În discuție: „Trei zile până la Crăciun”

0
(0)

Deși nu e chiar un documentar, documentarul, „Trei zile până la Crăciun”, folosește totuși imagini de arhivă… Și, dintr-o perspectivă filozofică, pune în discuție atât de fragila limită dintre puterea absolută și cădere. O cădere finalizată cu moartea.

Așa a arătat „fuga dictatorilor”? Adică, în vreme ce la „Televiziunea Liberă” se vorbea de o fugă organizată, de trecerea graniței, de pașapoarte, cei doi umblau de bezmetici prin stufăriș, într-o mașină de Miliție? Și atunci aflau și ei de dezastrul economic în care era țara ca urmare a guvernării comuniste?

Iată ce declara un fost militar:

Același lucru l-a transmis și Ion Iliescu: s-ascultăm de Stănculescu… Deci și Ceaușescu, și Ion Iliescu ne spuneau s-ascultăm de… Stănculescu… Pentru noi, a fost iar un motiv de… de… spaimă. Nu știam ce se-ntâmplă!

Nu-i așa că e interesant?

Un alt dialog interesant:

Ceaușescu:

– Cine conduce armate?

Ofițer:

– Generalul Militaru.

Ceaușescu:

– Cine? Păi ăsta este agent KGB, este omul rușilor!

Iliescu ne-a introdus noțiunea de „teroriști”, acei indivizi „fanatizați”, de „o cruzime inimaginabilă”, „trăgând în locuințe, în cetățeni, provocând victime în rândul militarilor”, dar culmea toți aceștia rămași la nivel de „noțiune”, întrucât n-au fost găsiți, nu-i așa?

Dar, iată și o declarație gravă, care explică agresarea unității militare din Târgoviște:

Tot ce ni s-a întâmplat nouă în cazarmă n-a avut decât un singur scop: să-i omorâm noi, fără proces.

Și după împușcarea celor doi, discuții legate de difuzarea casetei:

„Ați auzit ce se spune? Am schimbat un mincinos cu altul?”

„Consiliul Frontului ne-a impus cenzura!”

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

27 thoughts on “În discuție: „Trei zile până la Crăciun”

 1. Magda 11 aprilie 2017 at 14:20

  În încercarea de a-i opri avântul către fereastră, cei care-l țin pe Ceaușescu, mătură un pic cu el pe jos, pentru că se opune ca un copil răsfățat căruia nu i se face voia.
   
  Elena se ridică și sare ca o cloșcă în capul Ofițerului luându-l la palme – peste cap, peste brațe: Alo, alo, alo! De ce dai mă în tovarășul? În Comandantul Suprem? SĂRIȚI! SĂRIȚI!
  Și începe să bată cu furie în ușă: Banditul, descreieratul! L-au umplut de sânge!
   
  Ușa se deschide, și intră un Căpitan, apoi un Colonel: Ce se întâmplă aici?
   
  Elena: Ăsta a vrut să-l omoare pe tovarășul. Băăă! De ce dai băăă?!
   
  Ceaușescu, cu batista la nas, apoi arătând acuzator spre Ofițerul care l-a oprit în a se arăta la geam: Colonele! Trădătorul ăsta, a dat în Comandantul Suprem! Să fie judecat și condamnat! Eu am vrut să vorbesc poporului!
   
  Ofițerul acuzat: Nu puteam să-l las, dacă află mulțimea că-i AICI, îl omoară!
  Pe mine vă rog să mă schimbați! Nu mai rezist!
   
  Colonel: Boboc, treci la ușă!
   
  Ofițerul Boboc: Am înțeles, să trăiți!
   
  Colonelul, către Căpitan: Stoica, tu vei asigura protecția Comandantului Suprem în interior.
   
  Căpitan Stoica: Am înțeles, să trăiți! Hai, executarea!
   
  Se pune scaunul la locul lui, se trag draperiile acoperind lumina de-afară, și se îndeasă în spatele caloriferului.
   
  În zilele noastre, unul din ofițerii de-atunci: După ce s-a mai potolit, Ceaușescu, ba vorbea cu Boboc, ba mi se-adresa mie…
  Zice:”pentru faptele voastre și nu știu ce, o să plătiți nu știu cum! Pentru că în România este necesar comunismul, astea cu socialismul, realizările pe care le-a făcut, etc.”
   
