Tehnici de manipulare politică: «Vorbe goale»

Aceasta este partea [part not set] din totalul de 19 articole ale seriei Manipulare politică - tehnici
0
(0)

Mentalul colectiv reține anumite simboluri care oferă politicienilor posibilitatea folosirii unei tactici bazate pe emiterea unor generalități care să epateze. Nu odată, putem sesiza în diversele discursuri politice termeni mai puțin uzitați, ei având doar rolul de a trezi interesul. De asemenea, folosirea în sensul lor abstract al unor noțiuni precum libertate, dreptate, patriotism sau egalitate este o altă parte a lexicului emoțional cu multă putere de manipulare a populațiilor. Termeni precum activist, candid, provocare, schimb, familie, copii, opțiune, curaj, vise, datorie, libertate, ajutor, muncă din greu, umanitate, a asculta, pace, curaj, putere și succes fac parte din categoria „generalităților concrete lipsite de referențiali”, așa cum le definea Newt Gingrich, fost purtător de cuvânt al Camerei Reprezentanților.

Folosirea lor excesivă duce la discursuri fornăitoare, care pot avea succes în rândul unor populații, fiind percepute pozitiv și creatoare de eroi salvatori.

Generalități epatante

 • Rasa – este o generalitate epatantă ce a fost încununată de succes în cadrul ideologiei național-socialiste a regimului nazist în perioada interbelică și pe durata celui de-al doilea război mondial. Astfel, „rasa ariană” sau „rasa evreiască” a devenit punct de reper în divizarea oamenilor în buni și răi. Mai mult, termenul de rasă a determinat și chiar justificat mișcări colective ale terorismului statal și acțiuni criminale.
 • Poporul – este una dintre cele mai folosite generalități epatante, mai ales că ea nu conține un referent definibil sau ușor de identificat; cine este poporul într-o democrație, din moment ce prin natura ei, democrația și spiritul democratic cultivă diferențele de opinii, astfel încât nici un lider politic nu poate obține o acceptare de 100% din partea populației.
  C. V. Tudor:

„Indiferent ce se întîmplă în viaţa socială şi politică din România, ne urmăm traseul nostru de bun-simţ, respectînd valorile acestui neam. Este o perioadă grea, dar, preluînd tradiţia de la mentorul meu Eugen Barbu, care a avut un adevărat cult al valorilor, voi merge mai departe. Nu voi abandona lupta dedicată poporului meu!” (Tricolorul, nr. 1449, editia din 24.12.2008)

Mircea Geoană:

„Traian Băsescu e un viitor fost preşedinte”, – Proiectul politic al şefului statului este „o mare minciună” aflată la „punctul terminus”.- Intrarea PSD la guvernare alături de PDL: PSD doreşte să corecteze erorile promovate de dreapta – „Nu vă lăsaţi înşelaţi de vocile oamenilor de dreapta”- Oamenii de dreapta: „nu vor binele omului obişnuit.” (NewsIn)

Crin Antonescu:

(…)Le promit celor ce vor să vină alături de mine şi de voi că ceea ce am făcut de aproape 20 de ani voi face înainte. (…) Eu candidez pentru a le reda românilor respectul şi a le cere să fie solidari”. „Primesc cu recunoştinţă, cu încredere şi cu emoţie misiunea pe care astăzi mi-o daţi […]”. (10 Mai 2009 Diana Lazăr, Campanie 2 în 1: euro şi prezidenţială, http://www.cotidianul.ro/campanie_2_in_1_euro_si_prezidentiala-83928.htm)

 • Interesul național – o generalitate epatantă (devenită poreclă pentru un personaj scos în decor de proteste de stradă), e folosită de politicieni atunci când vor să se justifice sau vor să acuze un adversar: eu lucrez pentru interesul național, pe când adversarul meu lucrează împotriva interesului național.
 • În slujba cetățeanului

Îmi aduc aminte cu nostalgie, cum pe la începutul anilor ’90, politicienii români se puneau în slujba cetățeanului. După ce vreme de o dictatură, care s-a întins pe un sfert de veac, cetățeanul fusese cobai, dintr-o dată noua orânduire, nici comunistă, dar nici capitalistă, s-a năpustit asupra sa. A început să-i ofere câte-n lună și-n stele, să-l copleșească de dimineața până seara cu tot felul de promisiuni. Adică, așa cum se spune pe la noi, politicianul de pe Dâmbovița și Colentina dădea să se pună în slujba cetățeanului. Suna frumos, suna și românește, dar și americănește în același timp: „În slujba cetățeanului!”. Poate doar „În numele legii” să sune la fel de frumos, la fel de promițător.” (Marius Tucă, În slujba cetăţeanului, Jurnalul Național, 22 Mai 2006)

Noi trebuie să ne asumăm responsabilitatea de a guverna această țară într-o criză economică fără precedent […] Din acest motiv, decizia pe care am luat-o este una normală și este în spiritul unei administrații eficiente, care chiar este în slujba cetățeanului și nu invers”, a afirmat vicepreședintele PSD Dan Nica.

