Libertatea și viitorul internetului (11)

Aceasta este partea 11 din totalul de 11 articole ale seriei Libertate-viitor-Internet
0
(0)

Șobolanii de la operă

Și iată că am ajuns la articolul final al acestei serii… O serie de articole care prezintă ideile de bază ale unei discuții dintre patru creatori de tehnologii internet, idei ce merită toată atenția noastră…

Titlul acestui articol, identic cu cel al ultimului capitol al cărții, provine de la cele povestite de Julian Assange despre prezența în interiorul operei din Sydney a unui șobolan de apă care se desfăta cu bunătățile întinse pe mesele acoperite cu pânză fină… E drept că în același paragraf, este pomenită prezența la spectacolul acelei seri de operă a unei doamne care era nimeni altcineva decât un agent CIA! 😉

Practic, acest capitol al cărții ne prezintă două viitoare (sau actuale deja!) scenarii ale evoluției societății umane: unul al libertăților individuale și al șanselor fiecăruia de a se informa și vorbi liber, iar celălalt, diametral opus, un scenariu al manifestării unor tendințe „de omogenizare, universalizare, spre transformarea întregii civilizații omenești într-o singură piață” care „vor aduce, pentru fiecare serviciu sau produs, factori normali de piață, cum ar fi un lider de piață, un al doilea, un al treilea jucător – care va fi unul de nișă, iar apoi niște codași care nu au nici un cuvânt de spus”. Și-așa s-ar ajunge la „o masivă omogenizare culturală, o standardizare masivă pentru a face ca aceste schimbări rapide să fie eficiente”.

Practic, am vorbi despre „o structură extrem de restrictivă, omogenizată, postmodernă, transnațională și totalitară, de o complexitate de necrezut, absurdă și devalorizată, iar în interiorul acestei complexități incredibile, un spațiu în care pot ajunge doar șobolanii isteți”. O traiectorie negativă a unui „stat polițienesc transnațional, ticsit cu drone, un neofeudalism în rețea al elitei transnaționale – nu în sensul clasic al cuvântului, ci în sensul unei interacțiuni complexe, multipartite, care a apărut ca urmare a delimitării mai multor elite naționale față de populația comună și a unirii între ele a acestor elite. Toate comunicațiile vor fi supravegheate, stocate pe veci, urmărite în permanență, fiecare individ, în toate interacțiunile sale, va fi identificat cu acel individ, de la naștere până la moarte, de către aceste noi cercuri conducătoare”.

(…) acest lucru nu poate produce decât o atmosferă de control strict. Dacă toate informațiile care au fost adunate despre lumea în care trăim ar fi publice, acest lucru ar putea reechilibra dinamica puterii și ne-ar permite, în calitate de civilizație globală, să ne modelăm propriul destin. Dar fără o schimbare dramatică acest lucru nu se va întâmpla. Supravegherea în masă se aplică, în proporții diferite, celor mai mulți dintre noi, transferând putere către cei din interiorul sistemului care însă, cred eu, nu se vor bucura nici ei prea mult de această minunată lume nouă. Acest sistem va coincide și cu o cursă a înarmării cu drone care va elimina hotarele clar definite așa cum le știm astăzi, fiindcă aceste hotare sunt rezultatul contestării unor delimitări fizice, iar rezultatul va fi un război perpetuu în care rețelele de influență victorioase vor începe să stoarcă concesii de la lume. Iar pe lângă aceasta, oamenii vor fi pur și simplu îngropați sub imposibila matematică a birocrației.

S-ar ajunge astfel la o lume în care „singurii oameni care vor reuși să-și păstreze libertatea […] vor fi cei care vor fi educați în ceea ce privește funcționarea internă a sistemului. Prin urmare, doar o elită de rebeli high-tech va rămâne liberă, acești șobolani isteți care fug prin clădirea Operei”.

În schimb, scenariul optimist ar fi acela acela al respectării dreptului de a citi și de a vorbi liber, fără să existe excepție nici măcar în cazul unui singur om… Și-aici „sunt cuprinse și dreptul la exprimare anonimă a opiniei, capacitatea de a face tranzacții cu diferite persoane fără să existe intervenții ale unor terți, capacitatea de a călători liber, capacitatea de a corecta datele despre tine din diferite sisteme. Să avem transparență și răspundere pentru fiecare sistem în care vedem că există orice fel de influență”.

Odată cu creșterea numărului sistemelor de procesare a informației și a laturii lor reprezentate de rețea, și odată cu disponibilitatea unor instrumente ca Tor și criptarea și așa mai departe, cantitatea datelor care poate fi suprimată este destul de mică, ceea ce înseamnă că asta e tot ce pot face guvernele, iar ele o știu prea bine. Știu bine că a opera în secret în zilele noastre înseamnă doar a opera în secret pentru o anumită perioadă, mai devreme sau mai târziu totul devenind public, iar acesta este un lucru bun. Aspectul acesta schimbă modul în care operează. Lucrul acesta înseamnă că știu că există o răspundere.

(…)

Avem nevoie de software care este la fel de liber ca legile unei democrații, astfel încât fiecare să-l poată studia, schimba, să-l poată înțelege în întregime și să se asigure că acel software face ceea ce-și dorește utilizatorul să facă. Software Liber, Hardware Liber și cu Sursă Deschisă.”

Și acestea fiind spuse, seria aceasta s-a închis… Ideile de aici însă, ar trebui să ne călăuzească pe fiecare dintre noi…

Deplasare în serie<< Libertatea și viitorul internetului (10) ::

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

2 thoughts on “Libertatea și viitorul internetului (11)

  1. Magda 22 aprilie 2017 at 8:22

    Mda…procesul de care spui în seria de articole dedicate viitorului internetului, deja funcționează, e pus în aplicare…surd și mut la mesajele DE INTERES care-ar trezi proștii din adormire!

  2. Magda 22 aprilie 2017 at 8:23

    Foaarte tare!
    A preluat mesajul, dar cele dedicate documentarelor săptămânale, NU!
    Care să fie șpilul?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.