Tehnici de manipulare politică: «Atacul la persoană»

Aceasta este partea 5 din totalul de 19 articole ale seriei Manipulare politică - tehnici
0
(0)

Printre politicienii români, a devenit aproape regulă folosirea uneia dintre cele mai abjecte tehnici de manipulare politică: atacul la persoană! Folosind ca argument proverbul conform căruia „cea mai bună apărare e atacul”, acestă tehnică a fost îndelung practicată, grav fiind faptul că publicul a ajuns s-o aprecieze, ca fiind „sarea și piperul” poli-tichiei românești…

Atacul la persoană

Atacul la persoană constă în deplasarea discuției sau analizei unui Mesaj către sursa acestuia, folosind de fapt tehnici de discreditare ale persoanei care transmite Mesajul respectiv. Discreditarea are la bază date personale, fie ele reale sau chiar inventate, descrieri și caracterizări ale persoanei, cu lăsarea sau chiar abandonarea Mesajului politic pus în dezbatere.

Atacul direct și atacul prin intermediari

Atacul la persoană este o tehnică de campanie de imagine, cu scopul distrugerii credibilității competitorului politic. Atacul poate fi direct, de la un candidat la altul, sau poate fi orchestrat de către o sursă externă conflictului direct, prin intermediari, de regulă prin persoane (nu odată (pseudo)-jurnaliști, (pseudo)-analiști politici, (pseudo)-reprezentanți ai societății civile, demnitari sau personalități ale lumii științifice ușor de cumpărat sau manipulat) folosite ca și vehicule ale mesajului adresat publicului…

Personalizarea instituțiilor

A devenit foarte frecventă încercarea de a crea impresia că o critică la adresa personalităților colective sau a instituțiilor este de fapt un „atac la persoană”. În politica românească, gradul de personalizare a ajuns la un asemenea nivel încât instituțiile aproape că nu mai există decât ca niște entități abstracte care preiau personalitatea celui aflat în fruntea lor.

Astfel, deși partidele politice sunt (sau ar trebui să fie, nu?) instituții/asociații care presupun o conducere colectivă în situații de decizie importante, chiar prin statut, campania de imagine și confruntarea politică se realizează în regim de personalitate a instituției de partid.

Ce exemplu mai bun de personalizare a unei instituție-partid poate fi dat decât ceea ce a făcut Liviu Dragnea în calitatea sa de președinte al PSD-ului, care a abandonat orice formă de conducere colectivă a partidului în acțiunea de alegere a propunerii de prim ministru, propunere făcută președintelui în ziua de 21.12.2016.

La nivelul instituției prezidențiale, nivelul de personalizare a atins un asemenea grad încât o întregi perioade sunt numite după numele Președintelui țării: regimul Iliescu, regimul Constantinescu, regimul Băsescu.

Rareori între doi politicieni români se ajunge la schimburi de argumente în cadrul dezbaterii unor anume subiecte, regula fiind aceea a unei reacții imediate de atac al adversarului, cu indice de agresivitate verbală, de limbaj cât mai colorat și cel puțin asemănătoare cu cele folosite de adversar. Trebuie spus totuși că fenomenul personalizării politice nu este unul exclusiv românesc, mecanismele democrațiilor reprezentative de tip spectacol fiind în mare măsură responsabile pentru degradarea fenomenului politic. Și în acest caz, personal, cred că vina aparține acelei realități desemnate de cuvântul – ignorat de obicei (cu bună știință) – „reprezentativă” atașat celui care ar fi trebuit să rămână singur: „democrație”! În acest sens, poate că ar merita mai multă atenție următoarele concepte: democrație, democrație directă, democrație reprezentativă. Și ordinea lor nu e întâmplătoare! 😉

Logica Atacului la persoană

Logica folosirii acestei tehnici de manipulare politică are la bază regula conform căreia Ideea/Mesajul Adversarului este doar un pretext. Așa se face că, fie politicianul, fie o altă sursă care formulează discursul de atac, procedează la o separare a activităților sau acțiunilor „incriminate” (propuneri de proiecte politice, programe electorale, mesaje electorale, etc.) de persoana vizată. De cele mai multe ori se ajunge la a considera că acțiunea sau discursul politicianului atacat este doar pretextul comportamentului politic ghidat de tehnica Atacului la persoană.

Structura acțiunii manipulatoare

Această structură are trei elemente: Emițător – Mesaj de atac – Ținta atacului.

Ținta Mesajului de atac poate fi un individ sau un personaj colectiv, o instituție, un partid politic, Statul ca întreg, sau chiar o asociere de state (NATO, ONU, UE).

