Un cuvânt (relativ) nou, care (probabil) va face istorie: blockchain

0
(0)

Film:

E vorba de „Bitcoin crește fără oprire. Moneda virtuală a câștigat 50% într-o singură săptămână, depășind, joi, 15.000 de dolari”. Deci, de monede virtuale. Așa ajungem la blockchain… și la povestea fondatorului monedei bitcoin

După bitcoin, probabil grație succesului de care s-a bucurat, au apărut și alte monede virtuale:

Conform riscograma, noul termen, blockchain nu exista acum zece ani. Wikipedia zice că:

Un blockchain – cu forma inițială block chain – este o listă în continuă creștere a înregistrărilor, numite blocuri, care sunt legate și securizate prin criptografie. Fiecare bloc conține în mod obișnuit un indicator hash ca o legătură către un bloc anterior, un marcaj de timp și date privind tranzacțiile. Prin proiectare, blocurile sunt în mod inerent rezistente la modificarea datelor. Harvard Business Review îl definește ca fiind „un registru deschis și distribuit care poate înregistra tranzacțiile între două părți eficient și într-un mod verificabil și permanent”. Pentru a fi folosit ca registru distribuit, un blockchain este de obicei gestionat de o rețea colectivă peer-to-peer aderând la un protocol pentru validarea noilor blocuri. Odată înregistrate, datele dintr-un anumit bloc nu pot fi modificate retroactiv fără modificarea tuturor blocurilor ulterioare, ceea ce presupune coluziunea majorității rețelei.

Practic, în lumea finanțelor, blockchain este acum cam ceea ce era cu douăzeci de ani în urmă internetul…

Toată povestea are sens dacă înțelegem importanța securizării banilor virtuali, prin această securizare înțelegând eliminarea riscurilor referitoare la alterare, anulare sau furt. Existența unui blockchain presupune necesitatea unui proces automat de contabilizare cât mai apropiat de indestructibilitate, care să încerce să garanteze corectitudinea tranzacției financiare. Un astfel de proces este contabilizat într-un mare registru alcătuit din segmente legate între ele, strict criptate și poziționate aleatoriu. Aceste segmente sunt permanent redistribuite aleatoriu, fiecare acces la registru fiind verificat în cadrul unui sistem de „consens distribuit”, la rândul său criptat, pentru a împiedica alterarea sau coruperea vreunuia din segmentele deja existente. O „simplă” nepotrivire apărută în registru va avea ca efect blocarea accesului și anularea tranzacției ce a generat-o.

 
 
 

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.