Miză prostească

0
(0)

Solstițiul de vară… 21 iunie al anului „de grație” 2017. O țară aruncată din nou, (a câta oară?) în ceața minților unor indivizi care s-au cățărat pe voturi obținute prin promisiuni deșarte până în vârful unei instituții esențiale, Parlamentul… Așa-zișii „oameni politici”, mai ales cei dintr-un partid urmaș al fostului partid unic al țării – Partidul Social Democrat -, se zdrobesc să-și dea jos propriul guvern… Vorbim cumva aici despre principii, despre doctrine, despre guvernare responsabilă în interesul cetățenilor? Vorbim despre lideri? Despre viziuni de dezvoltare a țării?

Doar prost să fii ca să nu vezi că e vorba despre lupta pentru putere și pentru încercarea de salvare a unor indivizi de pedepsele pe care legea ar trebui să le pronunțe pentru fapte ilegale.

După ce l-a nominalizat pe Sorin Grindeanu ca premier, nominalizare despre care se spune că a fost făcută la sugestia lui Coldea, fost mare șef la SRI, după ce l-a înconjurat cu niște roboței manipulabili pe post de miniștri, Liviu Dragnea a avut surpriza să constate că nominalizatul său n-a făcut față presiunii #Rezist, o mișcare de cea mai mare amploare din România… Și-acum, Dragnea e disperat să constate că Grindeanu a refuzat să-i mai răspundă la comenzi. Altfel spus, a mizat prostește…

La prima vedere, în logica acestui conflict, pare că problema lui Dragnea este doar aceea că și-a ales greșit roboțelul… Că i s-a suit puterea la cap și nu mai vrea să asculte comenzile… Sau că, înțelegând că se poate arde, Grindeanu a refuzat să mai fie mâna cu care Dragnea încerca să scoată castanele din foc, riscul fiind acela al unor arsuri grave… Desigur că mă refer aici în primul rând la Ordonanța 13. Dar nu numai, acest act fiind doar castana aflată în mijlocul jarului.

În realitate, miza greșită a lui Dragnea, un individ care, așa cum spunea cineva, nu se poate ridica peste nivelul unui „jupân” de județ, a fost făcută pe lipsa de reacție a unui popor pe care l-a crezut inert și/sau ușor de cumpărat… Ne amintim că și după câștigarea alegerilor din decembrie 2016, Dragnea a continuat să facă promisiuni de tot felul, mai ales cele legate de creșteri salariale. Și nu prea era logic să mai faci asta, după ce aveai deja guvernarea țării. Și unii se întrebau atunci de ce mai face Dragnea promisiuni… Abia odată cu lansarea Ordonanței 13 a devenit clar scopul unor astfel de promisiuni: când controlezi puterea legislativă – Parlamentul, când controlezi puterea executivă – Guvernul, nu ți-ai dori să controlezi și puterea judecătorească, pentru a avea tacâmul complet? Mai ales în condițiile în care problemele tale personale și ale celor care te susțin vin inexorabil, contratimp, tocmai dinspre justiție? Ba da. Exact asta și-a dorit Dragnea & co… Și a crezut că nimic nu-i poate sta în cale.

Și a mizat greșit… Nu pentru că a mizat pe Grindeanu. Ci pentru că a mizat pe lipsa de reacție a unui popor care de-a lungul istoriei nu a dat prea multe dovezi de revoltă. N-a înțeles că totuși, populația unei Românii a anului 2017 nu mai este aceeași cu cea a anilor ’90. Că între timp, copiii și puștanii din acei ani au crescut, că există un segment substanțial de oameni care nu mai pot fi condiționați economic de funcționarii statului, că internetul este acum „în buzunarul” oamenilor și comunicarea nu se mai face doar prin canale media aservite, că oamenii se pot organiza rapid și că pot reacționa pe măsură. Că „noaptea ca hoții” nu poate funcționa…

Indiferent care va fi rezultatul votului pe moțiunea de cenzură PSD împotriva propriului guvern, este clar că Dragnea & co. au reușit ceva ce opoziția politică n-a reușit: să-i unească pe oameni, să-i facă să reacționeze dur la tentativele de derapaj de la un drum (chiar și așa cum e el, plin de hârtoape) către o organizare mai corectă a unei societăți. Viitoarele alegeri generale, fie ele la termen sau nu, vor arăta probabil că PSD-ul a reușit să se faulteze singur…

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

2 thoughts on “Miză prostească

  1. Magda 21 iunie 2017 at 8:55

    Noi, n-am mai fi avut atâtea probleme, DACĂ justiția își făcea treaba LA TIMP! Personajele mai sus amintite (și nu numai ele…) ar fi poposit prin alte locuri, nicidecum prin politică!
    Este cea mai nenorocită ȚARĂ din sud-estul Europei, codașă la lucrurile bune, și pe primele locuri, la ce-i mai rău!
    Este țara în care ești sfidat, umilit, prostit, manipulat, nedreptățit….

    • UnCheș 21 iunie 2017 at 9:38

      Observație corectă. Știm că justiția e strâmbă și că nu-i legată la ochi așa cum e prezentată idilic, în imagini specifice, cu balanța în mână. Când numești politic judecători la Curtea Constituțională, ce așteptări să ai?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.