În discuție: „Dow & Jones – Vrăjitorii de pe Wall Street”

0
(0)

Documentarul „DOW & JONES -Vrăjitorii de pe Wall Street” ne introduce în lumea instabilă a acțiunilor și a jocului bursier, făcându-ne să înțelegem încă o dată că vânzarea și cumpărarea de acțiuni este doar un joc, un joc similar Loteriei…

(…) Ca-n niciodată până acum, pentru tot mai multe milioane de oameni, fiecare tresărire a misteriosului număr provoacă exaltare sau groază, deoarece înseamnă bani pe care fie îi pierzi, fie îi câștigi.

(…) E un simbol larg răspândit care a pătruns în cultura financiară nu doar a Statelor Unite, ci și a oricărui centru financiar din lume.

În spatele evoluției indicelui Dow se află o frăție economică strălucită și bătăioasă, care predică multe Scripturi.

(…) Cel mai adesea, acțiunile fierbinți sunt ca biletele la loterie. Se vând ca biletele la loto și sunt cumpărate de tot atâția oameni. Dar au, în multe sensuri, aceleași șanse de câștig ca un bilet de loto.

(…) O gândire sănătoasă e cea potrivit căreia nimic nu crește până la cer, iar copacii înalți cad mai de sus decât cei pitici.

(…) Azi ne confruntăm, practic, cu o isterie națională, atât de mare este interesul pentru indicele de referință Dow Jones.

Auzim tot timpul despre el. Totuși, la cursuri și seminarii, am descoperit că oamenii habar n-au ce naiba înseamnă Dow.

O constatare îngrijorătoare poate fi aceea a legăturii dintre bursă și război, exprimată astfel (cu referire la marea criză economică dintre 1929 și 1933):

(…) Deși pare incredibil, am fost scoși din criză de cel mai urât personaj al secolului XX: Adolf Hitler. Amenințarea crescândă a fascismului a adus Americii și indicelui Dow marfa pe care legile cererii și ofertei nu reușiseră să o producă în ultimul deceniu: banii. Guvernul a investit zeci de miliarde pentru reclădirea aparatului de războiul națiunii. Buzunarele goale ale Americii erau din nou pline.

Și-aici, îmi permit o observație: guvernul „n-a avut” bani să-i bage în economie prin investiții ale păcii pentru a opri criza, dar a găsit rapid acești bani când s-a pus problema refacerii aparatului de război!

Cât despre repetatele prăbușiri ale burselor, iată un adevăr:

(…) Se dovedește mereu că piața se prăbușește din alte motive, dar nu este niciodată diferită.

Iar concluzia, care mai arată o dată că oamenii nu învață nimic, este:

(…) Charles Dow ne-a îmbarcat în cel mai grozav montagne russe din lume. Râdem nervos până ajungem în vârf și urlăm nebunește când coborâm. Apoi ne așezăm la coadă, să ne mai dăm o tură.

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.