  La care eu, practic după o zi plină de nervi și de stres, i-am trântit-o pe românește: ”Știți care-i problema? S-a dus dracului cu socialismul și comunismul în țara asta!”
  Așteptându-mă după reacția mea, să aibă și el la fel o reacție extrem de dură.
   
  Ba asta a fost șocantă, și n-o s-o uit câte zile-oi avea: a început să zâmbească, a pus o mână pe mine, m-a bătut ca să mă liniștească, și mi-a zis: ”Băiețică, ceva în genul ăsta…Tinere, ești prea mic ca să înțelegi anumite lucruri! Comunismul și socialismul, vor dăiunui de-a pururi în această țară, prin structurile sale joase!”
   
  (Aici a profețit bine Ceaușescu! Pe venele multor români curg comunismul și socialismul…și l-au impropriat datorită stabilității, solidarității în GRI-ul șobolănesc din societatea de atunci, a locului de muncă asigurat, a unei pensii, în ciuda rațiilor de la Alimentara, a lipsei agentului termic pe seama căruia s-au făcut atâtea bancuri, a cozilor interminabile LA ORICE, a programului TV de 2h, etc…el e bătătorit BINE în mintea  celor care-au condus sau s-au lăsat conduși în România, după lovitura de stat din 89, iar prin apucăturile lor de hiene turbate, dublate de o lăcomie ce poate fi justificată doar de unii care au făcut foamea și frigul și nu vor s-o mai facă, s-au obișnuit să mintă, să falsifice cifre, nume, situații, statistici, precum producțiie mărețe la cereale raportate tov-lui, care în realitate erau la sfert! )
   
  Nu m-am gândit la adevărul și valalbilitatea spuselor lui! PERFECT ADEVĂRATE! Perfect adevărate cu desfășurarea de 21 de ani…
  Eu îi zic testamentul lui verbal: ”după ce se va termina cu noi, într-un fel sau altul, PRAFUL ȘI PULBEREA SE VA ALEGE DE ȚARA ASTA! ”

 2. Magda 12 aprilie 2017 at 13:44

  Iar în cazarmă, cu ceaușeștii.
   
  Ceaușescu se plimbă nervos prin cameră, dând ocol.
  Leana îl privește cum se frământă, apoi îi spune ceva la ureche.
  Cei doi ofițeri sunt, unul la fereastră cu pistolul mitralieră în mână, celălalt, înspre ușă.
  Ceaușescu, se apropie de cel de lângă fereastră.
  Acela, acoperă brusc fereastra și salută din călcăie, apoi ascultă cu atenție ceea ce îi spune în șoaptă, apoi îi spune: N-aveți nicio șansă!
  Apoi îndreaptă pistolul mitralieră spre el și-i ordonă: Treceți la loc!  
   
  Ceaușescu se îndepărtează de ofițer, așezându-se alături de Leana, luând-o protector pe după umeri.
   
  În zilele noastre, Maiorul Mareș povestește: Eram déjà de 3 zile și 3 nopți nedormiți, niciun minut, și-atunci, domnul Chemenci a luat hotărârea să-i ducă la București. În momentul în care l-a anunțat pe Stănculescu în seara de 24 că-i duce la București, Stănculescu, cred că forțați de noi, au luat hotărârea să vină la Târgoviște.
   
  Din penitenciarul Jilava,
  Gen.Victor Atanasie Stănculescu, fost Ministru al Apărării: Cam aici a fost momentul crucial. I-am spus: ai grijă ca nu cumva să se apropie cineva de cazarmă, folosește-ți forțele pentru apărare, iar pe ei, ar fi bine pentru securitate, să-i duci într-un transportor blindat, să-i plimbi.
   
  Iar în cazarmă.
  Îi arată pe cei doi, cu haine militare pe ei, zgribuliți, în transportor.
  Ceaușescu, către Elena: Aici am fost arestat, în ilegalitate. De la Târgoviște m-au luat, la Târgoviște-am ajuns.
   
  -Hai dă-i drumul!
   
  -Stai așa! Un ofițer înmânează un plic mare, pentru tovarășii.
   
  -Un plic de la București, pentru Dvs.
   
  Ceaușescu, deschide plicul, se uită-n el și spune: Am băut ceai, astea (nu se știe ce…), le fac mâine.
   
