Tehnici de manipulare politică: «Contaminarea negativă»

Aceasta este partea 14 din totalul de 19 articole ale seriei Manipulare politică - tehnici
0
(0)

Într-o discuție colocvială nu ne poate mira niciodată faptul că cineva vorbește despre punctualitatea și ordinea „nemțească” sau de grupurile de turiști japonezi cu aparatele foto permanent la îndemână, sau despre bancurile cu scoțieni „generoși”… 😉

Vorbim așadar despre existența unui folclor al psihologiei popoarelor, un folclor bazat pe imaginile pe care oamenii și le fac unii despre ceilalți…

Contaminarea negativă

Logica acțiunii de manipulare

Contaminarea negativă e folosită frecvent pe scena politică a României., această frecvență ținând de simpla asociere a adversarului cu o idee sau o personalitate politică cu o percepție accentuat negativă de către o anume parte a populației. Contaminarea negativă se realizează prin:

 1. reușita comparației;
 2. reușita analogiei.

Ca și exemplu, poate fi luat în considerare un slogan care asociază două/mai multe imagini politice în sensul dorit de Manipulator, un slogan ușor de memorat, ușor de scandat:

 • contaminări negative:
  • „Iliescu pentru noi este Ceaușescu doi!”
  • „Cine-a stat cinci ani la ruși nu poate gândi ca Bush!”
 • contaminare pozitivă:
  • „Iliescu-apare, Soarele răsare!”

Politicienii se folosesc adesea de „vina prin asociere” cu ceva respingător în imaginarul social. Așa se face că, spre exemplu, eticheta „corupt” a făcut ca Partidul Social Democrat să nu poată folosi nici în campania electorală din 2004, dar nici după 2005, după schimbarea conducerii și cu atât mai puțin în 2016, tema „Luptei împotriva corupției”. O asemenea etichetă a fost construită de opoziția perioadei 2001-2004.

Repetarea cu obstinație a dus la crearea reprezentării în imaginarul colectiv  a echivalenței „corupție” – „PSD”. Deși regimul Băsescu le-a oferit social-democraților suficiente ocazii de a-i ataca pe PDL-iști pe tema corupției, aceștia s-au cam ferit de folosirea acestei teme pentru că:

 1. astfel de discursuri puteau părea necredibile;
 2. riscau să fie atacați la rându-le prin intermediul unei alte tehnici, cea a Mediului Nedistribuit.

Exemple de utilizare a Contaminării negative

Contaminarea negativă la nivel de mari grupuri/popoare

Unul din cele mai clare exemple ale funcționării acestei tehnici de manipulare a Contaminării Negative este acela al percepției sociale a populației italiene și chiar britanice în raport cu imigranții români.

„Geoană, pe urmele lui Ceaușescu”

Contaminarea cu imaginea lui Ceaușescu a fost nu odată folosită la adresa unor politicieni români. Acum, după un sfert de veac de la execuția „tiranului”, „criminalului” și „dictatorului” Nicolae Ceaușescu, o astfel de contaminare nu mai pare atât de negativ-eficientă pentru o bună parte a populației… Dar iată cum, situație atipică, o asociere Geoană – Ceaușescu – Industrializarea satului românesc, tehnica Contaminării Negative poate produce un mesaj pozitiv, cel puțin pentru o parte a alegătorilor:

Președintele PSD a promis că va industrializa satele și că va reduce cheltuielile cu salariile bugetarilor. Președintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, joi, la o întâlnire a Consiliului Investitorilor Străini, că PSD intenționează, dacă ajunge la guvernare, să industrializeze satul românesc și să reducă cheltuielile cu salariile bugetarilor.

(…) Liderul PSD a spus că social-democrații au un program pentru declanșarea unei „revoluții urbane” în mediul rural, el explicând că se referă la o industrializare a satelor, la introducerea acestora „în circuitul virtuos al investițiilor”. În context, Geoană a adresat o invitație oamenilor de afaceri străini să descopere „acest teren neexplorat” din mediul rural românesc. (Cotidianul, 23.10.2008)

Contaminarea negativă multiplă

Pentru a crea imaginea unui politician perdant, respins chiar și de mai vechii aliați externi, autorul textului de mai jos construiește un Mesaj de contaminare cu două percepții negative pentru Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă: fosta Securitate din România („Trădătorul”, „Vânzătorul de Neam”); Îmbogățitul (implicit „Coruptul”).

Traian Băsescu nu-l sprijină pe Dorin Chirtoacă

(…) Chirtoacă nu a fost primit de niciun demnitar român. (…) În special, liberalii moldoveni mizau pe întrevederea lui Chirtoacă cu președintele Traian Băsescu, care se bucură de o mare popularitate în Republica Moldova, iar întrevederea dintre cei doi ar fi realizat un transfer de imagine pozitivă dinspre președintele român spre primarul capitalei Republicii Moldova. (…) Băsescu și-ar fi retras sprijinul [pe] care i l-a acordat acum aproape doi ani lui Chirtoacă. Potrivit lui Asarov, aceasta se datorează faptului că la București au devenit cunoscute conexiunile Partidului Liberal cu unele cercuri politice și de afaceri pro-rusești, ostile președintelui Băsescu (Flux-ul a scris în ediția din 13 martie 2009 despre afacerile cu apă minerală ale familiei Ghimpu-Chirtoacă derulate în parteneriat cu un grup de foști agenți din spionajul lui Ceaușescu, dar și despre legăturile pe care le-a asigurat tandemului Chirtoacă-Ghimpu multimiliardarul Anatol Stati). (Cotidian Național nr. 200924, 31 martie 2009, flux.md)

Deplasare în serie<< Tehnici de manipulare politică: «Dromihete» :: Tehnici de manipulare politică: «Zeflemeaua» >>

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.