- Libertatea și viitorul internetului (1)
- Libertatea și viitorul internetului (2)
- Libertatea și viitorul internetului (3)
- Libertatea și viitorul internetului (4)
- Libertatea și viitorul internetului (5)
- Libertatea și viitorul internetului (6)
- Libertatea și viitorul internetului (7)
- Libertatea și viitorul internetului (8)
- Libertatea și viitorul internetului (9)
- Libertatea și viitorul internetului (10)
- Libertatea și viitorul internetului (11)
Combaterea supravegherii totale cu legile fizicii
Există soluții tehnice precum unele servicii descentralizate pentru ca fiecare să-și găzduiască propriile date, servicii de criptare a datelor, spre exemplu. Sau există opțiunea politicilor prezentate anterior. Pentru moment, pare că se impune dezvoltarea ambelor opțiuni. Ceea ce devine limpede este necesitatea existenței și dezvoltării software-ului liber, cel care-și oferă sursele tuturor, surse ce pot fi modificate și care pot fi examinate de oricine, pentru a vedea exact ce face.
(…) software-ul liber este una din bazele pentru o societate online liberă, pentru a avea oricând posibilitatea de a controla mașina și de a nu lăsa mașina să te controleze pe tine.
Mai mult, e nevoie de o criptografie puternică, astfel încât dacă vrei să-ți păstrezi datele doar pentru tine, nimeni să nu le mai poată citi. E nevoie de instrumente precum Tor sau Cryptophone. Așa cum de asemenea, ar putea fi nevoie ca în paralel cu dezvoltarea unor astfel de tehnologii să fie nevoie și de legi care să fie în mâinile cetățenilor, pentru ca aceștia să poată controla modul în care e folosită tehnologia, legi care să permită sancționarea celor ce ar putea-o folosi disprețuind orice etică, cu încălcarea confidențialității cetățenilor.
Aproape orice autoritate modernă își impune puterea prin violență sau amenințarea cu violența. Doar în cazul criptografiei, violența nu va putea rezolva niciodată o problemă matematică. Chiar dacă în spatele oricărei acțiuni s-ar ascunde forța autorității, aceasta tot nu va putea rezolva acea problemă matematică! Din păcate, acest aspect nu este încă evident oamenilor neimplicați în această problematică de natură tehnică. Ori acest lucru trebuie înțeles, el trebuie să devină evident!
Se întâmplă ca o caracteristică a realității în care trăim să fie aceea că există unele probleme matematice care pot fi elaborate și pe care nici cel mai puternic stat nu le poate rezolva. Astfel de idei au fost probabil atrăgătoare și pentru studenții californieni care au retras invitațiile de a le vorbi, unei Rise sau Lagarde, pe principiul „democrației încărcate și gata să tragă”…
Așadar există o proprietate a universului care se află de partea confidențialității, fiindcă unii algoritmi de criptare nu pot fi sparți de nici un guvern, niciodată.
Din păcate, în ce nu se poate avea încredere este în aparatul cu care folosești acele cifruri de criptare… Din fericire, acest dezavantaj nu conduce la interceptări în masă. Ori problema este aceea a interceptării în masă! Asta pune în pericol civilizația globală, și nu urmărirea individuală…
S-a exprimat ideea că, având de a face cu uriașe forțe politico-economice, „rezultatul cel mai probabil este că eficiența naturală a tehnologiilor de supraveghere comparată cu numărul oamenilor va duce încetul cu încetul vom deveni o societate polițienească totalitară și globală” și că, „probabil ultimii oameni liberi rămași în viață vor fi cei care înțeleg cum să folosească criptografia pentru a se apăra împotriva acestei supravegheri complete, totale, precum și unii oameni care au ieșit complet din sistem, neoluddiți (a se vedea Neo-Luddism) care s-au ascuns în peșteri sau popoare tribale tradiționale care nu au nici unul din avantajele unei economii moderne, deci capacitatea lor de a juca vreun rol este foarte limitată”.
Din perspectiva pieței libere, ar putea exista o piață a confidențialității încă neexplorate, care ar putea oferi stimulente economice pentru companii care să creeze instrumente ce le-ar putea oferi utilizatorilor posibilități individuale de a-și controla datele și comunicațiile. Oricum, criptografia va fi peste tot. Se construiesc rețele noi, așezate peste internet, rețele virtuale private, a căror confidențialitate e garantată de criptografie.
„Cred că singura apărare eficientă împotriva distopiei supravegherii care se apropie este cea în care iei singur măsuri pentru a-ți proteja confidențialitatea…”
„(…) Este necesar ca frica să pună stăpânire pe oameni astfel încât aceștia să înțeleagă problema și abia apoi se va crea destulă cerere pentru ca ea să fie rezolvată.”
În aceste condiții fiecare dintre noi vom avea la dispoziție două opțiuni:
- „Trebuie să fiu atent la ce spun, trebuie să mă conformez” tot timpul, lucru similar cu acceptarea supravegherii totale și renunțarea de bună voie la libertățile individuale.
- „Trebuie să-mi însușesc noțiuni elementare ale acestei tehnologii și să-mi instalez componente care să mă protejeze, astfel încât să-mi pot exprima liber gândurile, să comunic liber cu prietenii și cu oamenii la care țin”.
Ca totdeauna în viață, opțiunile individuale vor face diferența…