  În zilele noastre, unul din ofițerii de-atunci: În dimineața de 25 decembrie, așteptându-mă la ce-i mai rău, a venit Țecu și ne-a spus la 05:30, ”băi, ne întoarcem în cazarmă, ne întoarcem cu tab-urile, și ne ducem de unde am plecat iară! O luăm de la cap!”
  Practic, am luat-o de la cap!
  Ne-am întors cu tab-urile, n-au fost incidente, i-am scos din tab-uri anchilozați de frig, stând nemișcați o noapte întreagă în transportor, în spațiu închis, și le-am pus niște pături pe ei, le-am adus niște ceai neîndulcit.
   
  În cazarmă, intră un alt ofițer:
   
  Ceaușescu: Unde mergem?
   
  Ofițerul: Plecăm de-aici!
   
  Li se iau paltoanele militare de pe ei, inclusiv căciulile kaki, cu stemă.
  Sunt ajutați să se îmbrace cu hainele lor: lui Ceaușescu i se pune la gât fularul de mătase, apoi haina pe umeri, ei, baticul și o ajută să-și îmbrace paltonul.
   
  În zilele noastre, unul din ofițerii de-atunci: Stănculescu, când a plecat spre Târgoviște, n-a avut…pentru că trebuia să știu și eu…culoar de zbor!
  Deci, el și cu toți oamenii ăia, cu 5 elicoptere, a venit aicea, cum să spun…neautorizat!

 3. Magda 12 aprilie 2017 at 13:50

  Din penitenciarul Jilava,
  Gen.Victor Atanasie Stănculescu, fost Ministru al Apărării: I-am spus, ”o să-ți dau un semnal cu o eșarfă galbenă, primul elicopter din față; venim cinci, cu primul elicopter din față, îți dau o eșarfă galbenă, în partea dreaptă, o țin la mine.”
   
  În zilele noastre, un alt ofițer, din cei de-atunci: Inspirația, sângele rece al unor comandanți, pentru că, erau peste 32 de comandanți de subunități care aveau ordin clar, că dacă vine un elicopter sau vin mai mult de două elicoptere, și fără eșarfă galbenă, să deschidă FOC în mod automat.
   
  În zilele noastre, Maiorul Mareș povestește: ”Trageți în tot ce zboară! Nimic din ce zboară, nu este ținta noastră. Sunt inamici!”
  Și sub impresia acestui ordin, am primit noi cele 5 elicoptere.
   
  În zilele noastre, un alt ofițer, din cei de-atunci: Stănculescu și Bucureștiul, n-au știut că-s în cazarmă, cum n-au știut nici oamenii de-aici, din cazarmă că Nicolae și Elena Ceaușescu sunt aici, de frica de a nu-i omorî, de a-i duce vii și de a-i lua Stănculescu la București, să facă ce-o vrea cu ei!
   
  În cazarmă.
  Între timp, la o oarecare depărtare de tab-ul în care erau ceaușeștii, stau de vorbă doi ofițeri.
  Elena: Ce-i? Cine-a venit?
   
  Ceaușescu: Stai liniștită, e Stănculescu!
   
  Elena: Suntem salvați! Nu ne lasă Victoraș pe noi!
   
  Ceaușescu: Mai existăși patrioți, nu numai trădători.
   
  Stănculescu, face semn cu mâna tab-ului să se apropie.
   
  Când ajung în dreptul tab-ului, patru soldați cu arme în mâini, ascultă de un ofițer care le ordonă: Executarea!
   
  Ofițerul din tab, ridică capacul și scoate capul afară.
   
  Cel cu soldații după el, îi spune celui de pe tab, ținând nu armă în mână, ci o cameră de filmat: Atenție, se filmează! Gata! Scoteți-i!
   
  -Gata, îi scoatem! Și se deschide ușa.
   
  -Haideți!
   
  Sunt filmați când coboară din tab, încadrați de-a stânga și de-a dreapta fiecăruia dintre ei, luați de braț, dar mai mult pe sus, de câte doi soldați înarmați.
   
  Ultimul ofițer ieșit din tab, închide ușa și respiră adânc, sprijinându-se cu mâna de tab.
   
  Îi arată într-o sală de cazarmă prevăzută cu patru mese simple, din placaj, care stau de partea fiecărui perete al camerei, iar pe după ele, ofițeri și civili.
   
