Descentralizarea totală

0
(0)

Globalizarea și tehnologia – un duet mortal pentru libertățile individuale – ar putea crea senzația unui viitor sumbru persoanelor care încă mai gândesc cu propria minte… Uniformizarea, spălarea creierelor în special prin intermediul televiziunilor, puterea tot mai mare a corporațiilor multinaționale (v. Noua carte neagră a firmelor de marcă) pot lăsa impresia că totul e pierdut pentru cei care nu vor să adere la noile „standarde”, tendințe și ceea ce azi se numește „corectitudine politică”…

Dar, o rază de lumină ne oferă The Corbett Report, prin publicarea raportului „3D Printed Guns, Crowd Sourced Internet, WebTorrent Video, and Other Decentralized Solutions” (Arme 3D, diversitatea internet-ului, video WebTorrent și alte soluții descentralizate).

Subtitlul acestui raport conține o expresie edificatoare: „evitarea coșmarului tehnocratic”…

Principalele idei ale raportului ar putea fi sintetizate astfel:

 • Poate părea o situație fără speranță. Prins între duritatea vieții noastre din ce în ce tehnologizate și inacceptabila urmărire totală, supraveghere și control, este ușor să ajungi în faza de aruncarea a prosopului și de resemnare definitivă.
 • Dar, așa cum pe termen scurt situația pare sumbră, sunt la fel de convins că pe termen lung, vom vedea o lume a incontrolabilului, ne-cenzurată, o inovația tehnologică irepresibilă, o lume în care, comunități în care descentralizarea de tip peer-to-peer vor fi norma, iar ideea rețelelor de control centralizat de supraveghere va fi un lucru al trecutului.
 • Credibil sau nu, există deja oameni care lucrează pentru construirea acestei lumi a soluțiilor descentralizate. Tehnocrații (și aici nu e vorba de guvernanții tehnocrați 😉 ) ar prefera, evident, să nu știi despre ele. Așa că, iată câteva dintre aceste tehnologii și ceea ce contribuie la realizarea lor.
  • The Liberator (Eliberatorul)
   Americanii au dreptul de a purta arme, ca un drept sacru dat de cel de-al doilea amendament (The Second Amendament) constituțional. Desigur că cei ce doresc eliminarea acestui drept îi califică pe susținători ca fiind oameni ai mijlocului secolului al XVIII-lea. Și chiar ar avea dreptate, pentru că în anii ce vor veni, chiar conceptul de obiect se va schimba radical. Ceea ce va conta de-acum nu sunt obiectele fizice, ci fezabile. Da, ai citit bine: fezabile.
   Un fezabil este tiparul digital, care va servi la crearea unui obiect fizic, prin intermediul tehnologiei de imprimare 3D. Nu e produsul finit, ci rețeta pentru acel produs. Și la fel cum o rețetă pentru un tort de ciocolată perfect este mai periculoasă pentru talia ta decât tortul în sine (deoarece permite prepararea a mii de exemplare), așa și „rețeta” pentru un obiect fizic precum un pistol ar putea fi mai „periculoasă” pentru controlori decât arma în sine, deoarece cu aceste instrucțiuni și tehnologia corectă, oricine, oriunde poate produce cât de multe arme ar vrea.
  • The SAFE Network (Rețeaua SIGURĂ)
   Utilizatorul mediu de internet nu are nici o idee despre modul în care funcționează internetul. El este, în general, fericit să plătească furnizorul de servicii Internet pentru a-i colecta informații personale, a-i atribui o adresă IP și a preda aceste informații guvernului, ori de câte ori i se solicită. Chiar și cei preocupați să caute un ISP care promovează viața privată (ar trebui să existe una!), în general, nu-și criptează întregul trafic și/sau nu-l rulează prin VPN-uri, ceea ce înseamnă că Unchiul Sam are deja acces la datele lor oricum (prin așa numitele back doors pe care le lasă companiile de telecomunicații).Ca de obicei, problema este aceea a centralizării a ceea ce a fost creat pentru a fi o rețea descentralizată. Mai degrabă decât descentralizată, de tip peer-to-peer, o retea mesh de calculatoare (a se vedea mesh networking) din întreaga lume, partajarea în mod direct a datelor, internetul bazându-se pe o serie de noduri ISP care oferă majoritatea utilizatorilor lor „On-Ramp” pentru super-autostrada informațională. Iar aceste noduri sunt ușor de controlat, de perturbat, și de supravegheat.
   Ca întotdeauna, problema poate fi ușor de identificat, dar soluția este dificil de realizat. Deși un internet bazat pe server merge împotriva logicii pe care a fost construit internetul în sine, trecerea la un internet descentralizat, peer-to-peer este o problemă inginerească de mari proporții.
   Așa vine MaidSafe cu rețeaua SIGURĂ, cunoscută și sub denumirea „Acces Sigur pentru toată lumea”. SIGUR se descrie ca fiind un „Internet cu surse multiple”.
  • BitChute
   Vorbim aici de mass-media independente care a încercat prin intermediul unor așa-zise „infracțiuni” să ofere publicului informații „delicate” precum cele cu imagini de la Abu Ghraib, documentând astfel ceea ce făcea de fapt armata SUA în Irak (a se vedea AntiWar.com), în vreme ce astfel de informații erau eliminate de pe Google și Youtube, lipsindu-i pe jurnaliștii independenți de venituri din publicitate pe care ei se bazează în munca lor.
   Povestea a reapărut anul trecut, când această represiune a afectat unele canale mai mari, și continuă până în prezent. Doar în această săptămână YouTube a interzis canalul Legal Insurrection. Crima lor? Postarea unui videoclip al unei proceduri a Modern Languages Association (MLA). Ca parte a unui raport mai mare asupra rezoluției MLA de a boicota universitățile israeliene (rezoluția a fost respinsă), clipul video se încadrează în mod clar în cadrul dispozițiilor de conformitate cu „utilizarea echitabilă” privind drepturile de autor. Totuși, domnii GooTube au decis (în afara unei instanțe de drept) că videoclipul a fost o încălcare a drepturilor de autor și, fără avertisment sau plângere, toți cei opt ani de clipuri video de pe canalul respectiv au fost eliminate.
   Aceasta este problema fundamentală cu toate marile platforme sociale mass-media de azi. Când vă înscrieți pentru un cont la unul dintre cele mai mari site-uri (Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, toate acestea sunt în esență aceleași) solicitați un cont pe platforma lor. Și accesul este acordat numai dacă sunteți de acord cu respectarea vag definitelor Terms of Service, invariabil scrise cu caractere cât mai mici și înghesuite, practic de nimeni citite. Așa că atunci când ei decid că un anumit tip de conținut este prea controversat, prea inconfortabil sau prea periculos pentru mesele festive ale alfabetului și ai lor pals in Silicon Valley, ei vă pot revoca accesul la serverele lor.
   O serie de „alternative la YouTube” au apărut în ultimii zece ani promițând un refugiu de liberă exprimare (Veracity Videos, altceva?), dar, invariabil, urmăresc formatul YouTube: găzduiesc totul pe servere centralizate și gestionează totul de acolo. Cu toate acestea, deși creatorii acestor site-uri trebuie apreciați pentru încercarea lor de a oferi o platformă de partajare video fără cenzură, acestea sunt imediat lovite de problema scalabilității. În cazul în care ei acordă atenție tuturor costurile legate de lățimea de bandă, aceste costuri încep creșterea. În curând vor apela la colectări de fonduri și publicitate excesivă, în scopul de a face față, iar utilizatorii părăsesc platforma atunci când serverele nu mai pot face față traficului.
   Există un motiv pentru care YouTube are o astfel de dominație a pieței de partajare video: este extrem de scumpă întreținerea. Doar un gigant precum Google își poate permite să ruleze un astfel de site.
   Să prezentăm BitChute.com. Este o idee simplă, care învinge dintr-o dată problema serverelor centralizate și scalabilitatea. Bazându-se pe tehnologia WebTorrent, site-ul funcționează pe același principiu ca bittorrent sau alți clienți torrent, ceea ce înseamnă că este peer-to-peer și descentralizat, utilizatorii partajându-și automat videoclipurile pe care le urmăresc cu alți utilizatori de pe rețea. Nu necesită centre de date pentru funcționare și, de fapt, problema inversează scalabilitatea; cu cât mai mulți utilizatori activi, cu atât mai bine pentru funcționarea site-ului.
   Dar, spre deosebire de aplicațiile torrent care necesită instalarea și configurarea, WebTorrent permite BitChute să funcționeze corect în browser, fără nimic de instalat sau configurat.

