Liber la cenzură?

0
(0)

Iată că ceea ce nu credeai, se întâmplă… Cărți clasice, chiar clasice de-a dreptul au ajuns să fie interzise… Unde? În „țara libertății”, SUA…, sau mai precis, în Virginia…

Aflăm că:

Romanele „Să ucizi o pasăre cântătoare” şi „Aventurile lui Huckleberry Finn”, au fost eliminate din unele dintre şcolile şi librăriile din statul american Virginia, din cauza plângerii depuse în instanţă de un părinte care a acuzat limbajul rasist folosit de anumite personaje din cele două volume.

Justificarea, dacă poate exista justificare pentru așa ceva, ar fi următoarea:

Aceste romane clasice din literatura americană, semnate de Harper Lee respectiv Mark Twain, au fost eliminate din unele dintre şcolile din comitatul Accomack din statul Virginia, după ce o plângere oficială a fost depusă în instanţă de mama unui adolescent birasial. La baza plângerii s-a aflat folosirea cuvântului „nigger” („negru”), un termen devenit peiorativ şi care apare frecvent în ambele cărţi.

Semnatara plângerii, vorbind în faţa consiliului şcolilor publice din comitatul Accomack, a spus că fiul ei întâmpină dificultăţi cu descifrarea limbajului rasist: „Sunt atât de multe înjurături rasiale şi cuvinte defensive acolo, încât nu poţi să treci peste ele”.

Este absolut caraghios ca pe baza dificultăților întâmpinate de unul sau altul, să se ajungă la eliminarea unor capodopere ale literaturii universale. Extrapolând, pe baza unor astfel de „justificări” se poate ajunge ușor la interzicerea oricărei cărți, pentru că se vor găsi permanent unul sau altul care să întâmpine dificultăți cu descifrarea mesajului, nu?

Unde mergem, spre ce ne îndreptăm? E o direcție bună? Interdicții în ceea ce era cunoscută ca țara libertății?

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

One thought on “Liber la cenzură?

  1. Magda 6 decembrie 2016 at 14:42

    SPĂLARE PE CREIER, SE NUMEȘTE!
    Lumea, tinde să rămână-ntr-o bujie…cade în extreme!
    TOTUL DEPINDE DE CINE/CUM/CÂT A MANIPULAT DE-A LUNGUL TIMPULUI, POPULAȚIA….care, acum bălește pavlovian ceea i s-a picurat și, ca orice picătură chinezească, i-a înnebunit de cap! Simplu, nu?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.