  -Stați jos!
   
  Ceaușescu: Nu recunosc niciun tribunal, decât Marea Adunare Națională!
   
  -Suntem în fața unui tribunal al poporului!  
   
  Ceaușescu: Nu recunosc niciun tribunal, decât Marea Adunare Națională!
   
  – Marea Adunare Națională s-a desființat!
  (pe dracu, a luat denumirea de FSN care l-a și condamnat!)
  Noi judecăm după noua lege adoptată de către Consiliul Frontului Salvării Naționale.
   
  Ceaușescu: Lovitura de stat, nu poate fi recunoscută!
   
  -Este un organ al puterii legal constituite.
   
  Ceaușescu: Nu se poate constitui un organ decât numa de puterea de stat, de Marea Adunare Națională!
  Dacă cei primi au uzurpat puterea, cum s-a întâmplat sute și sute de ani în istoria României, au sfârșit prin a răspunde în fața poporului.

 4. Magda 12 aprilie 2017 at 13:55

  -Vă rog, reprezentantului Procuraturii, dau cuvântul pentru a susține actul de acuzare.
   
  În tot timpul ăsta, ofițerul cu camera de luat vederi care i-a filmat dinante de a ieși din tab, filmează și în sala ”de judecată”.
   
  Se ridică unul, fără haină militară pe el, doar în pullover, cu o banderolă cu steagul roș, galben și albastru, legată de cot: Domnule Președinte, și onorată instanță!
  Avem de judecat astăzi, pe inculpații Ceaușescu Nicolae și Ceaușescu Elena, care se fac vinovați de grave crime comise împotriva poporului român.
   
  (Dacă au arătat atâtea filmări reale cu Iliescu și alții, din Studioul 4, apoi interviuri cu ofițeri ai armatei de-atunci, DE CE nu au dat integral și filmarea cu făcătura aia de proces…cea reală, nu asta!)
   
  Cei doi inculpați, au săvârșit fapte incompatibile cu demnitatea umană și cu principiile sociale, acționând despotic și criminal, în mod deliberat, pentru a distruge poporul român. (lasă că i-au întrecut cei de după ei…)  
   
  În numele căruia s-au erijat drept conducători.
   
  (Cum bă s-au ERIJAT? Nu i-a ales și susținut în primul rând Marea Adunare Națională?! Dacă voiau să-i dea jos, din milă pentru popor și dragoste de țară, se riscau generalii din armată și/sau de securitate, să le dea la temelie, nu să troneze 26 de ani!
   
  Dar, au dus-o bine TOȚI din aparatul de Stat și/sau de partid (unicul…), având de toate, spre deosebire de prostime, muncitorime!
  Și-atunci, capul răutăților (ceaușeștii) s-a multiplicat formând CORP COMUN cu slugarnicii din subordine, alcătuind corpul caracatiței, iar tentaculele ei, strângând de gât până la sufocare, orice împotrivire venită de la prostime, prin miliția, securitatea de-atunci, scuipând cerneală otrăvitoare în ochii oricărui împotrivitor!
   
  Dacă nu era Gorbaciov care să execute ordinele Ocultei Mondiale, nu cădea niciun bloc comunist, cu atât mai mult România!
  Rămâneam un fel de Korea de Nord…cu așa ”bărbați” de rând, sau ”de stat”, care atât de lași și indiferenți au fost, că acceptau ca femeile lor să fie controlate lunar ginecologic, ca pe vite, dacă au rămas gravide sau nu, trebuind să dea naștere șoimilor patriei, pionerilor de mâine; iar dacă exista un cuplu neproductiv, sterilitatea se plătea prin taxa de celibat!
   
  Iar femeia gravidă prin ceea ce mânca, era tot într-un post, că nu putea să mănânce ascuțitorile ce stăteau în galantarele Alimentărilor pe post de mezel, iar uleiul și zahărul îl lua doar de pe cartelă, ca și cum ar fi fost război, NU timp de pace – muncind și duminica la construirea și propășirea comunismului multilateral dezvoltat, inclusiv pentru plata integrală a datoriei făcute de idiotul de Ceaușescu, prostit de FMI!
   
