Tehnici de manipulare politică: «Mormanul de argumente»

Aceasta este partea 3 din totalul de 19 articole ale seriei Manipulare politică - tehnici
0
(0)

„Invocarea Dosarului”

Este vorba despre construirea unui dosar cât mai voluminos referitor la o problemă susținută de un politician. În condițiile în care un contracandidat vine la o dezbatere fie complet nepregătit, fie cu puține și nesemnificative dovezi, argumentul prezentării probelor îl poate ajuta pe acel candidat ce prezintă un dosar bine făcut, practic un morman de informații.

Cazuri

Fraudarea alegerilor – argumente „sigure”

În acest caz, manipularea constă în forma de prezentare a faptelor, prezentându-se doar perspectiva celui ce oferă „mormanul de argumente”, cititorii fiind în imposibilitatea de a-și forma o opinie obiectivă în lipsa perspectivei contracandidatului. Mormanul de argumente spune doar o poveste, prezintă doar o față a monedei, cea care îl avantajează pe Emițător.

Reprezentanții Alianței Dreptate și Adevăr anunțau că „fraudarea alegerilor de duminică a devenit o certitudine”. Se prezintă apoi mormanul de argumente prin care se dovedește certitudinea fraudării în ziua votului.

  • Argument 1. Discreditarea datelor oferite de institutele de sondare a opiniei publice:

Casele de sondare a opiniei publice care s-au discreditat la locale vor face acum exit-poll-urile. Astfel, Metro Media, păstorită de Vasile Dâncu (membru PSD), și Insomar vor face exit-poll-urile (sondajele realizate la ieșirea de la urne) pentru TVR. CURS are contract de exclusivitate cu Antena 1, controlată de colegul de listă parlamentară al lui Ion Iliescu, Dan Voiculescu. În fine, un alt cartel care se prefigurează este IRSOP, care a lucrat la comenzi ale Palatului Cotroceni, și Data Media, aflată sub influența lui Adrian Sîrbu, patronul Media Pro, care a scăpat de datorii prin reeșalonare făcută de guvernul Năstase. Acestea două vor lucra pentru PRO TV. Având în vedere că știm cine sunt cei din spatele celor care fac aceste măsurători, nu putem să nu ne gândim că rezultatele vor fi pe măsură.

  • Argumentul 2. „Softul de partid”

Ce anunță reprezentantul Alianței D.A.: „Softul pentru numărătoarea alegerilor și scanarea buletinelor de vot este construit special pentru fraudă”.

Avem două firme agreate de PSD cărora li s-a acordat prin încredințare directă realizarea softului pentru alegeri. Una este Total Soft. Această firmă a realizat pentru Ministerul Comunicațiilor site-ul e-licitatie.ro și pentru PSD pagina de Internet și sistemul de videoconferință. Din 2001, această firmă a început să aibă profit masiv în urma contractelor pe care le-a avut cu instituțiile statului, de la regii autonome la ministere, cum ar fi Hidroelectrica, RomTelecom, Ministerul Comerțului, Ministerul Educației, etc. A doua firmă este Net Consulting, care a avut drept client Institutul Național de Statistică. Aceste doua firme au avut parte de contracte din partea Ministerului Comunicațiilor, condus de directorul de campanie de acum, Dan Nica.

Asta spunea Cozmin Gușă, mai adăugând și că softul nu a fost validat de Autoritatea Electorală Permanentă, deși acest sistem de operare a fost anunțat cu zece zile în urmă. „Astfel, se va utiliza un soft care nu este validat”.

  • Argumentul 3. Buletine de vot în alb au fost puse în circulație înainte de ziua votului.

Buletinele de vot au fost distribuite în județul Teleorman cu mențiunea că, în ziua alegerilor, vor veni membri PSD care le vor stampila. (…) La referendum, când firme prietene membrilor PSD tipăreau buletine de vot, am spus că va fi o repetiție pentru alegerile generale. Iată că această previziune era reală.

  • Argumentul 4. Modificări de reguli „în timpul jocului”.

La toate aceste metode de furt, Gușă a adăugat decizia BEC prin care nu se mai prevede obligativitatea furnizării de copii după procesele-verbale.

Invocarea dovezilor din dosarele voluminoase

  • Unul din personajele care a folosit frecvent această tehnică a dosarului a fost Corneliu Vadim Tudor. Omul folosea tehnica mormanului de argumente în aparițiile sale la televiziuni unde se prezenta cu o geantă diplomat „ticsită” cu dosare ale politicienilor „corupți”, dosare colectate meticulos se la persoane de încredere, „generalii mei”, sau chiar de pe la ofițeri SRI care-l „sunau ca să-i dea informații despre mafia politică”. Fără mormanul de argumente, întregul său discurs s-ar fi prăbușit…
  • Vlad Filat, Partidul Liberal Democrat (PDLM): două dosare voluminoase:

„Nu le vom depune pe numele procurorului general despre care ştim cum e, ci pe numele instituţiei care trebuie să îşi facă treaba pentru care a fost înfiinţată. Voi veghea ca investigarea cazurilor să fie făcută conform normelor legale.”

(…) potrivit liderilor PLDM, încălcările comise de conducerea statului şi de cei care îi servesc sunt mult prea multe, în cel mult două săptămâni, formaţiunea planifică să facă public un al doilea volum al „Dosarului guvernării comuniste”.

  • Noul dosar: 5.000 de file

Dosarul care a ajuns în instanță cu referatul de arestare are în jur de 5.000 de pagini. Asta pentru că la vechiul dosar „Băneasa” a fost conexat și proaspătul dosar deschis după ce ofițerul de poliție judiciară Moțoc a denunțat așa-numitele presiuni la care ar fi fost supus de triada Șerban-Pitcovici-Popoviciu. Această lucrare a DNA, prin felul în care a fost realizată, cu aceasta conexare, reprezintă – spun avocați ai părților implicate în dosar – o premieră. Judecătorul Viorica Costiniu a trebuit să facă un tur de forță pentru a parcurge, în doar două ore, cât de cât, cele aproape 5.000 de pagini ale acestui dosar voluminos înainte de a ajunge la concluzia că gradul de pericol public al persoanelor învinuite nu implică emiterea unor mandate de arestare.

(Gardianul, Consulul României la Milano nu neagă prietenia cu Cornel Șerban, 28.03.2009)

  • Dosarul voluminos

Tot la şedinţa de luni, conducerea Senatului a transmis Comisiei Juridice dosarul senatorului PSD, Şerban Mihăilescu. Potrivit lui Nicolae Văcăroiu, dosarul este voluminos şi totalizează câteva mii de pagini. Preşedintele Senatului spune că senatorii jurişti au termen până la sfârşitul lunii septembrie pentru finalizarea raportului.” (http://www.realitatea.net, 18.08.2008)

Deplasare în serie<< Tehnici de manipulare politică: «Recomandarea» :: Tehnici de manipulare politică: «Recunoașterea» >>

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.