Licență anti-piraterie, sau piraterie legalizată?

0
(0)

Iată că software-ul proprietar mai pune o cărămidă la zidul îngrădirii libertății tehnologiei informației…

Aflăm de pe go4it.ro că «Microsoft are acum brevet pentru „detectorul de piraterie”»:

Microsoft pare să nu cedeze în faţa pirateriei, obţinând de curând un nou brevet pentru o tehnologie care să identifice şi să marcheze utilizatorii care folosesc conţinut obţinut în mod ilegal. Este vorba despre un algoritm care să împiedice utilizatorii să acceseze respectivul conţinut, iar deţinătorii licenţelor ar putea şti imediat cine sunt respectivii utilizatori şi dacă au mai folosit conţinut piratat în trecut.

Această tehnologie ar putea fi integrată direct în sistemul de operare Windows, sau în aplicaţii precum browsere web, servicii cloud şi chiar aplicaţii de redare multimedia. Deţinătorii licenţelor care ar putea beneficia de acest sistem ar putea să aleagă să blocheze conţinutul piratat şi să colecteze informaţii despre utilizator, lucru care probabil că va putea fi folosit în instanţă în cazul celor care nu sunt la prima abatere. Desigur, toate aceste acţiune ar fi legale, întrucât un serviciu care foloseşte acest sistem ar include aceste informaţii în termenii şi condiţiile de utilizare.

Brevetul obţinut de Microsoft ar putea speria o bună parte dintre utilizatorii sistemului de operare Windows, întrucât în continuare mulţi dintre utilizatori folosesc o copii nelicenţiate ale acestuia, cât şi conţinut multimedia, aplicaţii şi jocuri video. Sistemul ar putea fi folosit însă şi în alte scopuri. De exemplu, ar putea împiedica sharing-ul de conţinut legal pe care un utilizator îl deţine, pentru a nu putea fi accesat de pe alte conturi.

Așadar, sistemul de licențiere al Microsoft se consolidează folosindu-se de propriile prevederi…

O astfel de prevedere nu face decât să contravină abrupt principiilor unui internet liber, așa cum era el promovat de discuțiile unor promotori ai libertății în lumea tehnologiei informației. Desigur că, în principiu, munca depusă pentru dezvoltarea unor tehnologii ar trebui recompensată. Dar de aici și până la impunerea unui monopol, până la arestarea oamenilor care ar folosi niște programe fără achiziția unor licențe, ar trebui să fie cale lungă….

Vorbeam de monopol și unii ar putea să mă contrazică, spunându-mi că nu e vorba de nici un monopol, întrucât utilizatorul poate oricând trece pe un sistem de operare gratuit, așa cum e Linux-ul. Așa cum poți schimba postul la televizor… Da, așa e! Și totuși nu-i atât de simplu, în condițiile în care ai un sistem de învățământ în care programa școlară impune aproape în exclusivitate Windows-ul. Altfel spus, insidios, oferind licențe atractive sistemului de învățământ, producătorul îi atrage de la vârste fragede pe viitorii cumpărători de licențe. Mai mult, în condițiile în care întreaga administrație a statului folosește exclusiv MS Windows, e logic ca toți cei ce au relații cu statul (și cine nu are?!) să fie cumva obligat să folosească (și) Windows-ul, pentru compatibilitate.

Practic, din profiturile obținute, o companie de genul Microsoft își poate permite nu doar o promovare agresivă, ci chiar o manipulare a utilizatorilor tehnologiei informației. Nu uităm desigur Dosarul „Microsoft” din România…

Dar, în ultimă instanță, problema nu este la producătorul acestor aplicații. Fiecare poate să-și stabilească propriile prețuri pentru produsele sale. Problema este la consumator…

Cu ceva timp în urmă aflam despre faptul că întregi administrații au trecut pe Linux, așa cum putem citi mai jos:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Noi când schimbăm „canalul”?

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

2 thoughts on “Licență anti-piraterie, sau piraterie legalizată?

  1. Magda 10 mai 2017 at 14:36

    Orice învâț, are și-un dezvăț…se pare că e o alternativă Linux-ul, care-i și gratuit pe deasupra!

  2. Magda 10 mai 2017 at 14:43

    Întrebarea retorică, trebuie pusă și organelor ”competente”, mai ales că recomandă și U.E. pentru implementarea Linux-lui pentru Administrație și structurile guvernamentale!
    Trebuie făcută mai multă PUBLICITATE și luat la întrebări decidenții….

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.