Libertatea și viitorul internetului (9)

Aceasta este partea [part not set] din totalul de 11 articole ale seriei libertate-viitor-Internet
0
(0)

Cenzura

Un alt important aspect reliefat prin discuțiile celor patru este cel legat de cenzură, acesta fiind un alt atac la adresa libertății individuale, atât de exprimare, cât și de informare.

O primă idee pe această temă este aceea a diferențierii ce trebuie făcută între securitatea tehnică a unui sistem și securitatea afacerilor guvernamentale. Și asta în condițiile în care, chiar dacă ai un sistem tehnic cât se poate de bine securizat și reprezentanți guvernamentali să considere că nu e bun de nimic. Pentru simplul fapt că aceștia consideră un sistem ca fiind sigur doar atunci când ei îl pot controla observând ce se întâmplă în interiorul său, sau cu alte cuvinte, atunci când ei îl pot sparge! De unde provine o astfel de optică? Din faptul că „cel mai periculos lucru care se poate întâmpla unui guvern în ziua de astăzi” este atunci când se poate când se poate observa că „ideile oamenilor sunt mai bune decât politica lor”…

Pe de o parte, oamenii ar trebui să lupte pentru drepturile lor, iar pe de altă parte, tocmai pentru a putea face asta, trebuie să înțeleagă de ce să facă asta! În caz contrar, pot ușor accepta o manipulare simplă prin care pot accepta cenzurarea internetului pentru că „este spre binele poporului”! Spre exemplu, China are unul din cele mai performante sisteme de cenzură a internetului. Acolo, pe un echivalent al Twitter-ului numit Weibo, guvernul filtrează unele hashtags pentru a se asigura că ele nu părăsesc o anumită provincie…

De asemenea, Google omite unele rezultate ale căutărilor, așa cum procedează spre exemplu cu anumite pagini ce fac referire la WikiLeaks

Cenzurarea a fost o practică a celor de la putere de-a lungul istoriei… Ziare cu renume elimină în secret articole din arhiva lor online… Practic, istoria este ștearsă, precum spunea Orwell: „Cel care controlează prezentul, controlează trecutul, iar cel care controlează trecutul, controlează viitorul”.

Față de alte zone geografice în care cenzura poate lua forme primitive, în occident aceasta a îmbrăcat doar forme mai sofisticate, dar nu a fost eliminată. Sofisticare vine din caracterul vag și din straturile din ce în ce mai obscure în care este învelită realitatea. Procesul cenzurii poate fi imaginat ca o piramidă care lasă să se vadă din nisip doar vârful ei, acest vârf fiind public prin cazurile de calomnie, asasinări ale jurnaliștilor, camere de fotografiat smulse de personal militar, etc…. Ori aceste aspecte prezintă doar cenzura cunoscută, cea publică. Stratul următor, aflat sub vârful vizibil, este format din toate persoanele care nu-și doresc să fie la vedere, în vârf, cele care se autocenzurează, tocmai pentru a nu ajunge acolo. Următorul strat se găsește la la nivelul stimulentelor economice pentru ziariști sau patronii din presă pentru a se aborda anumite subiecte, sau pentru a se evita altele. Mai există un nivel pur economic, bazat pe subiectele avantajoase din punct de vedere economic, pentru ca următorul strat să fie format din prejudecățile cititorilor, pe nivelul lor de educație, pe posibilitatea manipulării lor prin știri false, dar cărora nici nu le poți spune un adevăr prea sofisticat… În fine, un ultim strat este cel al distribuției, în sensul în care unii oameni pur și simplu nu au acces la informație într-o altă limbă. Iată deci, piramida cenzurii…

Și nu cenzura este soluția! Filtrarea ar trebui făcută de fiecare dintre noi în parte, în dispozitivul final al utilizatorului final, adică lucrul pe care-l avem între urechi…

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Deplasare în serie ::

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.