În general, duritatea unor astfel de atacuri este direct proporțională cu miza aflată în joc.

Exemple

Atac la persoană prin intermediul Moțiunii de cenzură

 • Ministerul ca persoană politică
  Ecaterina Andronescu, în calitatea sa de ministru al Educației și Cercetării, comentează conținutul și funcția Moțiunii inițiate de PNL pe tema învățământului în termeni de „atac la persoană”. Dânsa, în loc de a a-i atribui Moțiunii funcția unui document parlamentar, o consideră un „atac la adresa ministrului”, conținutul manipulator fiind considerat de Andronescu în chiar titlul Moțiunii: „Educația, sub cenzura Ecaterinei Andronescu”.

Consider nepotrivită asocierea sintagmei cenzură cu modul în care mi-am desfăşurat activitatea.

Autorii moţiunii practică un atac la persoana ministrului decât analizează consecinţele actelor luate.

Ministrul Ecaterina Andronescu consideră că Moţiunea liberală este „o încercare de a face din ministrul Educației ținta unei agresivități greu de explicat și de argumentat”.

 • Atac la adresa unei alianțe de ONG-uri venite la Cotroceni (coaliția „Opriți codurile!”)

Am o rugăminte. Dacă aveţi pretenţia să fiţi respectaţi, nu cred că puteţi veni la preşedinte să spuneţi: Avem amendamente, dar nu vrem să le dăm! Dar pentru ce aţi venit acum, pentru poză?

Am o mare rugăminte! Eu primesc foarte mulţi oameni care vin pentru poză, vin să facă o poză la preşedinte după care să iasă şi să vorbească foarte urât. Uitându-mă la dumneavoastră, constat că sunteţi o grupare sau mai multe grupări reprezentate de foarte mulţi oameni tineri. Şi atunci întrebarea mea cinstită la demersul dumneavoastră, care sunt convins că este cinstit, este sau rugămintea mea este: Daţi-mi o listă cu amendamentele la cele patru coduri şi vă promit că voi invita partidele la o discuţie şi le voi cere să ţină cont de amendamentele dumneavoastră. Este posibil? Daţi-mi un răspuns acum şi dacă îl avem continuăm într-o manieră discuţia, dacă nu avem observaţii, sigur, discutăm în general. Vreau să ştiu ce fel de discuţie urmează să facem.

Individul ca țintă a atacului

 • Lideri PSD – atac la Traian Băsescu

Mircea Geoană:

„Traian Băsescu este un produs politic expirat pentru că nu a reușit să se achite de promisiunile făcute poporului, pe care a fost chemat să-l conducă. În continuare este președintele unui partid politic, ceea ce este nepermis, în continuare merge doar la întâlniri ale propriului partid pentru că acolo nu-l înjură.”

„Traian Băsescu este un președinte care s-a născut dintr-un fel de accident și care trebuie sa plece, fiind considerat un accident al istoriei post-decembriste.”

„Traian Băsescu are o obsesie bolnăvicioasă față de liderii PSD.”

Ion Iliescu despre Traian Băsescu:

„Mă surprinde această preocupare obsesivă venită din partea șefului statului în ceea ce mă privește. Eu, de vreun an de zile, n-am mai comentat nimic pe această temă și nu eu am fost inițiatorul acțiunii cu suspendarea, dar se vede că este un om obsedat pur și simplu! Este îngrijorător acest fenomen în ceea ce-l privește, aceasta obsesie.”

„Numai oamenii care nu au nimic în minte, care nu au o pregătire politică elementară pot să facă asemenea confuzii.”

Adrian Năstase:

Totul în jurul lui Băsescu se surpă, cu excepţia proprietăţilor familiei lui. El trebuie să găsească alţi vinovaţi decât cei reali. Ne arată pe noi cu degetul de când era primar general. Boala României se numeşte Traian Băsescu.(…) Guvernul nu este al lui, ci este al României.

Mădălin Voicu:

Băsescu a fost bădăran. Reacţia este una brutală, care denotă anumite temeri, complexe ale domnului Băsescu pentru că, în mod normal, un preşedinte de stat are un altfel de reacţie. Este vorba de reacţia lui imediată. El nu se poate stăpâni.

Marian Vanghelie, vicepreședinte PSD:

Dacă luăm decizii numai noi clasa politică facem o dictatură. Domnul președinte trebuie să învețe jocul democratic, dacă nu, va sta cinci ani pe tușă și va avea timp să îl învețe.

 • Traian Băsescu – discurs de atac la persoană

„ApR este un gunoi politic îmbrăcat în costume Armani.”

