Diversitatea controlului…

0
(0)

Iată că formele de control au o diversitate la care mulți dintre noi nu ne așteptăm… BBC-ul ne aduce la cunoștință că inclusiv imprimantele conțin din procesul de fabricație o modalitate de identificare a documentelor printate, așa cum pe vremuri, mașinile de scris erau identificabile și controlate de Securitate.

Pe scurt, povestea este așa: pe 3 iunie, agenții FBI au sosit la casa unui contractant guvernamental Reality Leigh Winner din Augusta, Georgia pentru că se presupunea că au existat scurgeri de secrete către presă; agenții susțin că au studiat cu atenție copii ale documentului furnizat de site-ul de știri online, au observat cutele acestuia, care sugerează că paginile au fost imprimate și „sunt efectuate manual dintr – un spațiu securizat”.

FBI susține că Winner a admis că a imprimat raportul Agenției Naționale de Securitate (NSA) și că l-a transmis către The Intercept. La scurt timp după ce a fost publicat articolul, acuzațiile împotriva Winner au fost făcute publice.

Cum s-a ajuns la identificarea „vinovatei”? Experții au analizat mai atent la documentul, acum disponibil public pe web. Ei au descoperit ceva de interes: puncte galbene într – un model de aproximativ dreptunghiular repetate în întreaga pagină. Acestea erau abia vizibile cu ochiul liber, formând un design codificat. După unele analize rapide, acestea păreau să dezvăluie data exactă și ora la care au fost tipărite paginile respective: 06:20 la 09 mai 2017 – sau cel puțin, aceasta era probabil ora de pe ceasul intern al imprimantei în acel moment. Punctele codifică, de asemenea, un număr de serie pentru imprimantă. Aceste „microdots“ sunt bine cunoscute cercetătorilor de securitate și militanților pentru libertăți civile. Multe imprimante color le adăuga la documente, fără ca oamenii să știe vreodată că sunt acolo.

Puncte de la o imprimantă HP LaserJet, iluminate cu lumină albastră (Credit: Florian Heise / Wikipedia)

Iată și alte modele:

Există o dezbatere în desfășurare legată etica atașării acestor informații la documentele printate de către imprimante fără ca utilizatorii să știe. De fapt, a existat chiar și o sugestie că aceasta este o încălcare a drepturilor omului și a proiectului MIT urmare a peste 45.000 de plângeri către companiile producătoare de imprimante.

Cu toate acestea, mulți cred că utilizarea unor măsuri de protecție sub acoperire pentru a asigura secretul documentelor clasificate sunt în continuare necesare în unele cazuri.

Oricum ar fi, vorba lui Caragiale rămâne valabilă: „Trădare, trădare, dar s-o știm și noi!

<

p style=”text-align: right;”>Sursa: Why printers add secret tracking dots

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.