LI-BER-TA-TE, LI-BER-TA-TE!

0
(0)

Ne amintim, nu-i așa, că una din cerințele demonstranților din decembrie ’89 și de-a lungul anului 1990 și după acesta era: „LI-BER-TA-TE, LI-BER-TA-TE!” Ca substantiv, noțiunea de libertate e prezentată în DEX la prima definiție ca fiind „Posibilitatea de a acționa după propria voință sau dorință.” Și-acum să ne uităm la societatea românească… Oamenii ce formează această societate sunt liberi? Sau altfel spus, pe baza definiției din DEX, acționează ei „după propria voință sau dorință”? Desigur că excludem din discuție varianta unei așa-zise libertăți individuale prost înțelese în care fiecare și-ar vedea strict de propriile interese, fără a ține cont de ceilalți, lucru ce ar duce la anarhie socială…

Așadar, despre ce fel de libertate vorbim astăzi? Auzim despre premieri și candidați la funcția de premier impuși/sugerați/împinși „la înaintare” de diverse grupuri de interese/servicii, etc…. Vedem miniștri, marionetă ai unuia sau altuia… În funcții cheie ale statului, așa cum e Curtea Constituțională, sunt puși unii „independenți” care ani de zile au fost membri de vază ai partidelor politice… În diversele consilii de administrație ale firmelor „de stat” sunt numiți unii sau alții care, desigur, se consideră „obligați” celor care i-au numit acolo… În diversele colegii, parlamentarii „fac legea” prin trafic de influență… La conducerea diverselor firme se fac numiri pe baza obedienței… „Activitatea” birourilor parlamentarilor se bazează pe „activiști” condiționați economic sau pentru diverse locuri de muncă mai „călduțe”, pentru ei sau pentru o rudă a lor… La locurile de muncă, vom găsi tot mai mult angajați care „fac frumos” în fața unor șefi, care la rândul lor „fac frumos” în fața unor șefi mai mari, și tot așa… Cei care refuză acest gen de comportament, sunt dați deoparte…

Și-n aceste condiții, revine întrebarea: câți dintre noi sunt „liberi”? Liberi să se exprime deschis, să gândească liber, să se manifeste „după propria voință sau dorință”?

libertatea pare să fi rămas un deziderat, la fel ca în ’89. Și ceea ce este grav nu este asta… Este grav faptul că tot mai mulți oameni renunță la acest deziderat. Să fie doar o părere?

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

One thought on “LI-BER-TA-TE, LI-BER-TA-TE!

 1. Magda 26 iunie 2017 at 20:04

  Mdeh! S-a strigat ”libertate” în 1989 , având în vedere eliberarea de sub tutela constrângătoare a sistemului de-atunci, căruia îi plăcea să te știe înfricoșat de ceea ce-ai fi putut păți dacă protestai chiar și-n gând,  împotrivindu-te Sistemului, devenind plin de îndoieli față de buna-credință a cuiva dacă nu cumva ascunde ceva în spatele cumsecădeniei, ceva ce te-ar compromite dpdv al partidului, devenind bănuitor (în general) privind intențiile altora, dar veșnic ”mulțumit/mulțumitor” pentru siguranța lagărului închis în care trăiai…datorită partidului care-și scotea pârleala  în interes personal, huzurind și gustând din fructul oprit occidental, având grijă pe partea cealaltă, să întărească cultul personalității al tovarășului și-a tovarășei, fără de care n-ar mai fi avut ascendent social asupra ta!
   
  Azi, societatea românească are DOAR cetățeni LIBERI SĂ-ȘI PĂRĂSEASCĂ ȚARA, fiindcă  partidele venite la putere, au format un sistem închis, ca pe vremea împușcatului, în care…LA FEL = EI CENTREAZĂ, EI DAU CU CAPUL…LEGISLATIV, ADMINISTRATIV, APLICATIV NUMAI PENTRU PROSTIME, NU ȘI PENTRU EI!

  Deci, un fel de STAT ÎN STAT, având circuit închis, deschis oricând NUMAI pentru cei care le-au dat voie să și-l formeze, suflându-le în ureche 27 de ani cum se cucerește o țară fără război, numai dpdv ECONOMICO-FINANCIAR, lovind-o și-n coaste CULTURAL, în flueierele picioarelor pentru a sări DIRECT peste hotare ori căzând la modul subzistent, LA PĂMÂNT , împlântându-i apoi cuțitul în spate pentru încrederea votului acordat din 4 în 4 ani, nu fără un upercut dizlocându-i și mandibula! Și procesul continuă…pe toate părțile văzute și mai puțin văzute! Deja se vor schimbate nume de străzi după chipul invadatorilor INVIZIBILI acum 27 de ani, dar FOARTE VIZIBILI azi…a multor oale sparte, inclusiv HOLOCAUSTIV!

  Și asta nu e tot! Mai sunt și alții care se IMPUN neobrăzat: Austria prin defrișarea pădurilor, Exxon la Marea Neagră, Chevron la Roșia Montana și colosul Bechtel care a făcut ZERO autostradă dar și-a tras banul din avuția  noastră, precum pielea de pe spinarea măgarului de român, care nu știe ce duce, cât mai duce-n spate!

  Și așa, pentru MULTI-CULTURALITATE, apa-canalul, adică APA NOVA e-a francezilor, Lukoil-ul este al rușilor, Enelul, italienilor, etc… grecii ne-au păpat banii de pe urma jocurilor de noroc, a telefoniei și tot așa!
   
  Ce concluzie tragem de-aici ? Că, grupuri compacte de politicieni, s-au vândut/ne-au vândut fie unora, fie altora…d-aia sunt atât de bogați și fericiți!
   
  Ce i-a rămas românului, în urma vederii unui așa nemaiîntâlnit JAF? Decât să crape de oftică, ori să copieze la scară mică, ceea ce-au făcut/fac ĂIA ”MARI” – numai în interes propriu și personal, călcând peste cadavrele celorlalți!
  Deci, deja E ANARHIE SOCIALĂ…coborât la nivel MICRO, datorită nivelului MACRO…!
   
  Câți dintre noi mai sunt liberi?!
  Doar în sinea lor, în universul lor!
  Altminteri, te trezești că urli singur ca lupul,  la lună!
   
  Propria voință sau dorință nici măcar nu este băgată în seamă, cel mult este dusă în derizoriu de către politrucii partidelor – aflați ba LA PUTERE , ba ”ÎN OPOZIȚIE” și care-s PROFUND anti-naționali, imorali și amorali…fapt probat de 27 de ani! DE CE?!
   
  PENTRU CĂ LIBERTATE FĂRĂ DREPTATE, NU EXISTĂ!
   
  Iar DREPTATEA ÎN ROMÂNIA, NU E PENTRU FRAIERII DE NOI, care putem fi băgați la pușcărie pentru cea mai mică potlogărie, ea se revarsă ÎNTOTDEAUNA GENEROS, pentru chipul cel mai oneros cu putință al politicienilor de ieri, de azi…poate și de mâine!

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.