalt, astfel că nu ajung în aceleași locuri unde ar fi ajuns dacă ar fi fost singuri. Cu toate acestea, modelul de interferență rămâne chiar și atunci când electronii sunt trimiși unul câte unul, astfel încât aceștia să nu aibă nici o șansă de a interfera. În mod ciudat, fiecare electron individual contribuie cu o urmă la un model general care arată ca un model de interferență a unui val.

Rezultatul e ca și cum fiecare electron s-ar împrăștia într-un fel, trecând prin ambele fante simultan, interferând cu el însuși și apoi recombinându-se pentru a ajunge pe zidul-ecran ca o singură particulă localizată.

Ce ne spune experimentul? Aceasta sugerează că ceea ce noi numim „particule”, cum ar fi electronii, combină cumva caracteristicile particulelor și caracteristicile undelor. Aceasta este dualitatea celebră a particulelor de undă a mecanicii cuantice. De asemenea, sugerează că actul de observație, de măsurare al unui sistem cuantic are un efect profund asupra sistemului. Problema explicării exacte a  modului în care se întâmplă acest lucru constituie problema de măsurare a mecanicii cuantice.

Mai mult, s-a ajuns până la a se afirma următoarele: “conștiința influențează materia”…

Doar intuitiv, la modul personal, aș spune că probabil lucrurile au o altă explicație, care ține de faptul că totul este energie, iar frecvența este o proprietate capitală ce determină manifestarea energiei și sub formă de materie (masă). Sper să pot reveni asupra acestei intuiții…

Se spune că însuși Tesla afirma:

Dacă vrei să afli secretele universului, gândește-te în termeni de energie, frecvență și vibrație.


Bibliografie:

Physics in a minute: The double slit experiment

Experimentul celor două fante

Double-slit experiment


Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 2 :: Media evaluării: 2.5

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

One thought on “Experimentul fantei duble

  1. andreeabarbu17 14 august 2020 at 15:16

    Genial ! Matricea Divina, Gregg Braden m-a adus aici. Excelent prelucrat !

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.