Este un test…

0
(0)

Actuala încercare de deturnare a statului de drept de către un grup aflat în cercul lui Liviu Dragnea nu este decât un test. De care poate că România nu avea nevoie, dar care odată trecut cu bine, vom putea spune că țara și-a consolidat niște instituții care chiar funcționează… Și asta ne poate oferi o minimă mulțumire, anume aceea că recentul sfert de secol n-a trecut chiar degeaba…

Pornesc de la ceea ce afirmau autorii Daron Agemoglu și James A. Robinson în cartea lor „De ce eșuează națiunile. (…)” și anume faptul că un stat este atât de puternic pe cât de puternice sunt instituțiile sale. Și pentru că la noi se pare că instituțiile, mai ales dacă sunt infestate cu „viruși”, nu par a se descurca singure, iată au nevoie de sprijinul străzii. Iar ieșirile în stradă arată că oamenilor le pasă… Le pasă pentru că până la urmă înțeleg că e vorba nu doar de viitorul lor, ci chiar de cel al copiilor lor. De faptul că, deși în acest sfert de secol au acceptat pierderi materiale imense la nivel național, totuși tabla de valori a rămas cumva întreagă. Am văzut imagini cu un slogan de genul „Refuz să fur!”… Mulți oameni au înțeles să nu se lase cumpărați cu jalnicele pomeni promise de Dragnea & Co., înțelegând de fapt că în spatele acestora se ascunde dorința de albire a dosarelor unor penali cu ștaif, primul dintre ei fiind Dragnea însuși.

Da, se pare că instituțiile statului român – chiar dacă n-au abandonat complet lupta, încercând să reziste presiunii la care sunt supuse – nu sunt suficient de puternice pentru a (sus)ține statul (de) drept! Da, grupul de la vârful PSD-ului și-a infiltrat marionetele în multe dintre instituții, cel mai vizibil loc fiind însuși Guvernul. Dar tocmai de aceea e nevoie de puterea oamenilor de a rezista în stradă cu neclintire, jocul fiind pe muchie de cuțit. Dragnea va trebui să cedeze, aici fiind vorba doar de timp… Un timp pe care el și-ai lui nu-l au, timpul nefiind în favoarea acestui grup de îmbătrâniți în rele, care chiar au crezut (și se pare că încă mai cred că metodele anilor ’90 ar mai funcționa în 2017).

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

6 thoughts on “Este un test…

 1. Magda 3 februarie 2017 at 20:11

  ”Actuala încercare de deturnare a statului de drept de către un grup aflat în cercul lui Liviu Dragnea nu este decât un test. De care poate că România nu avea nevoie, dar care odată trecut cu bine, vom putea spune că țara și-a consolidat niște instituții care chiar funcționează… Și asta ne poate oferi o minimă mulțumire, anume aceea că recentul sfert de secol n-a trecut chiar degeaba…”

  UnCheșule, 
  Ce vrei să spui prin asta?
  Că,”încercarea de deturnare a statului de drept NUMAI DIN PARTEA UNUI GRUP AFLAT ÎN CERCUL PSD (deci, nu tot partidul…) este de fapt doar UN TEST?!
  DAT DE CĂTRE CINE? PENTRU CE, CINE…ÎN CE SCOP?
  E ca la școală?
  Adică, România este o  școală cu mai multe clase (instituții) , asupra căreia se exercită o anumită presiune, pentru verificarea cunoștințelor, atât a”elitelor” conducătoare (”din afară”, aflați în INSPECȚIE, sau doar dinăuntru?) cât și-a elevilor (uneori ”neascultători”, ca acum…) urmărind să vadă dacă le-a ieșit EXPERIMENTUL, urmărind atent EFECTUL a ceea ce le-a servit (pardon, predat…) ”elevilor”…recent, dar și de 27 de ani?
  Și, care-i prețul mă rog,  dacă nu iese BINE?
  Iar dacă iese BINE, înseamnă că peste ”niște instituții”, n-a trecut degeaba un sfert de secol, nu? 
   

  • UnCheș 3 februarie 2017 at 20:27

   Când am spus test, mă refeream la un test pentru funcționarea statului, pentru instituțiile statului. Eu n-am folosit cuvântul “numai”, am spus că grupul de de vârful PSD, cel care decide cu adevărat, supune România acestui test…

   • Magda 3 februarie 2017 at 21:05

    E-adevărat, nu l-ai folosit, dar l-ai INDUS, deducându-se din formularea frazei:
    ”Actuala încercare de deturnare a statului de drept DE CĂTRE UN GRUP aflat în cercul lui Liviu Dragnea”, deci unul, aparent MIC,  aflat în cercul lui Dragnea, NU tot partidul, de-aici particularizarea și unicitatea ce dă validare lui…. NUMAI!
    Da, ”grupul de la vârful PSD-lui” l-ai folosit spre sfârșit, nu în propoziția în cauză….foot-in-mouth

 2. Magda 3 februarie 2017 at 20:20

  Și-a doua întrebare: care ar fi acele instituții? Alea speciale?!wink Vreo 10 la număr…

  • UnCheș 3 februarie 2017 at 20:33

   Nu, mă refer la instituțiile-pilon ale unui stat: guvern, parlament, curte constituțională, avocat al poporului, și toate câte mai sunt și trebuie să echilibreze puterile statului pentru ca el să nu se încline într-o parte sau alta…

   • Magda 3 februarie 2017 at 21:07

    Mda…ești DIPLOMAT!laughing

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.