  Dacă  femeia nu murea din chiuretajele făcute empiric, sub ochiul aprig dar ager al securistului postat în  fiecare unitate medicală, personalul medical era pe post de cioclu, asistând cu privirea la moartea atâtor și-atâtor femei.
  Iar dacă femeia năștea pe timp rece, caloriferele fiind de decor, punea un cort în sufragerie și un reșou, ca să-și încălzească copilul…asta dacă nu o avea pe mă-sa la țară, ca să-l încălzească la soba cu lemne.
   
  Foarte ”bun” a fost regimul de-atunci!
  ”Bun” și ăsta de-acum…
  Austeritatea și tăierea unor nevoi era impusă DE SUS, de la tovarășii de partid, ACUM, tot de la foști tovarășii de sus,  travestiți în ”domni”, care te determină la o continuă auto-tăiere a multor nevoi, printr-o  austeritate auto-impusă!)
   

 5. Magda 13 aprilie 2017 at 13:31

  -Pentru crimele grave săvârșite de cei doi inculpați, în numele poporului român, victimele nevinovate ale acestor doi tirani, vă solicit condamnarea acestora la moarte, pentru săvârșirea următoarelor fapte penale:
   
  -infracțiune de genocid, prevăzută de Art.357, alin.1 Cod Penal, litera c;
   
  -subminarea puterii de stat, prevăzută de Art.162 Cod Penal, pentru organizarea de acțiuni armate, de natură să slăbească puterea de stat.
   
  -infracțiunea de acte de diversiune prevăzută de Art.163 Cod Penal, prin distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare, în întregime sau în parte, prin explozii sau orice alt mod, al instalațiilor industriale ori a altor bunuri, de natură să aducă în orice mod atingere securității statului și,
   
  -pentru infracțiunea de subminarea economiei naționale, prevăzută de Art.165 Cod Penal, prin faptul că au folosit organizații, din cele prevăzute de Art.145 Cod Penal, ori de a împiedica activitatea normală a acestora, de natură să submineze economia națională a poporului român.  
   
  -Ai auzit inculpat Ceaușescu Nicolae? Ai auzit care sunt învinuirile ce ție se aduc?
   
  Ceaușescu: Puteam să fim împușcați, și fără mascarada asta!
   
  Elena: Noi ne-am iubit poporul, îl iubim și nu….
   
  -De ce ați fugit și n-ați vrut să stați de vorbă cu poporul?  
   
  Ceaușescu: Poftiți?
   
  Elena: Care popor?
   
  -Ăla care l-ați adunat în Piața Palatului!
   
  Elena: Care-a venit! Nu noi i-am chemat în Piața Palatului.
  Ceaușescu: Nu, n-am fugit! Și cei care-au TRĂDAT, inclusiv UNUL prezent AICI, a chemat elicopterele, le-a dat ORDIN…
   
  Intră în Tribunalul ad-hoc, 2 ofițeri în uniformă albastră, 2 în uniformă kaki.
   
  -Ridicați-vă-n picioare!
   
  Elena: Nu dragă, nu ne ridicăm! Suntem oameni, da ce?
   
  -Tribunalul, în numele legii și-al poporului, declarând ÎN SECRET, condamnă în unanimitate de voturi, pe inculpații Ceaușescu Nicolae și Ceaușescu Elena, LA PEDEAPSA CAPITALĂ, și confiscarea totală a averii, pentru infracțiunea de genocid, prevăzută de Art.357, alin.1 Cod Penal, litera c, subminarea puterii de stat, prevăzută de Art.162 Cod Penal, act de diversiune prevăzut de Art.163 Cod Penal și subminarea economiei naționale, prevăzută de Art.165, alin.2 Cod Penal.
   
  Elena: Io-teeee….
   
  -Pronunțată în Ședință Publică, astăzi, 25 decembrie 1989.
   
  (Cum naiba a fost ”publică”, când erau numai militari de carieră într-o cazarmă?!)
   
  Vin spre ei, și-atunci se aude:
   
  Ceaușescu: Nu recunosc Tribunalul!
   
  Elena: Lasă, hai! Și-i face semn aceluia să se îndepărteze.
   
  Ceaușescu: Nu recunosc Tribunalul!
   
  -Nerecunoscând Tribunalul, nu poate exercita nicio CALE DE ATAC. În aceste condiții, vă rog să constatați că Hotărârea este DEFINITIVĂ.
   