„De aceea am introdus noul contract pe care trebuie să îl încheie fiecare director de instituție, astfel încât el să fie răspunzător în primul rând față de cetățenii României și în al doilea rând față de îndeplinirea măsurilor pe care Guvernul României le decide. Nu putem accepta ca la București să spui una și în județe să se întâmple alta. Nu putem accepta ca atâția oameni să treacă pe la diverse instituții ale statului din județele României și să fie primiți ca fiind dușmanii care intră pe poarta unei instituții, când ei sunt aceia care plătesc taxele și impozitele și salariile acestor angajați.” (Ziua, 24.04.2009, Viziunea PSD: „Schimbarea politică a șefilor de instituții e în slujba cetățeanului, nu invers”)

Regret că s-a încheiat acest mandat și că nu am reușit să fac tot ce mi-am propus. Mă bucur însă de funcția pe care am deținut-o […] Nu am uitat niciodată că sîntem în slujba cetățeanului“. (C. Cara, http://www.evenimentul.ro/articol/nu-am-uitat-niciodata.html „Nu am uitat niciodată că sîntem în slujba cetățeanului” 22-12-2000)

Datoria faţă de cetăţeni şi sfârşitul chinurilor Poporului:

Partidul România Mare, ca principală forţă de opoziţie, şi-a făcut datoria faţă de cetăţeni printr-o permanentă contrareacţie la orice acţiune nocivă a guvernanţilor de natură a leza structura de rezistenţă a statului român […][…] România, ca întotdeauna, în calea marilor furtuni este măcinată sistematic la moara istoriei şi din afara graniţelor, dar şi din interior. Venirea la putere a Partidului România Mare va reprezenta sfârşitul chinurilor pe care le trăieşte ţara noastră de 12 ani şi, în acelaşi timp, începutul unei perioade de prosperitate şi demnitate naţională. Toate drumurile noastre duc către această răscruce aducătoare de izbăvire. Aşa să ne ajute Dumnezeu!” (Vlad Gabriel Hogea, PRM, DEZBATERI PARLAMENTARE, Şedinţa Camerei Deputaţilor din 19 martie 2002)

 • Sacrificiul suprem pentru Dreptate, Libertate, Binele Comun, adevăr, Onoarea și demnitatea de Om, Demnitatea de Neam, Lupta împotriva Răului și a Minciunii, Independența Țării, Credința, Renașterea națională, Apărarea Patriei
  Jurământul membrilor de partid

Am pus la capătul acestei cărţulii şi Jurământul membrului Partidului Popular Creştin Democrat. Ca să nu îl uite nimeni dintre noi, fraţii întru crez şi ideal, adunaţi în familia noastră politică şi spirituală. Dar şi ca să-l poată vedea fiecare om care vrea să afle ce fel de credinţă politică mărturisesc creştin-democraţii.Noi, fraţii mei, suntem luptători pentru Libertate. Noi luptăm pentru Adevăr, Dreptate şi Binele comun. Nu ne este frică şi nici nu ne ferim de înfruntarea oricărei forţe, oricât de mari şi puternice, dacă ea este potrivnică acestor idealuri şi dacă cineva încearcă să calce în picioare demnitatea noastră de oameni ori de neam. În această luptă politică, purtată cu mijloace curate şi cinstite, suntem gata să ne asumăm toate riscurile şi suferinţele.Iar dacă este nevoie, de dragul crezului nostru politic, suntem gata să ne jertfim şi viaţa în lupta împotriva răului şi a minciunii. Unii dintre noi şi-au dat-o pe altarul Independenţei ţării, al renaşterii naţionale sau al luptei contra corupţiei. Singura putere în faţa căreia ne plecăm capetele, rămânem smeriţi şi umili, este puterea lui Dumnezeu.