În loc de concluzie, s-ar putea spune următoarele:

 • nimeni nu va certifica sau garanta niciuna din aceste noi tehnologii speciale; ca de obicei, oamenii vor primi cu reticență particularitățile unui anumit proiect, pierzând din vedere ideea în sine; Defence Distributed ar putea pierde cauza împotriva Departamentului Stat; s-ar putea ca niciodată MaidSafe să nu treacă de stadiul alfa; oamenii ar putea pierde interesul în BitChute sau nu va prinde niciodată prima poziție;
 • dar, eșecul uneia sau alteia dintre aceste idei nu trebuie să însemne respingerea ideilor în sine; există deja aceste tehnologii; informația este acolo; ideile care sunt în eter, sunt „pe țeavă”;
 • descentralizarea este calea viitorului; chiar și dacă guvernul ar putea încerca să suprime aceste tehnologii prin forță; chiar și dacă s-ar atenta la libertăți fundamentale, declarându-le ilegale; acest lucru va avea loc chiar dacă s-ar putea plasa polițiști la fiecare colț de stradă pentru a opri oamenii de la partajarea luminii libertății; există deja ideile, iar în cele din urmă nu există nici o cale de pune capacul lămpii duhului (a se vedea Lampa lui Aladin). Revoluția e deja aici. Singura întrebare este: Vrei să fii o parte din ea?

Revoluția e deja aici. Singura întrebare este: Vrei să fii o parte din ea?

<

p style=”text-align: right;”>Sursa: 3D Printed Guns, Crowd Sourced Internet, WebTorrent Video, and Other Decentralized Solutions

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

One thought on “Descentralizarea totală

 1. Magda 17 ianuarie 2017 at 16:13

  În numele exprimării LIBERTĂȚII DE EXPRESIE…. chiar și-n construcții, inovații, nu numai în artă, a libertății fiecărui individ, sunt pentru o asemenea Revoluție!
  Atâta timp cât iei pielea omului de pe el, prin taxare și suprataxare PENTRU/PE ORICE – e firesc să se nască și-aici o revoluție prin detașarea de ceea ce te ține încătușat, spre o  descentralizare care, la ora actuală înseamnă încorsetare prin încondeiere, ceea ce te (a)duce la o plată/supra-plată, deci purtătoare de dobândă!

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.