  Ceaușescu: Cine-a dat lovitura de stat, poate să împuște pe oricine!
   
  -Tribunalul se retrage! Declară ședința încheiată!
   
  Ceaușescu: Dar România va trăi, în veci de veci!
  Și toți trădătorii, oricât vor fi…VA TRĂI ROMÂNIA!
  Și poporul român, LIBER, fără trădători!
   
  Elena: Ce facem dup-asta?
   
  Cei doi se ridică de la masă, dar apare un soldat care le spune: Rămâneți pe loc!
  Ofițerul care i-a întâmpinat ieșind din tab, tot filmează…
  Se întorc la masă, așezându-se pe scaune.  
   
  Ceaușescu: Mai bine luptă cu glorie deplină, decât SCLAV pe vechiul pământ!

 6. Magda 13 aprilie 2017 at 13:35

  Ce nedreptate! De toate ni s-a spus în lumea asta, dar nimic de trădători!
   
  Elena: ȘI I-AM AVUT LÂNGĂ NOI….
   
  Ceaușescu: Mda!
   
  Elena: Asta-i greșeala! Așa se întâmplă întotdeauna, greșelile și trădările, vin de lângă tine.
   
  La scurt timp, intră mai muți soldați.
  Ceaușescu se ridică în picioare. Apoi, imediat, și ea.
   
  -Stați! Rămâneți pe loc!
   
  Dar ei, merg unul după altul…
   
  -Cum vreți? Câte unul?
   
  -Câte unul!
   
  Elena: NU, împreună! Împreună am luptat, împreună vrem să murim!
   
  Ceaușescu: ÎMPREUNĂ!
   
  Elena: Așa! Vreți să ne omorâți? Ne omorâți pe-amândoi!
   
  Ceaușescu: Să se respecte ASTA!
   
  -NU! Executați ce s-a dispus!
   
  Elena, și mai hotărâtă, în timp ce se pregătește: Nu dragă, mergem împreună!
   
  Ceaușescu, își pune haina și căciula, bătând-o pe spate: ÎMPREUNĂ!  
   
  Elena: Faceți ce vreți!
   
  -Nu mișcați!
   
  Elena, văzând că unul dintre soldați se apropie cu bucăți de sfoară spre ei, pentru a le lega mâinile, reacționează: Ce-i asta? NU NE LEGAȚI! Nu-i frumos! RUȘINE, măi băiatule!  
   
  Între timp, din spatele unuia și-a altuia, sunt imobilizați de către soldați, pentru a le lega mâinile la spate.
   
  Amândoi protestează: NE-LEGAȚI, NE-LEGAȚI…AOLEU!
   
  În timp ce le sunt legate zdravăn cu sfori mâinile la spate, Ceaușescu se supune, privind la zbaterea Elenei care nu vrea să fie legată și nu acceptă ceea ce i se întâmplă.
   
  Elena: Măi băiatule, măi! Ce-o să zică poporul, măi? Dați-mi drumul la mână…aoleeeu! Vă minte! Ăia sunt ai Securității, nu ai noștri, aaauu! Măi băiatule, măi băiatule, îmi rupi mâna măăăă…rușine! AOLEEOOOO! AOLEEOOOO….
  V-am crescut ca o mamă!
  Dă-mi drumul la mână, îmi rupeți mâna, măăăăă!
  Ăia sunt ai Securității, nu ai noștri, voi n-ați auzit?
   
  -Știți câți dintre colegii noștri au murit din cauza voastră? Întreabă unul dintre soldați. Colegii noștri, frații noștri, au murit copii!
   
  Elena: Ăia sunt ai Securității, nu ai noștri! Noi suntem aicișea! Întrebați-i p-ăia de la putere!
   
  -Hai, mișcă!
   
  Și sunt scoși din cameră, dar nu se mai vede nimic, decât se-aude:
   
  Elena, disperată în voce, spre Ceaușescu: Nicule, în România se împușcă oameni?
   
  -Mișcă!
   
  Ceaușescu: România va trăi veci de veci!
   
  -Ține-l!
   
  Ceaușescu:Tot românul…LIBER! Nu cu trădători!
   
  -Hai pe-acolo, hai pe-acolo…
   
  Ceaușescu, cântând: Sculați voi oropsiți ai vieții…
   
  Elena: Nicule!
   