 • adevărul, Dreptatea, Credința, Onoarea și Demnitatea

(…) Omul drept şi cinstit, Omul rău şi mincinos […] Unii spun că nu este bine să ne certăm cu alte partide ori cu alţi oameni politici. Că e mai bine să ocolim confruntările cu aceştia. Dar cum altfel să te opui nedreptăţilor, abuzurilor, hoţiilor, minciunii şi corupţiei? Oare un om drept şi cinstit poate tăcea, poate sta cu mâinile în sân când oamenii răi şi hapsâni pradă ţara, sărăcesc lumea şi cumpără suflete ca să poată să-şi facă mendrele? Nu, nu poate şi nici nu are dreptul moral să tacă şi să rămână indiferent faţă de crimă ori faţă de durerea altuia. Să ne amintim că Hristos a intrat cu biciul în Templu ca să-i biciuiască pe cei făţarnici şi necredincioşi. Noi, creştin-democraţii,urmând pilda lui Hristos, îi biciuim cu vorba, cu rostirea adevărului până la capăt despre cei care ne pângăresc drepturile şi calcă legea.Adevărul, Dreptatea, Credinţa, Onoarea şi Demnitatea trebuie apărate în mod făţiş. Noi, creştin-democraţii, am făcut alegerea. Nu putem sta deoparte când este nevoie să punem umărul pentru a ajuta un om necăjit ori bolnav, dar şi atunci când trebuie apărată Patria de ticăloşi şi trădători.

 • Scara valorilor supreme: 1. Dumnezeu, 2. Neamul, 3. Familia, 4. Omul
[/su_quote]

(…) Am învăţat de la înaintaşii noştri să avem mereu în sufletele şi în cugetele noastre SCARA valorilor supreme, care trebuie să ne arate drumul cel drept al vieţii. (…):
1. Dumnezeu, 2. Neamul, 3. Familia, 4. Omul.
Adică, omul este în sânul familiei lui, familia este în sânul neamului ei, iar neamul este sub ocrotirea Lui Dumnezeu. Ori, altfel spus, Dumnezeu, Neamul, Familia alcătuiesc acea trinitate pe care trebuie să o servim ca oameni. Înţelegem să ne trăim vieţile cu iubire de Dumnezeu, cu dragoste pentru Neam, cu grijă pentru Familie şi învăţăm în fiecare clipă a vieţii noastre să îl iubim pe aproapele nostru ca pe noi înşine, după porunca Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Aşa ne obişnuim pe parcursul vieţii noastre să fim buni creştini, buni patrioţi şi buni familişti.
” (11 ianuarie, Iurie Roşca, Partidul Popular Creştin Democrat Cuvânt înainte la Cartea bunului creștin și a bunului patriot, catehism creştin-democrat pentru folosul tuturora)[/su_quote]

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Deplasare în serie ::

4 thoughts on “Tehnici de manipulare politică: «Vorbe goale»

 1. Magda 21 februarie 2017 at 12:19

  UnCheșule,
  Referitor la manipulare, mie mi-a plăcut ceea ce-au dat cei de la Cotidianul, destul de recent:
  http://www.cotidianul.ro/pe-scurt-ce-se-intampla-in-romania-296097/
   
  Romania zombizata !!! Dezvăluiri…
   
  https://www.youtube.com/watch?v=eVxZBlPGMqM
   
  RĂZBOIUL MODERN
  CUM SE SPALĂ CREIERUL UNUI POPOR!
  Dezvăluiri de culise, ale unui expert KGB…
  Interviul făcea direct referire la poporul american.
  Datorită pasajelor care ar fi îngreunat sesizarea esenței acestui război în România, materialul a fost tăiat, păstrându-se  doar pasajele clare care reflectă exact situația actuală a țării noastre.
   
  ROMÂNIA OCUPATĂ!
  ROMÂNE, ELIBEREAZ-O!
   
  Lipsa ta de reacție, face parte din Planul lor!
  Mișcă-te acum!
   
  YURI ALEXANDROVICI BEZMENOR (fost KGB-st): Este un mare proces de spălare a creierului, ce se derulează foarte lent și este împărțit în patru etape de bază:
   
  Prima etapă, este DEMORALIZAREA.
  Durează între 15 și 20 de ani pentru a demoraliza o națiune.
   
  ED GRIFFIN: Purtăm o conversație cu Domnul Yuri Alexandrovici Bezmenov. Domnul Bezmenov, s-a născut în anul 1939, într-o suburbie a Moscovei. Este fiul unui ofițer de rang superior, din armata sovietică.
  A avut o carieră strălucitoare la Novosti, care era și încă mai este, aș putea să spun, arma de presă sau agenția de presă a Uniunii Sovietice, dovedindu-se a fi, de asemeni, un front pentru KGB.
   
  A fugit în Vest, în 1970, după ce a ajuns total dezgustat de sistemul sovietic, și a făcut aceasta, punându-și viața în mare pericol.
  Cu siguranță, este unul dintre experții de seamă din lume, în legătură cu subiectul propagandei sovietice; dezinformări și măsuri active.
   
