Libertatea și viitorul internetului (3)

Aceasta este partea 3 din totalul de 11 articole ale seriei Libertate-viitor-Internet
0
(0)

Să vedem și alte idei din discuția celor patru…

Militarizarea spațiului virtual

Ne aflăm deja într-un „intens proces de militarizarea a spațiului cibernetic”, similar unei ocupații militare…Având în vedere că aproape toate device-urile folosite sunt acum conectate la Internet și că aceste device-uri sunt folosite în primul rând pentru comunicare, rezultă că toate comunicările noastre pot fi și chiar sunt interceptate de organizații militare de spionaj. Așa se ajunge ca o afirmație precum cea care spune că „trăim cu toții sub legea marțială” să nu fie doar ceva ce-ar ține de domeniul SF. Deși Internetul ar trebui să fie un spațiu civil, un spațiu în care intimitatea individuală a vieții fiecăruia ar trebui să fie protejată, el a devenit deja militarizat.

Selecția războinicilor cibernetici (cyber warriors) se face inclusiv prin organizarea unor concursuri de tipul confruntării a două echipe, unii care să apere un sistem informatic și alții care să-l atace. În acest context, interesul statelor intră în contradicție cu interesul individual: statele și-ar dori ca sistemele să fie vulnerabile, pentru a le putea prelua controlul. Încă din 1998, subsecretarul SUA, David Aarons, în cadrul unui turneu mondial, pleda „pentru necesitatea accesului guvernului la parolele tuturor”. A se vedea „Aaron says encription protects privacy, commerce”.

Criptografia, fiind considerată o tehnologie cu dublă întrebuințare, este restricționată în sensul în care exportul ei spre alte țări sub formă de produse pentru utilizatorul final este limitat prin lege, conform unei convenții mondiale, respectiv Acordul de la Wassenaar.

Vârful tehnologic al industriei spionajului/supravegherii în masă făcut de guverne îl reprezintă stocarea în masă. Asta presupune stocarea tuturor telecomunicațiilor, a tuturor apelurilor vocale, a tuturor datelor de trafic, etc., dar și a tuturor conectărilor la Internet. Asta în condițiile în care costul supravegherii și al războinicilor cibernetici este inferior costului unui singur avion militar care poate ajunge la o sută de milioane de dolari. Iar stocarea devine pe an ce trece mai ieftină: se pot stoca, la o calitate decentă, toate apelurile telefonice făcute într-un an în Germania cu circa 30 de milioane de euro, incluzând aici și cheltuielile de administrare; doar stocarea ar costa în jur de 8 milioane de euro…

Mai mult, există companii precum VASTech (din Africa de Sud!) care comercializează astfel de sisteme la prețul de doar 10 milioane de dolari pe an.

Practic, se merge pe principiul „luăm totul și triem mai târziu”.

Și lucrurile nu s-au oprit la acest nivel de abordare… În ultimii ani s-a făcut o trecere de la interceptarea tuturor comunicațiilor dintre o țară și alta și la selectarea acelor oameni pe care vrei să-i spionezi, după care spionarea acestora este încredințată unor specialiști, trecându-se la interceptarea tuturor comunicațiilor acestora și la stocarea lor permanentă.

Așa s-a ajuns la cele două tipuri de abordări:

  • tactic: „în acest moment, în timpul acestei întâlniri, trebuie să interceptăm totul, trebuie să infiltrăm pe cineva cu un microfon sau să avem sisteme de interceptare prin GSM (Sistem Global pentru Comunicații Mobile) într-o mașină, gata instalate, capabile să intercepteze imediat tot ce se spune, fără să avem nevoie de amestecul operatorului de rețea, fără să avem nevoie să obținem un mandat de percheziție sau ceva de genul ăsta de la poliție, fără să avem nevoie de proceduri juridice – s-o facem pur și simplu”.
  • strategic: înseamnă să faci lucrurile de la punctul anterior în mod automat, să înregistrezi pur și simplu totul și să sortezi după aceea înregistările, folosind sisteme analitice; practic, să iei tot ce se transmite printr-un satelit de telecomunicații, să iei tot ce trece printr-un cablu de fibră optică, pentru că, nu-i așa, nu știi niciodată când cineva e suspect!

Un fost tehnician al uriașei companii AT&T, Mark Klein, a revelat faptul că NSA (Agenția Națională de Securitate SUA) capta toate datele pe care i le putea oferi AT&T. Așa s-a ajuns la procesul Hepting vs AT&T.

A mai fost cazul Eagle, un sistem vândul Libiei lui Gaddafi de către compania franceză Amesys, pe contractul de vânzare scriind „Mecanism de interceptare națională”.

Majoritatea țărilor au ajuns în punctul în care interceptarea telecomunicațiilor le este la îndemână. Iar pasul următor este acela al eficientizării înțelegerii informațiilor interceptate și stocate și eficiența reacției la aceste informații (blocarea automată a conturilor bancare, desfășurarea forțelor de poliție, marginalizarea sau emanciparea anumitor grupuri. La nivelul anului apariției cărții, 2012, deja Siemens comercializa o platformă destinată agențiilor de spionaj ce producea acțiuni automate: când persoana țintă A se află la un anumit număr de metri de persoana țintă B, distanță stabilită pe baza interceptării telefoanelor mobile, iar persoana țintă A primește un e-mail ce conține un cuvânt-cheie, se declanșează acțiunea.

Deplasare în serie<< Libertatea și viitorul internetului (2) :: Libertatea și viitorul internetului (4) >>

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

One thought on “Libertatea și viitorul internetului (3)

  1. Magda 25 martie 2017 at 18:06

    Asta dovedește A CÂTA OARĂ, că omul gândește fie SIMPLU, fie la DOUĂ CAPETE!
    Atunci când gândește la două capete, gândește parșiv, are gânduri și interese obscure, ascunse…în ajutor venind tehnologia care, în loc să fie/devină  o cunună, o încununare a cunoștințelor cuiva care-a gândit să facă lumea mai bună, venind în ajutorul ei, prin facilitarea curgerii informației aproape instantaneu de la un capăt al globului la altul, fără a te mișca de pe loc și a mai cheltui bani și timp pentru plic, hârtie, etc…devine o armă redutabilă prin spionarea vieții intime și/sau profesionale, în vederea dacă nu anihilării persoanei, a manipulării ei, în sensul dorit de sistem, de clasa conducătoare…și, cum ar fi putut s-o facă și s-o obțină, dacă nu cu ajutorul structurilor militare care au stipulat în genere, structural…una din condiții – TĂCEREA, prin secretizare și ascultare de ordine venite de mai DE SUS?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.