Tehnici de manipulare politică: «Vagonul muzicanților»

Aceasta este partea [part not set] din totalul de 19 articole ale seriei Manipulare politică - tehnici
0
(0)

Titluri pe pagină

„Vagonul muzicanților”

Este vorba despre o tradiție cu rădăcini în societatea americană a secolului al XIX-lea, legată de intrarea în orașe a trupelor de circ. Pentru a atrage atenția populației, la sosirea în oraș, trupele de circ își făceau apariția prin parade pentru anunțarea acestui „mare eveniment”. Așa s-a ajuns la un adevărat ritual care stabilea până și ordinea de așezare a membrilor și a trupei, astfel încât „Vagonul muzicanților” era în fruntea procesiunii.

logica manipulării

Această tehnică de manipulare s-ar adresa unui anumit segment al populației, ținta fiind reprezentată de persoane care vor să fie „altfel”, eventual persoane care s-ar dori parte a unui grup „select”. De fapt se manipulează dorințe și sentimente ale alegătorilor.

Structura acțiunii de manipulare

Politician – Mesaj ce exprimă o intenție/proiect – Stârnirea dorinței de a fi diferit față de alții – răspunsul alegătorilor.

Activarea „Vagonului muzicanților” presupune o idee propusă spre susținere, o politică, o candidatură, o petiție ce se adresează „oamenilor adevărați”, „cetățenilor responsabili”, „celor civilizați”, „tinerilor adevărați”, etc.

Emoții colective vizate

Această tehnică de manipulare vizează dorința oamenilor de a se simți parte a grupului câștigător sau a unui grup ce vrea un anume statut social, diferit de al celorlalte grupuri.

Manipularea creează cadrul prin intermediul căruia individul să-și exprime dorința de a fi special, diferit de ceilalți, iar răspunsul la un astfel de stimul (ofertă a politicianului) să poată activa sentimente de mândrie generate de participarea la acțiuni în care doar unii se angajează.

Exemple

Pentru a urca în „Vagonul muzicanților” se poate apela la strângerea de semnături pentru Petiții, inclusiv pe internet, pentru diverse cauze. Așa se activează pentru unii un mecanism al stimei de sine – intrarea într-un grup care are un statut social „superior”, pentru că el nu este „al majorității”.

Mulți membri ai unei societăți nu sunt interesați să reacționeze la astfel de oferte, de multe ori această tehnică de manipulare fiind un simplu procedeu de fishing – ceva de genul „Ia să vedem pe cine prindem (în plasă)?”

Petiție vot uninominal

Petiția pentru strângerea de semnături în favoarea votului uninominal adresat Parlamentului României e un exemplu de invocare a responsabilității civice pentru a argumenta participarea la o inițiativă nobilă și utilă întregii democrații românești, în conținutul petiției putând fi găsite și argumente pentru introducerea votului uninominal.

Te-ai săturat de nesimțirea, aroganța, incapacitatea și prostia parlamentarilor noștri? Crezi că e greșit să generalizăm aceste „atribute”? Hai să-i individualizăm și să-i responsabilizăm, să-i putem aprecia sau judeca pe fiecare în parte, în interesul fiecăruia dintre noi. Semnează pentru votul uninominal. Dă cu adevărat importanță votului tău. Prezenta petiție este o initiațivă civică și urmărește strângerea a cât mai multor semnături pentru modificarea modului de alegere a senatorilor și deputaților pentru Parlamentul României, în sensul prezentării individuale a candidaților pentru alegerea legislativului. Argumente pentru introducerea votului uninominal:
– Responsabilizarea parlamentarului în fața celui care l-a ales și l-ar putea sancționa la următorul vot.
– Accesul în parlament al personalităților în detrimentul grupurilor politice.
– Posibilitatea libertății de opinie și vot a parlamentarilor, în funcție de propria credință, indiferent de opțiunea partidului din care face parte.
– Curățarea parlamentului de personaje dubioase și imorale, care și-au cumpărat locul pe o lista de vot.
E timpul să votăm oameni, nu liste! Să fim reprezentați de cei pe care îi alegem!
A sosit vremea ca parlamentarii să răspundă în fața celor care i-au ales! E timpul ca Tu să schimbi România!
Vă rog să introduceți corect datele pentru ca petiția să poată fi validă.