„Geoană o să rămână virgin dacă îşi pune centura de castitate. (…) Eu cred că asta i se întâmplă. Dar o să mai facem tot ce se poate ca, fiind al doilea om în stat, să-i oferim o centură de castitate, să şi-o pună.”

„Păi, dacă ar fi stat mai mult pe acasă şi nu era prin staţiune la manifestările astea ale tineretului împreună cu domnul Vanghelie (…), că văd că-i creează inspiraţie profundă domnul Vanghelie lui Mircea Geoană, îl energizează şi îi pune centură de castitate şi îl face să fie şi agresiv câteodată.”

„Uneori ai senzația că este ca o zoaie pe un geam. Geamul casei ăsteia care este România, când dai să te uiți, e plin de zoaie, nu vezi bine nici afară și nici de afară în casă.”

„Nu se poate culca dacă nu mă înjură. Cum să se ducă la mama soacră și să-i spună astăzi nu am fost suficient de bărbat să nu-l înjur pe Băsescu? Mă înjură de două ori și apoi se duce acasă.”

 • Crin Antonescu, candidat la Președinție în 2009:

„România suferă de foarte multe lucruri şi cred că suferinţa cea mai serioasă pe care preşedintele Băsescu o provoacă României nu constă în ameninţările pentru echilibrul regimului democratic, (…) Cred că cel mai grav lucru e că România are nevoie de modele, de instanţe, de modele de comportament, de modele de practică politică. Preşedintele României, din tot sistemul politic, e primul chemat să ofere un astfel de model. Şi domnul Băsescu oferă un model rău. Şi cea mai mare suferinţă pe care domnul Băsescu o provoacă României este că dă un exemplu prost. (…) Noi nu avem nevoie de modelul şmecherului de succes, ci avem nevoie nevoie de modelul omului de calitate, omului modest.”

„Domnul Traian Băsescu ne dovedeşte că îi este frică. Viteazul comandant este gata să lase cârma corăbiei în mijlocul furtunii. Nu-l interesează decât să obţină un nou brevet de căpitan. Nu cred că domnul Băsescu va face acest gest. Nu-l consider lipsit de curaj.”

„Este o coaliţie perversă, împotriva naturii, este o coaliţie a urii. Acest Guvern nu are nici un punct de armonie sau de coerenţă. E un Guvern care nu va rezista mai mult de momentul alegerilor prezidenţiale.”

Mircea Geoană este „(…) primul adjunct al lui Băsescu, membru al echipei sale de conducere”. „Cred că discursul politic actual şi probabil poziţia de candidat în cursa prezidenţială a lui Mircea Geoană vor avea de depăşit o mare contradicţie, şi anume aceea că, în vreme ce domnul Mircea Geoană va încerca să se prezinte ca alternativă la actualul preşedinte, Traian Băsescu – ceea ce presupun că va face – în vremea aceea va fi practic în continuare numărul doi al regimului Băsescu, va fi în continuare primul adjunct al lui Traian Băsescu.”

„Traian Băsescu, ca persoană fizică, nu a reușit să înțeleagă că încarnează o instituție care are nevoie de un alt statut, nu de cel pe care îl promovează el. Întrebările legate de evenimentele în care au fost implicate familia sa i-au fost adresate lui și nu administrației prezidențiale.”

 • Ludovic Orban, vicepreședinte PNL:

Luați declarația de astăzi a lui Băsescu… că e un ministru imbecil care cheamă primarii. După Traian Băsescu este un caz clasat. PNL nu o să-l mai sprijine niciodată pe Traian Băsescu nici măcar la primar în comuna Cobia.

 • Puiu Hașotti

Nu avem ce atitudine să luăm pe linie de partid din moment ce nu cunoaștem un astfel de ministru. Chiar dacă l-am cunoaște, singura linie posibilă ar fi incompatibilitatea PNL-ului cu Traian Băsescu. În fond, președintele Băsescu recidivează pentru a nu-știu-câta oară.

Deplasare în serie<< Tehnici de manipulare politică: «Recunoașterea» :: Tehnici de manipulare politică: «Omul simplu» >>

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

8 thoughts on “Tehnici de manipulare politică: «Atacul la persoană»

 1. Magda 22 decembrie 2016 at 15:06

  Foarte tare, la o primă citire!smile
  AI EMIS UN MARE ADEVĂR!
  PENTRU/ÎNTRU PROTEJAREA POLITICIENILOR, PRIN MESAJELE DE ATAC (justificate, au ba…), ACEȘTIA SUNT IDENTIFICAȚI CA FIIND UNA CU INSTITUȚIILE PE CARE LE ”CONDUC” EFEMER, DE-AICI ”DRAMA”, ”TRAGISMUL” DE A TE LEGA DE EI, DE PARCĂ PRIN ASTA, RISCĂ SĂ CADĂ (spre exemplu) EDUCAȚIA ÎN SINE SAU MINISTERUL PE CARE L-A PĂSTORIT DEZASTRUOS Androneasca, potrivit bășcăliei de dinainte de 89 prin ”dai în mine, dai în fabrici și uzine”, no?