  -Când sovieticii folosesc expresia ”subversiune ideologică”, ce vor să exprime cu aceasta?
   

 2. Magda 21 februarie 2017 at 12:23

  YURI ALEXANDROVICI BEZMENOR (fost KGB-st): Subversiunea ideologică, este un proces legal, deschis, îl poți vedea cu proprii tăi ochi.  
  Tot ce are de făcut mass-media americană, este să-și scoată căștile din urechi, să își deschidă ochii, și ar putea vedea acest proces.
   
  Nu este nici un mister. Nu are nimic de-a face cu spionajul.
  Știu că întrunirea inteligențelor spionajului, pare mai romantică.
  Probabil de aceea, producătorii voștri de la Hollywood sunt atât de  înnebuniți după titlurile de filme, gen James Bond.
  Dar în realitate, accentul principal al KGB-lui, NU este deloc în domeniul inteligenței.
   
  După părerea mea, și conform părerilor multor dezertori de calibrul meu, numai aproximativ 15% din timpul, banii și forța de muncă se cheltuie cu spionajul ca atare.
   
  Restul, de 85%, este un proces lent pe care noi îl numim subversiune ideologică, măsuri active sau război psihologic.
   
  (Nea acesta, se contrazice pe el…păi, ca să aplici 85% subversiune ideologică, măsuri active combinate cu războiul psihologic, îți trebuie inteligență de năpârcă 85%, plus răbdare de bou, no?)
   
  Și, aici, se repetă: Este un mare proces de spălare a creierului, ce se derulează  foarte lent, și este împărțit în patru etape de bază:
   
  Prima etapă, este DEMORALIZAREA.
  Durează între 15 și 20 de ani pentru a demoraliza o națiune.
  De ce atât de mulți ani?
  Pentru ca acesta este numărul minim de ani necesar, pentru a educa o generație de studenți în țara inamicului tău, expus la ideologia dușmanului său.
   
  (Adică, cel puțin patru serii de studenți școliți în țara ”inamică”, rar originari din partea celor cu ideologia subversivă, mai mult autohtoni, dar influențați puternic de către profesorii pregătiți/școliți anume în ideologia dușmană respectivă…cu material de studiu unanim acceptat!)
   
  Așa cum am menționat mai devreme, accesul la informația adevărată, nu mai contează în zilele noastre. (?!)
  Un om care a fost demoralizat, nu este capabil să evalueze informația adevărată.
  Faptele reale, nu îi spun nimic, chiar dacă l-aș umple de informație, de dovezi adevărate, de documente și fotografii.    
   
  Chiar dacă l-al lua cu forța și l-aș duce în Uniunea Sovietică, și i-aș arăta lagărele de concentrare, el ar refuza să creadă, până când va primi un șut în fundul lui cel gras.
  Când bocancii militari vor zdrobi, atunci se va trezi.
  Dar nu înainte.
  Aceasta este tragedia demoralizării.

 3. Magda 21 februarie 2017 at 12:27

  (Carevasăzică, manipularea psihologică este atât de măiastră, încât, după ce l-ai băgat în deznădejde pas cu pas, i-ai distrus și discernământul.
  Și, datorită căderii în borcanul cu melancolico-blegeală, nu mai vede color…decât mono-color!
  După mine, mai există o categorie de spălați pe creier – cei demoralizați, care încep să adore starea de mizerbabilitate în care sunt aduși, și se scaldă în ea…obișnuindu-se cu RĂUL, nevoind schimbarea (indiferent în ce sens….),  și care se opun cu o forță demnă de o adevărată (eventuală) schimbare, pe care n-ar folosi-o, fiind prinși în bula deznădejdii, demoralizării deja…
  Și primii, și ceilalți…se vor TREZI abia după ce șutul bocancului militar aplicat unde trebuie îi va scoate din letargie, dând nas în nas cu UN RĂU mai mare, agresiv și decisiv – forța invadatoare, armată!)
   
  A doua etapă, este DESTABILIZAREA.
  De data aceasta, subminatorului, nu îi pasă de felul cum vezi tu consumul.
  Dacă mănânci junk-food și devii gras și moale, nu mai contează.
  Durează, numai între 2 și 5 ani pentru a destabiliza o națiune.
  De data aceasta, ce contează, sunt lucrurile esențiale: economia, relațiile externe, și sistemul de apărare.
   