Listă semnături candidat independent

În multe cazuri politicienii uzează de această tehnică de manipulare, în special în cazurile unor candidaturi ca „independenți”, când e necesară strângerea unui număr de semnături conform legii electorale.

Se poate aminti cazul candidaturii independente a Elenei Băsescu la demnitatea de europarlamentar. Unii lideri PD-L urmați (desigur) de secunzii lor au declarat nu odată că oferta Elenei Băsescu ar fi destinată unui public diferit, care de obicei nu se implică în politică sau alegeri, – tinerii. Astfel încât a devenit transparentă intenția susținătorilor de a convinge opinia publică și mass-media că simpatizanții și alegătorii ei nu provin din bazinul electoral al PD-L și că Elena Băsescu ar aduce acestui partid procente suplimentare prin angajarea într-o acțiune electorală „prin forțe proprii”.

Contracararea

Pentru a contracara o astfel de tehnică de manipulare se poate folosi o alta: Zeflemeaua!

Ridiculizarea grupului ce se propune ca „diferit”, „special” și „aparte” reprezintă o posibilă formă de deturnare a efectelor tehnicii Vagonul Muzicanților… Ținta bășcăliei este dată de identitatea grupului vizat. Iar tipul de bășcălie al revistei Academia Cațavencu este ruinător pentru tehnica Vagonul Muzicanților:

Semnează pentru EBA și strânge semnături!

Avem nevoie de 100,000 de semnături pentru a valida candidatura Elenei Băsescu la Parlamentul European. Acest prim pas în campania EBa reprezintă o provocare deosebită, dar împreună putem reuşi. Ai posibilitatea de a susţine campania cu semnătura ta și prin strângerea semnăturilor.
http://www.elenabasescu.net/pagina-principala/implic-te-in-campania-elenei-b-sescu.html

UPDATE
Acum că Elena Băsescu a reuşit să-şi strîngă semnăturile cu ajutorul altora, noi ne vedem siliţi să închidem concursul. Au ales să o susţină pe fata lui Băsescu la Europarlamentare un total de 827 de cititori. Motivele lor au fost după cum urmează:
De prost: 112
De ce nu: 221
Ca să moară de ciudă Alina Mungiu: 177
Ca să ne distrăm: 252
De frica lu’ tac’so: 65

Dragă EBA, ne pare rău că au fost atît de puţine… Oricînd ai drum prin Bucureşti, pe la Piaţa Universităţii, noi te aşteptăm la etajul 6 să-ţi înmînăm semnăturile strînse pe site.”
(http://www.catavencu.ro/semnati_aici_pentru_elena_basescu-6826.html)

Vagonul Muzicanților și cauzele nobile

Desigur că nu orice folosire a tehnicii Vagonul Muzicanților este de condamnat, având scopuri ascunse și manipulatoare. Unele utilizări ale acestei tehnici pot avea obiective nobile.

Printr-o singură frază se pot declanșa stimulii pentru dorința de a face parte dintr-un grup select, conform, spre exemplu, unei astfel de invitații de a urca în Vagonul Muzicanților:

Semnează petiția împotriva abuzurilor asupra copiilor și fă-te auzit. Pentru ca guvernul țării tale, Parlamentul European și toată lumea să știe că tu susții lupta împotriva exploatării sexuale asupra copiilor din țara ta și din străinătate. Alătura-te campaniei inițiate de Terre des Hommes, campanie ce pune accent pe investigarea și urmărirea în justiție a infractorilor dar și pe protejarea și integrarea victimelor. Semnează, alături de ONG-uri și membri ai Parlamentului European, petiția online www.sayno.eu, exprimă-ți prin semnătura ta [sic!] îngrijorarea privind exploatarea sexuală a copiilor din întreaga lume.
(http://www.9am.ro/stirirevista-presei/Social/116375/Copiii-un-punct-fierbinte-pe-harta-turismului-sexual.html)

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Deplasare în serie ::

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.