  El, tot cântă, în timp ce soldații se căznesc să-i ducă în fața plutonului de execuție.
   
  Apoi se-aud ropotele gloanțelor în cascadă….
   
  -Nu mai trage nimeni!

  La sfârșitul documentarului, apare mențiunea:
  În caseta transmisă de Televiziunea Română, imaginile execuției lipsesc. Motivarea oficială a fost că: ”Bateriile camerei de filmare se descărcaseră”.
   
   

 7. Magda 13 aprilie 2017 at 13:41

  Studiolul de emisie al Televziunii Române,
  25 spre 26 decembrie 1989
   
  Apare foarte multă lume în studio, majoritatea salariaților, civili de pe stradă, și ofițeri:
   
  -Inculpații Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu, au fost condamnați la moarte și confiscarea averii! Sentința a rămas definitivă și a fost executată.
  Vom reveni cu imagini luate în direct, în programul televiziunii de astă seară.
   
  Se aude și se vede pe ecranele televizoarelor.  
   
  Sergiu Nicolaescu, vorbind la telefon: Domnule Iliescu, un singur…dați caseta! N-o dați mâine, pentru că oamenii ăștia, mor astăzi! Toată televiziunea este aicea, cu un ofițer care stă cu arma îndreptată spre mine, dar nu mă sperie (trage domne, trage!)
   
  Stelian Tănase: Spuneți-i că-i lumea în jurul televiziunii!
  Din masele care or să ne înconjoare, or să instre teroriști și o să ne arunce-n aer!
   
  Se aude Iliescu: nu se propune darea întregii casete!
   
  Stelian Tănase: Ați auzit ce se spune? Am schimbat un mincionos, cu altul?
   
  Altul: Consiliul Frontului, NE-A IMPUS CENZURA! Noi, nu acceptăm cenzura! Dacă ați fi spus dinainte, făceam un montaj decent!
   
  -Vom difuza banda, așa cum este!
   
  -Avem nevoie de această casetă, într-un termen foarte scurt!
   
  -Insistă să aducă caseta!
   
  -De acord, în două ore sunt aici!
   
  Sergiu Nicolaescu, vorbind la telefon: Anunțăm acest lucru!
   
  -Se trage de timp!
   
  ”Între 22 și  25 decembrie 1989, au murit 957 de oameni, iar alți peste 5.000 au fost răniți, toți victime ale așa-zișilor ”teroriști”. Până în ziua de astăzi, nu a fost găsit și identificat niciun ”terrorist”. ”
   
  Apoi se aude ceea ce s-a auzit de pe casete, auzit și în film:
   
  ”Sediul CC al PCR. 22 dec.1989, ora 23:30
   CINE A VORBIT DE LA BALCON, ATUNCI? Mi se pare cunoscută vocea, dar nu reușesc să-mi dau seama!
  ”Afară, se aud gloanțe, bubuituri…. Se vorbește de la balcon: Nimeni nu a tras în Dvs.și nimeni nu a murit, cu toate că sunt explozii ale unor materii speciale – butelii de aragaz… 

  -Armata trage! Armata trage! Zice unul agitat.  

  -S-au tras mii de gloanțe, și n-a murit niciun om! spune unul calm. Toată lumea, să iasă în Piață!

     

  -Nimic nu ne împiedică să mergem cu istoria înainte!  

  -Nu plecați!  

  -Haideți oameni buni, Revoluția e în noi…sporiți-i flacăra!„
   
  Sfârșit.
   
  Deci, d-aia cu ceva timp înainte, Iliescu tot bătea toba cu ”teroriștii”, justificând prezența armatei și-a altor ”forțe”, pentru a părea o revoluție pe bune!
   
  În Studioul 4:
   
  Ion Iliescu: Datorită acțiunilor criminale, a unor bande de teroriști, instruiți special pentru lupta împotriva maselor populare și apărarea dictatorului, activitatea noastră, a Consiliului, nu s-a putut desfășura normal în cursul acestei zile.
  Am fost nevoiți să dăm prioritate acțiunilor coordonate de luptă, împotriva teroriștilor.
   
  Au acționat cum spune sloganul lor: ”PRIN HAOS, LA ORDINE!”…ordinea lor!
  Și-acum E LA FEL…numai personajele s-au mai înnoit!

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.