Absurdistan. Secu’ și Arsenie Boca.

0
(0)

Relativ recent am vizitat mânăstirea de la Sâmbăta de Sus, cea cunoscută sub numele Mânăstirea Brâncoveanu. Deși se pot spune mai multe despre întreaga zonă și despre cele acumulările materiale ale monahilor și ale BOR în general, am un alt subiect în vedere. Din punctul comercial al mânăstirii (!!!), am cumpărat o cărțulie numită «Părintele Arsenie Boca, obiectivul „BRATU”», fără un autor nominalizat, singura referință fiind editura: Patmos.

Iarăși, fac o remarcă colaterală: consider că importanța acestei cărți derivă din aceea că renunță la tentația idolatrizărilor și deformărilor unor realități anoste, așa cum rezultă din următorul citat:

Este un obicei răspândit astăzi la autorii care scriu despre oamenii Bisericii, acela de a cosmetiza biografiile, de a le idealiza, trecând sub tăcere neîmplinirile, eșecurile, căderile, într-un cuvânt adevărurile dureroase, deformând astfel cu totul realitatea. Dacă le-ar sta în putere, acești biografi de serviciu ar scoate probabil chiar și din Sfânta Scriptură mențiunea referitoare la trădarea lui Petru, pe motiv că „nu zidește”, sau prezentarea Patimilor Domnului, și ar lăsa doar faptele cu adevărat minunate, precum mersul pe ape, ori Învierea.

O astfel de tendință de deformare a realității pare să vină din convingerea maniheistă potrivit căreia trupul și lumea creată sunt rele în sine, fiind lucrarea diavolului, așa încât numai „cele duhovnicești” merită să fie luate în seamă, reținute de memoria creștină.

Este incontestabil că biografia mistificată a părintelui Arsenie Boca, așa cum este prezentată în mai toate „cărțile duhovnicești”, i-a făcut de fapt un mare deserviciu. O serie de cititori au devenit, pe bună dreptate, foarte rezervați față de născocirile consemnate în acele biografii romanțate și, implicit, față de persoana părintelui.

Cititorii care se hrănesc cu fantasme vor fi stânjeniți, probabil, de conținutul documentelor publicate în acest volum, însă ele vor constitui pentru mulți un bun prilej de a descoperi un om autentic, un om cu adevărat viu.

Și-acum revin la ceea ce va justifica titlul acestui articol, respectiv la activitatea poliției politice a statului comunist, care consuma resurse, nu puține probabil, pentru „supravegherea” unui om care nu (mai) reprezenta un pericol pentru „stăpânire”, întreaga sa atitudine având la bază, se pare, principiul „dați Cezarului ce este al Cezarului…”. Pentru a evidenția absurdul urmăririi obiectivului „Bratu”, aș cum era numit de Securitate, iată un raport al urmăririi lui Arsenie Boca:

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
DIRECȚIA VII-a
Nr. 735/00155937                                        STRICT SECRET
Din 5.II.1962                                                 S.C. 39
Ex. nr. …

Către,

M.A.I. DIRECȚIA III-a
La adresa dv. cu nr. 406111 din 20.07.62;

NOTA

privind suprav[egherea] op[erativă] efectuată asupra ob[iectivului] „BRATU” din ziua de 03.09.62 de la orele 5.30 la 23.45

ACTIVITATEA OBIECTIVULUI:

La orele 6,18 „BRATU” a ieșit de acasă, având în mână servieta și a mers pe str. Litovoi Voevod, a traversat Șos. Armatei Sovietice și s-a oprit în stația I.T.B. teiul Doamnei. Aici „BRATU” a așteptat cca. un minut, după care s-a urcat în tr[amvaiul] 21, cl. a II-a. În tramvai a scos un bilet de 0.25 lei și treptat a avansat.

La stația I.T.B. P-ța Unirii „BRATU” a coborât din tramvai și a mers pe B-dul 1848, Str. 30 Decembrie, Calea Rahovei, Splaiul Unirii, P-ța Operetei, Calea Rahovei, Splaiul Unirii, P-ța Operetei, str. Apolodor, Cazărmii, Justiției, Schitul Maicilor, intrând la serviciu, orele fiind 7.00.

La orele 15,05 „BRATU” a ieșit de la serviciu, având în mână servieta și a mers pe Str. Schitul Maicilor, Justiției, Cazărmii, Apolodor, Piața Senatului, Splaiul Unirii, Șelari, 30 Decembrie, B-dul 1848, oprindu-se în stația I.T.B. Piața de Flori, de unde după cca. 2 minute s-a urcat în tr. 21, cl. II-a.

În tramvai „BRATU” a scos un bilet de 0.25 lei și a avansat în față [sic!], stând în picioare și privind la persoanele din jur.

La stația I.T.B. Teiul Doamnei „BRATU” a coborât din tramvai având în mână servieta și a mers pe Șos. Armatei Sovietice, Str. Litovoi Voevod, intrând în casă – orele fiind 15,40.