  (La noi, de 20 și ceva de ani, suntem gunoiul Europei, revărsat exerimental prin toate lanțurile de magazine…așa vezi copii, adulți și bătrâni cu alergii atipice, cu boli cardiovasculare, diabet și cancer de la vârste din ce în ce mai fragede.
  Am avut și un ministru tehnocrat (fost euro-parlamentar la Agricultură) care a băgat ”legal” Codex Alimentarius și, atât de ”iubitor” de țară fiind, a spart Agenția de drumuri în două, creînd două, din care cea nou-născută este formată numai din șefi care au salarii de la 8.000 de euro în sus, iar pe ultima sută de metri-garduri, a liberalizat prețul gazelor din aprilie a.c., ca să ne învățăm minte, etc…
   
  Economia este ca și moartă, abia își trage suflarea din te miri ce…mai mult subteran!
  Relațiile externe sunt de clară obediență față de Înaltele Porți….
  Sistemul de apărare…e de râs!
  Ne vor apăra NATO sau alte efective militare adunate de prin alte părți/țări care și defilează de 1 Decembrie…pe post de armată ”proprie”.)
   
  Următoarea etapă este, bineînțeles, CRIZA, care poate dura până la șase săptămâni dacă aduci țara în pragul crizei.
  Se poate vedea în America Centrală, acum; și după criză, cu schimbarea violentă a structurii puterii și-a economiei, avem perioada asta de așa-zisă normalizare, care poate să dureze nedefinit.
   
  NORMALIZAREA, ESTE O EXPRESIE CINICĂ, împrumutată din propaganda sovietică.
  Când tancurile sovietice s-au mutat din Cehoslovacia, în 1968, tovarășul Brezhnev, a spus: ”Acum, situația cu frații din Cehoslovacia, este normalizată”.
   
  Apoi, aparent, fără legătură: ”și să instaleze un Guvern de tip ”big brother” în Washington DC, cu dictatori binevoitori, ca Walter Mondale, care vor promite multe lucruri, fără să conteze dacă promisiunile sunt îndeplinite, sau nu.”

 4. Magda 21 februarie 2017 at 12:31

  De exemplu, stângiștii voștri din Statele Unite, toți acești profesori și toți acești apărători ai drepturilor civile…ei sunt instrumente în procesul de subversiune, doar pentru destabiliza națiunea.
   
  Când scopul este atins, nu mai este nevoie de ei. Ei știu prea multe.
  Unii dintre ei, când sunt dezamăgiți, când constată că marxism-leninismul vine la putere, evident că se simt ofensați.
  Ei cred că ei vor veni la putere.
   
  Acest lucru, nu se va întâmpla niciodată, bineînțeles; vor fi aliniați la perete, și împușcați. Dar ei, s-ar putea să devină cei mai acerbi dușmani ai marxist-leniniștilor când ajung la putere; și acest lucru, s-a întâmplat în Nicaragua.
  Vă amintiți că, majoritatea acestor foști marxist-leniniști, au fost, ori închiși, ori unul dintre ei s-a desprins, și acum luptă împotriva sandinistașilor.
   
  S-a întâmplat în Grenada, când Maurice Bishop, care era deja marxist, a fost executat de noii marxiști care erau mai marxiști decât el.
  La fel s-a întâmplat și în Afganistan, când Taraki a fost ucis de Amin, și apoi Amin a fost ucis de Karmal, cu ajutorul KGB-lui.
   
  La fel a fost și în Bangladesh unde, Mujibur Rahman, un stângist foarte pro-sovietic, a fost asasinat de tovarășii săi marxiști-leniniști. Este la fel peste tot.
   
  RECAPITULARE:
   
  Cei patru pași ai subversiunii, sunt:
  DEMORALIZAREA,
  DESTABILIZAREA,
  CRIZA,
  NORMALIZAREA, după care…EI VOR FI ALINIAȚI LA PERETE, ȘI ÎMPUȘCAȚI.
   
  De foarte mult timp, prin infiltrarea alogenilor (”soldați politici” de alte origini, decât română), alături de aceștia, au participat încă două mari elemente:
   
  1.Trădătorii români, cumpărați din timp;
  2.Populația care fusese manipulată în ultimii ani, prin măsurile severe luate de regim, și care erau puse în totalitate pe seama lui Ceaușescu.
  Acum știm că, situația nemulțumitoare a fost posibilă, doar prin raportările economice și sociale contrafăcute care au dus la o scădere a nivelului de trai reală, începând cu anii 1980.
   
  Important este că, în România se întâmplă chiar asta…demoralizarea, destabilizarea, criza, normalizarea!
  După care…ei vor fi aliniați și împușcați.
   
  Lipsa ta de reacție, face parte din planul lor!
  Reacționează, acum!
   

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.