 2. Magda 22 decembrie 2016 at 15:21

  Singura scăpare/ieșire din CAMERA GALBENĂ, este înlăturarea infractorilor politici-decizionali din fruntea bucatelor…a ministerelor, instituțiilor, primăriilor, printr-o intoleranță ZERO la incompetență, neprofesionalism, abuz în funcție, conflict de interese, corupție!
  TOCMAI pentru a proteja imaginea și rolul instituțiilor, neconfundându-se acestea ori rolul lor, cu pârliții de conducători vremelnici care, adesea, LA COMANDĂ STRĂINĂ sau DIN INTERIOR, le pun pe butuci sau le vând pe nimic!
  Deci, când porcul se suie în copac și începe să-și atârne lanțuri grele de gât din aur, și belciuge de argint sau platină în rât, trebuie apucat zdravăn de coada îmbârligată ȘI PUS LA PĂMÂNT, DAT UNA PESTE RÂT, LUAT DE BELCIUGUL DIN NAS ȘI TRIMIS ÎN COCINA DE UNDE S-A NĂSCUT ȘI- A TRĂIT, IAR DACĂ A TRANSFORMAT INSTITUȚIILE ÎN COCINI, SACRIFICAT DE CRĂCIUN, ȘI DAT LA CÂINI, DE POMANĂ!

 3. Magda 22 decembrie 2016 at 15:28

  M-am grăbit cu scrisul: TOLERANȚĂ ZERO la incompetență, neprofesionalism, abuz în funcție, conflict de interese, corupție!

 4. Magda 22 decembrie 2016 at 19:23

  Vrei să-ți spun CEVA? 
  TOATE JAVRELE POLITICE, DIN 89 ÎNCOA…MERITĂ ATACUL ”LA PERSOANĂ” DIN PARTEA ORICĂRUI ROMÂN SADEA!
  Ție îți place în ce hal se zbate România?
  Cum se transformă sub ochii tăi, ai noștri românii, țara?! 
  Vrei discursuri fine, dulci, delicate?
  Cu cine? 
  Toată România e coborâtă din toate punctele de vedere, din ce în ce mai jos, din an în an!
  AI PARTE DE MONOLOG…din partea lor!
  În rest…UN DIALOG AL SURZILOR!
  Nu te doare?
  Nu vă doare?
  Pe mine, DA!

  • UnCheș 22 decembrie 2016 at 20:36

   Ba da, chiar mă deranjează toate aspectele astea. Tocmai de aceea a apărut acest blog. Tocmai de aceea există această serie de articole care nu vrea altceva decât să-i ajute pe alții să recunoască manipularea și să se protejeze de ea.

 5. Magda 22 decembrie 2016 at 19:36

  Ascultă!
  Când instituțiile enumerate de tine (NATO, UE, ONU) își deturnează singure,   prin oamenii care-s lăsați la cârmă…SENSUL/ROSTUL pentru care au fost create, e normal să aibă parte de ATAC și DESCONSIDERARE, fiindcă au ales întotdeauna o mână proastă (ca la cărți), și n-au remediat treaba asta, ci dimpotrivă!
  Iar regimurile (Băsescu, C-tinescu, Iliescu) arată IMPREGNAREA prin SUPRA-SATURARE din partea personajelor malefice enunțate de tine mai sus, care și-au lăsat produsul mizeriei lor politice, împrăștiat și năclăit peste tot, CA O AMPRENTĂ ENERGETICĂ RĂU FAMATĂ, inclusivi asupra instituției/instituțiilor, fiindcă n-a existat nimeni interesat (mai presus de ei) care să-i dea jos de-acolo unde s-au cocoțat și au împrăștiat vomă și zoaie!

 6. Magda 22 decembrie 2016 at 19:40

  Și, zi-mi și mie ce face mascatul tău? Aruncă cu flori sau cu pământ de flori, spre cine, spre ce? 

 7. Magda 22 decembrie 2016 at 20:24

  UnCheșule, la astfel de articole, nu mai cad în plasa ta!
  Vino cu soluții, ca Laurențiu Primo de pe Meritocrația!
  Așa…ne lamentăm, ne plângem morții din 22 dec. și nu numai..

  CE ZICI, TE BAGI? 

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.