La orele 16,25 „BRATU” a ieșit de acasă, având în mână servieta și a mers pe str. Litovoi Voevod, Șos. Armatei Sovietice, oprindu-se în stația I.T.B. teiul Doamnei, de unde imediat s-a urcat în tr. 21, cl. II-a.

În tramvai a scos un bilet de 0.25 lei, după care a ocupat loc pe scaunul de lângă taxator.

La stația I.T.B. B-dul 1848 „BRATU”s-a sculat de pe scaunul pe care stătea și s-a mutat pe partea stângă, lângă ușa de coborâre.

La stația I.T.B. Piața Unirii „BRATU”, având în mână servieta, a coborât din tramvaiși a mers pe B-dul 1848, str. 30 Decembrie, oprindu-se la nr. 9 (Magazinul cu obiecte bisericești) unde a privit cca. 1 minut în vitrină, după care a continuat să meargă pe Str. 30 Decembrie, intrând la nr. 7 (Optică Medicală) orele fiind 16,52.

La orele 16,55 „BRATU” a ieșit de la Optica Medicală având în mână servieta și a mers pe Str. 30 Decembrie, Nicolae Tonitza, cca. 20 m, de unde s-a întors și a mers pe Str. Nicolae Tonitza, 30 Decembrie, B-dul 1848, oprindu-se în stația I.T.B. Piața de flori, de unde după cca. 2 minute s-a urcat în tr. 15, cl. II-a. În tramvai a scos un bilet de 0.25 lei, după care a avansat în față. [sic!]

La stația I.T.B. S. Kirov „BRATU” a coborât din tramvai având în mână servieta și a mers pe B-dul N. Bălcescu, oprindu-se la magazinul Filatelie, unde a privit cca. 1 minut în vitrină la diferite mărci, după care a continuat să meargă pe B-dul N. Bălcescu, Str. C. A. Rosetti, Boteanu, intrând la Biserica Boteanu, orele fiind 17,13.

La orele 19,55 „BRATU” a ieșit de la biserică având în mână servieta și a mers pe str. Boteanu, C. A. Rosetti, B-dul N. Bălcescu, până în colț cu tr. S. Kirov, unde s-a oprit, a privit cca. 1 minut în toate părțile, după care s-a întors pe B-dul N. Bălcescu, oprindu-se și privind la diferite vitrine și în același timp se uita atent la persoanele din jur, lăsând impresia că așteaptă pe cineva.

La orele 20.25 la „BRATU” a venit „BETI” (Maica Zamfira – Julieta Constantinescu) cu care s-a întâlnit în fața Magazinului Unic și după ce au discutat cca. 1 minut, au mers pe B-dul N. Bălcescu, Magheru, oprindu-se și privind la vitrinele magazinelor de la blocul cu nr. 1-3,

După cca. 2 minute „BRATU” cu „BETI” s-au întors pe B-dul Magheru, N. Bălcescu, intrând la Cofetăria „Scala” – orele fiind 20,35. Aici au luat loc la o masă, unde au servit câte o porție de înghețată, timp în care au și discutat.

La orele 20,57 „BRATU” cu „BETI” au ieșit de la Cofetărie, „BRATU” având în mână servieta și discutând au mers pe B-dul N. Bălcescu, Magheru, oprindu-se și privind la vitrina Anticariatului unit. 3 cca. 3 minute, după care au continuat să meargă pe Bulevardul Magheru până în fața cinematografului „Republica”, unde „BETI” a intrat în discuție cu 2 individe ce locuiesc la aceeași adresă cu „BRATU”.

După aceea, „BRATU”, „BETI” și cele 2 individe au intrat în sala de spectacol la balcon și au ocupat locuri într-o lojă unde au vizionat filmul „Acord Final” – orele fiind 21.03.

La orele 23.15 filmul s-a terminat iar „BRATU”, „BETI” și cele 2 individe au ieșit din sala cinematografului și discutând au mers cca. 20 m pe B-dul Magheru, după care „BRATU” cu „BETI” au mers înainte, iar cele 2 individe, în urma lor la 2-3 pași, continuând să meargă pe B-dul Magheru, Bălcescu, până la stația I.T.B. Batiște, unde s-au oprit și au discutat cca. 2 minute, timp în care a venit tr. 5 în care s-au urcat la cl. I-a.

La stația I.T.B. Calea Moșilor „BRATU”, „BETI” și cele 2 individe au coborât din tramvai și au mers pe Str. Lipscani, calea Moșilor și din stația I.T.B. Lipscani s-au urcat imediat în tr. 1, cl. I-a.

La stația I.T.B. Teiul Doamnei „BRATU”, având în mână servieta, „BETI” și cele 2 individe au coborât din tramvai și au mers pe Șos. Armatei Sovietice, Str. Litovoi Voevod intrând acasă, orele 23.45 – când postul a fost ridicat.

Supravegherea operativă continuă.

PENTRU ȘEFUL DIRECȚIEI
Col Kovacs Pius

ȘEFUL SERVICIULUI
Maior i. Papalache

2 ex.
redactat: D.C.
dactilo.: M.P.

Nu-i așa că era o „lume minunată”?

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.